Amžinus „gaminius“ kol kas yra sukūrusi tik gamta, todėl net ir geriausi čiužiniai (kaina ne visada tai lemia) per eilę metų praranda savo gerąsias ypatybes ir juos reikia keisti. Kaip žinoti, kada atėjo laikas atsisveikinti su savo miego pagrindu? Lietuviškų „Auraplus“ čiužinių gamintojai pranešime spaudai rekomenduoja atsižvelgti į kelis faktorius:

· Čiužinys tarnauja ilgiau nei 7–8 metus. Tai vienas dažniausių požymių, bylojančių, kad atėjo laikas keisti čiužinį. Visi, net patys kokybiškiausi čiužiniai turi savo „geriausia iki“ laiką. Ant turimo čiužinio galite miegoti ir 10 ar daugiau metų, tačiau labia tikėtina, kad miego kokybė ženkliai suprastės, ant išgulėtų, ypač centrinių čiužinio vietų bus sunku užmigti dėl atsiradusių nelygumų. Be to, ilgainiui net ir gerai vėdinamuose čiužiniuose susikaupia dulkių, kurios gali neigiamai veikti jautresnių žmonių sveikatą.

· Ryte juntami nugaros skausmai. Tai dar vienas signalas, jog reikėtų dairytis naujo čiužinio. Čiužinio pagrindui (beveik visada – jo sudedamosioms dalims, pavyzdžiui, spyruoklių mechanizmui) gali būti suteikiama garantija iki 20 metų, tačiau realus tarnavimo laikas yra 5-8 metai. Net ir moderniausi, moksliniais tyrimais paremtos gamybos čiužiniai išsiguli, nebesuteikia kūnui reikiamos atramos. Skausmai, kurie juntami nugaros juosmens ar kaklo srityse po miego, palaipsniui stiprėja ir gali netgi sukelti rimtas sveikatos problemas.

· Pagulėję lovoje čiaudite, nors nesate peršalę. Taip nutinka, kai čiužinyje prisikaupia nemažai dulkių ir kitų alergenų. Norint kuo ilgesnį laiką nuo dulkių apsaugoti savo čiužinį, rekomenduojame naudoti specialias apsaugines plėveles ar antčiužinius. Pastarieji sulaiko mažas dulkių ir kitų alergenų daleles, neleidžia joms patekti į kvėpavimo takus miegant ar tiesiog ilsintis ant čiužinio. Jei pradėjote čiaudėti dažniau, atkreipkite dėmesį – laikas atnaujinti savo miego pagrindą ir ieškoti naujo čiužinio.

· Į čiužinį įkrentate kaip į debesį ar hamaką. Nors dažna reklama teigia, kad „poilsis ant gero čiužinio – lyg ant debesies“, ant debesų, tikima, ilsisi angelai. Žmonių svoris didesnis. Išsgulėti čiužiniai nėra tinkami gulėti ar tuo labiau praleisti trečdalį paros.

Jeigu atsigulus ant čiužinio iš karto susidaro įduba, tai reikėtų traktuoti kaip blogą ženklą. Paprastai tai reiškia viena: spyruoklės, čiužinio sluoksniai bei atramos susidėvėję, o per minkštas čiužinys padarys daugiau žalos nei miegojimas ant kietų grindų.

· Svetima lova atrodo patogesnė nei jūsiškė Liaudies išmintis byloja – visur gerai, bet namie geriausia. Ne paslaptis, kad miegoti ne savo lovoje mėgsta retas – atrodo, kad savo lova patogiausia. Vis dėlto, jei kažkur išvykus tenka miegoti ne savo lovoje (svečiuose, viešbutyje ark t.) ir poilsis joje atrodo patogesnis, akivaizdu, kad diskomforto namie priežasties verta paieškoti būtent čiužinyje. Tikėtina, kad dabar turimas čiužinys paseno ir nebeatitinka reikalavimų gero poilsio pagrindui.

Verta įvertinti ir savo miego įpročius – jei pastebite, kad naktį dažniau vartotės ar esate priversti keisti miego poziciją, verta prisiminti kada pirkote čiužinį – galbūt taip subtiliai jis jums bando pasakyti „Sudie“?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją