Rimtas senovės mokslas persikėlė į šių dienų laikraščius

Horoskopai buvo mėgstami nuo gūdžios senovės iki dabar. Anot vienos „Gallup“ apklausos, net ketvirtadalis amerikiečių kasdien uoliai skaito savo ir artimųjų bei draugų horoskopus. Ne tik skaito, bet ir tiki. Turbūt panašūs rodikliai būtų nustatyti ir kituose kontinentuose.

Žmonės horoskopais tiki taip, kaip kasdienine orų prognoze. Kodėl?

Astrologija domėtasi jau 2000 metų prieš Kristų. Nors tokių horoskopų, kaip kad juos turime šiandien, tada dar nebuvo, planetų ir dangaus kūnų išsidėstymas buvo pagrindinis faktorius, pagal kurį žyniai įvertindavo esamą situaciją, įvykius, žmones. Astrologijos žinias dar stipriau pagilino graikai.

Viduramžiais astrologai buvo itin gerbiami ir vertinami. Kone kiekviena medicininė procedūra, diagnozė buvo atliekama ir įvertinama pasitelkus žvaigždes, kitus dangaus kūnus ir jų išsidėstymus. Žinoma, ne vienas garbus, kiek labiau „išsišokęs“ astrologas tuo metu buvo apkaltintas erezijomis.

Dar vėliau iš astrologijos išsivystė kitos to meto mokslo šakos: meteorologija, alchemija, kai kurios medicinos šakos. Astrologų garbingą įvaizdį kiek „numušė“ tai, kad buvo paneigtos kai kurios ilgai vyravusios tiesos apie Žemę. Pavyzdžiui, geocentrizmą pakeitė heliocentrizmas.

Po truputį astrologija kito toliau ir šiandien populiariausia to išraiška – bendrieji horoskopai kiekvienam Zodiako ženklui. Meilė, pinigai, draugystė, sveikata, profesija; metų, mėnesio, savaitės horoskopai – horoskopai apie viską kone visuose laikraščiuose, žurnaluose, interneto portaluose. Fizikai, astrofizikai ir kiti daugiau mažiau oficialių mokslų atstovai su šypsena žiūri į horoskopus ir tvirtina, kad joks žvaigždžių išsidėstymas (pagal tai dažniausiai dabar sudaromi horoskopai) negali turėti įtakos konkrečiam žmogui.

Tačiau žmonėms ir toliau patinka tikėti horoskopais. Atsiremti sunkiomis valandomis, užmesti akį į savo ženklo horoskopą, kai kamuoja meilės ar pinigų problemos. Ir tame, ko gero, taip pat nėra nieko blogo, kol žmogus tai priima kaip galimas gaires, bet ne absoliučią tiesą.

Zodiako ženklų sveikata ir statistika

Mes nesiūlome jums dar vieno horoskopo, bet kviečiame pasidomėti, kokios ligos dažniausiai būdingos kiekvienam Zodiako ženklui ne pagal žvaigždžių išsidėstymą, o pagal įvairias mokslines statistikas. Pradėkime.

2003 metais buvo atlikta didžiulė metaanalizė, kurioje buvo panaudoti 86 milijonų žmonių duomenys apie jų gimimo datą ir sveikatą. Analizės imtis tikrai didelė ir tam tikros sveikatos tendencijos, gimusių tam tikrą mėnesį, dieną, atsispindėjo. Viską suvedus į Zodiako ženklus, gaunamas gana ryškus paveikslas.

Štai gimę gruodį ir kovą (tai gali būti Šaulys, Ožiaragis, Žuvys arba Avinas) buvo labiau linkę į epilepsiją, šizofrenija, išsėtinę sklerozę.

Deja, ši metaanalizė mažiau orientavosi į kitas ligas ir kitus mėnesius.

Tačiau kitas Ontario provincijoje (Kanada) atliktas tyrimas teigia, kad iš visų dvylikos Zodiako ženklų Skorpionai turi mažiausią tikimybę būti hospitalizuoti (t.y. mažiausiai kartų per gyvenimą yra guldomi į ligoninę), o Jaučiai – didžiausią tikimybę būti hospitalizuoti. Tačiau būti hospitalizuoti dėl limfoidinės leukemijos Skorpionai turėjo didžiausią tikimybę.

