Tyrimai parodė, kad žilti jau pradėjo beveik trečdalis (32 proc.) bričių moterų, kurioms dar nėra 30 metų. Du trečdaliai jų mano, kad dėl to kaltas stresas.

Vos prieš 20 metų pirmuosius žilus plaukus buvo pastebėjusios tik 18 proc. jaunesnių nei 30 metų amžiaus moterų.

Tyrimo užsakovams - plaukų priežiūros kompanijai “John Frieda” - rezultatai pasirodė tokie reikšmingi, kad jie net sugalvojo šmaikštų pavadinimą šiai naujai demografinei vartotojų grupei - GHOSTS (liet. vaiduokliai), kuris šifruojamas kaip “Grey Haired Over Stressed Twenty Somethings” (liet. “Žilaplaukiai streso kamuojami dvidešimt kelerių metų žmonės).

“Namuose plaukus dažo daugiau nei 7 milijonai bričių moterų, - dailymail.co.uk sakė vyriausioji bendrovės produktų vadybininkė Claire Peake. - Mes žinojome, kad daugelis moterų dažo plaukus todėl, kad nori paslėpti žilas sruogas, tačiau manėme, kad jaunesnės moterys tai daro labiau dėl mados nei iš reikalo. Paaiškėjo, kad vis daugiau jų irgi siekia paslėpti žylančius plaukus. Norėjome išsiaiškinti, ar moterys tikrai pradėjo anksčiau žilti, todėl užsakėme šiuos tyrimus”.

Vienas žmogus, kurio visiškai nenustebino didėjančios “vaiduoklių” gretos - tai “John Frieda” kūrybos direktorė Nicola Clarke: "Pastaraisiais metais į saloną ateina vis daugiau jaunų klientų, prašančių nudažyti žilstančius plaukus. Nėra neįprasta matyti 25-erių metų žilą klientą. Daugelis jų dėl to kaltina stresą.”

Balti vyrų smilkiniai - brandos ir išminties ženklas, tačiau žilą moterį kažkodėl įsivaizduojame kaip senučiukę. Visuomenėje įprasta manyti, kad žilaplaukė moteris yra sena ir nevaisinga.

Ar ne ironiška? Juk ta pati karta, kuri atidėlioja motinystę ir gimdo būdamos daug vyresnės nei buvo jų mamos, ima žilti kur kas anksčiau už jas.

Jos sako, kad dėl to kaltas stresas. Bet ar tikrai? O gal tai tik bobučių pasakos?

Žili plaukai - tai plaukai, kuriuose nėra pigmento. Jis išnyksta, kai pažeidžiamos pigmentą gaminančios ląstelės. Tai natūraliai vyksta žmogui senstant. Daugelis mokslininkų mano, kad amžius, kada pradedame žilti, yra užkoduotas genuose ir nepriklauso nuo gyvenimo būdo.

“Pagrindinis žilimo faktorius yra amžius. Niekas nėra atsparus laiko tėkmei, - teigė Britanijos dermatologų asociacijos narė Nina Goad. - Ankstyvas žilimas yra užkoduotas genuose, o aplinkos faktorių įtaka yra labai nedidelė. Daugelis žmonių pražyla ne dėl to, kad kažką darė ar nedarė, bet dėl genetinių faktorių, kurių negali kontroliuoti. Paprastai gyvenimo būdas neturi didelės įtakos amžiui, kada imama žilti”.

Tačiau kiti ekspertai sako, kad daugėja įrodymų, jog ankstyvas žilimas yra būtent streso rezultatas. Savo knygoje “The Hair Bible” (liet. “Plaukų biblija”) Philip Kingsley aiškina, kaip stresas gali paveikti kūną.

“Žinome, kad stresas eikvoja vitaminą B, o eksperimentai su juodomis žiurkėmis parodė, kad jei jos negaudavo pakankamai vitamino B, jų kailiukai imdavo šviesėti. Tyrimai su žmonėmis irgi patvirtino, kad didelėmis dozėmis geriami tam tikros B grupės vitaminai gali sustabdyti žilimą”.

Jis - ne vienintelis, teigiantis, kad stresas gali paspartinti žilimo procesą. Japonų tyrimai rodo, kad plaukų folikulai yra jautrūs tam tikram stresui, kuris pažeidžia DNR.

Ši streso rūšis vadinama oksidaciniu stresu. Jį sukelia cigarečių dūmai, UV šviesa ir aplinkos užterštumas. Oksidacinis stresas yra siejamas ir su emociniu stresu, o tai reiškia, kad stresą dėl žilų plaukų kaltinantys jaunuoliai gali būti teisūs.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)