VU Botanikos sodo Vingio skyriaus vedėja dr. Regina Juodkaitė sakė besidžiaugusi su kolegomis, kad nuspėjo sakurų žydėjimą ir šventę numatė būtent šį penktadienį. Pirmieji sakurų žiedai pasirodė praeitą ketvirtadienį ir japoninės vyšnios turėjo gausiai sužydėti šios savaitės pabaigoje, bet šalnos naktimis sulėtino procesą.

Sakuromis galima pasigrožėti ne tik Vilniuje Botanikos sode ar prie Nacionalinės dailės galerijos, bet ir savo kieme.

„Sakuros gali augti kiekviename kieme, jei tas kiemas bus apsaugotas nuo didesnių vėjų. Vienos rūšys yra atsparios, kitos, kuriomis prekyvietėse šiuo metu yra prekiaujama, yra skiepytos sakuros, kurias geriau apsaugoti nuo vėjo. Sakuroms reikia kalkingo dirvožemio ir ne per daug drėgmės“, – sako specialistė, teigianti, kad šie medžiai nereikalauja daug priežiūros.

Sakuros žydi kasmet, taip pat kasmet nokina vaisius. Japoninės vyšnios įprastai žydi balandžio antroje pusėje. Šių vyšnių rūšių yra be galo daug – skiriasi žiedų spalva, jų gausa, lajos forma, aukštis.

„Kiekvienas gali sakurą pasirinkti pagal savo skonį, priklausomai nuo to, kiek turi ploto. Kiekvienas, ruošdamasis įsigyti sakurą, turi išsiaiškinti, kokio aukščio ji užauga ir kiek metų auga“, – pataria R. Juodkaitė.

Daugiau specialistės patarimų norintiems auginti sakurą – reportaže.