Šiuose vaisiuose daug sveikatą stiprinančių polifenolinės kilmės augalinių junginių, vitaminų ir mineralų, kurie užtikrina gerą sveikatą.

Melionas yra puikus vitamino A šaltinis (100 g šio vaisiaus yra apie 112 proc. rekomenduojamos dienos normos).

Vitaminas A yra galingas antioksidantas, labai svarbus regėjimui. Jis taip pat reikalingas sveikai odai ir sveikoms gleivinių membranoms. Be to, yra žinoma, daug vitamino A turintys švieži vaisiai padeda apsisaugoti nuo plaučių ir burnos ertmės vėžio.

Juose taip pat daug flavonoidų, tokių kaip beta karotenas, liuteinas, zeaksantinas ir kriptoksantinas. Šie antioksidantai padeda apsaugoti ląsteles ir kitas organizmo struktūras nuo laisvųjų radikalų, tad apsaugo nuo žarnyno, prostatos, krūties, plaučių ir kasos vėžio ir endometriozės.

Zeaksantinas yra svarbus maistinis karotenoidas, kurį įsisavina akies tinklainės geltonoji dėmė, ir kuris apsaugo akis nuo ultravioletinių spindulių bei veikia kaip antioksidantas. Taip pat jis apsaugo nuo amžinės geltonosios dėmės degeneracijos.

Jame taip pat yra elektrolito kalio: 100 g meliono yra 267 mg šio elektrolito. Kalis yra svarbus ląstelių ir kūno skysčių komponentas, jis padeda kontroliuoti širdies ritmą ir kraujospūdį, tad apsaugo nuo insulto ir širdies bei kraujagyslių ligų.

Šiame vaisiuje yra B grupės vitaminų, tokių kaip niacinas, pantoteno rūgštis, vitamino C bei mineralų, tokių kaip manganas. Valgant daug vitamino C turinčių produktų organizmas tampa atsparus infekcijų sukėlėjams ir yra apsaugomas nuo kenksmingų radikalų. Manganą organizmas naudoja kaip superoksido dismutazės enzimo komponentą, kuris užtikrina apsaugą nuo laisvųjų radikalų.

Kaip išsirinkti melioną ir kaip jį laikyti?

Prekyvietėse ieškokite organiškai išaugintų melionų, nes juose daugiau maistinių medžiagų, be to, jie skanesni.

Skanų melioną išsirinkti nelengva, nes jo neperpjovus sunku nuspręsti, ar jis prinokęs. Vis dėlto įmanoma: ieškokite tokio, kuris atrodo sunkus pagal dydį, kurio žievė yra švari, nei per daug blizganti, nei pernelyg blausi. Žievės paviršius neturi būti pažeistas transportavimo metu.

Namuose laikykite melioną vėsioje, gerai vėdinamoje vietoje, bet prapjautą vaisių reikia laikyti šaldytuve.

Kaip paruošti ir patiekti?

Meliono paviršiuje gali būti patogeninių salmoneliozės bakterijų, ypač tose vietose, kur žievė pažeista ar įpjauta. Todėl labai svarbu prieš vartojimą nuplauti visą vaisių po šaltu tekančiu vandeniu

Kelios idėjos, kaip patiekti melioną

Melioną galima supjaustyti riekėmis, kubeliais arba išskaptuoti iš minkštimo kamuoliukus.

Šviežias melionas skanus vienas, be jokių priedų, bet galima juo skaninti ir vaisių salotas bei virti uogienę, gaminti šerbetą ar sultis. Melionų galima dėti į desertus, ledus ar pudingus.

Įspėjimas

Melionai paprastai nesukelia alergijos, juos saugu valgyti nėščioms ir maitinančioms motinoms.

Tačiau, kadangi jie priklauso Cucurbitaceae šeimai, juose gali būti nuodingos medžiagos kukurbitacino, todėl nepatariama valgyti neprinokusių ar karčių melionų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)