Ką dar nustatė šis mokslinis tyrimas kiekvienam Zodiako ženklui atskirai?

Ogi kad gimusieji po Avino ženklu dažnai kenčia nuo kaulų, sausgyslių, kremzlių pažeidimų ir ligų (27 proc. dažniau nei kitų Zodiako ženklų atstovai). Taip pat šio ženklo žmonės dažniau patiria virškinamojo trakto infekcijas, sukeltas mikroorganizmų (41 proc. dažniau nei kiti).

Jautis dažniau, nei įprasta, kenčia nuo šlaunikaulio lūžių (11 proc. dažniau nei kiti ženklai). Taip pat Jaučio atstovų silpnoji vieta – žarnynas, jiems būdingesnė žarnųdivertikuliozė (serga 27 proc. dažniau nei kitų ženklų žmonės).

Dvyniai 15 proc. dažniau kenčia nuo įvairių komplikacijų, ypač nuo komplikacijų po medicininių procedūrų ar operacijų. Šio Zodiako ženklo atstovams taip pat dažniau išsivysto priklausomybės nuo alkoholio sindromas (30 proc. dažniau nei kitiems).

Vėžys dažniau serga žarnyno ligomis, ypač susijusiomis su obstrukcijomis (12 proc. dažniau nei kiti Zodiako ženklai). Šiam ženklui būdingesnės ir įvairių rūšių anemijos (27 proc. dažniau).

Liūtas taip pat dažniau turi žarnyno problemų, ypač jei tai susiję su gastrointestinaline hemoragija (27 proc. dažniau).

Mergelės dažniau kenčia nuo blauzdikaulio bei šeivikaulio lūžių (26 proc. dažniau), o moteris, gimusias po Mergelės ženklu, dažniau kamuoja pykinimas ir vėmimas nėštumo metu (40 proc. dažniau nei kitų Zodiako ženklų atstoves).

Svarstyklėms dažniau pasireiškia dubens lūžiai (37 proc. dažniau), subarachnoidinės kraujosruvos (44 proc. dažniau).

Skorpionams, dažniau nei kitiems Zodiako ženklams, pasireiškia analinis ar rektalinis abscesas (57 proc. dažniau) , limfoidinė leukemija (net 80 proc. dažniau).

Šauliai dažniau patiria nemalonius sutrikimus, susijusius su kaklu ir galva (30 proc. dažniau). Taip pat šiam ženklui dažniau pasitaiko žastikaulio lūžių (28 proc. dažniau nei kitiems Zodiako ženklams).

Ožiaragis – gana paslaptingas ženklas, jei kalbame apie sveikatą, mat šiam Zodiako ženklui būdingas apskritai didesnis mirtingumas nuo neidentifikuotų ligų ar sveikatos būklių (29 proc. dažniau).

Vandenis turi daugiau problemų, susijusių su širdimi ir kvėpavimo takais, jis dažniau serga krūtinės angina (23 proc. dažniau). Be to, jį dažniau „aplanko“ bakterinė pneumonija (33 proc. dažniau).

Žuvis dažniau ištinka širdies nepakankamumas (13 proc. dažniau) ir kitos ūmios bei neūmios būklės, susijusios su išemine širdies liga (10 proc. dažniau).

Taigi kad ir kokia būtų to priežastis: metų laikas, kada gimstame, ilguma ir platuma, kurioje gimstame, dangaus kūnų išsidėstymas ar prieš tai minėti labiausiai tikėtini faktoriai (gyvenimo būdas, santykiai su šeima ir artimaisiais ir t.t.), tam tikros tendencijos egzistuoja. Ir nors išties dabartinėse žiniasklaidos priemonėse gausu horoskopinės rašliavos, kurios vertė abejotina, kur pateikiamų faktų niekas niekaip negali įrodyti, egzistuoja ir kitokia, kiek rimtesnė (dažniausiai užsienio) literatūra, kur kiek moksliškiau ir labiau pagrįstai nupasakojamos skirtingų Zodiako ženklų sveikatos, ir ne tik sveikatos ypatybės.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!