Darbuotojui šiandien svarbu ne tik motyvuojantis atlygis, bet ir aplinka, kurioje jis praleidžia didžiąją savo dienos dalį, sakoma pranešime spaudai.

Darbe su šlepetėmis

„Šiandien darbdaviai tikrai labai pasikeitė – jei prieš dešimt metų tik tarptautinės kompanijos galėjo pasiūlyti aukštą įmonės darbo kultūrą ar profesionalią darbo aplinką, tai šiandien jau dauguma įmonių siūlo ergonomiškas ir patogias darbo sąlygas, pažangias technologijas, gražius ir stilingus biurus. Tendencija sukurti kuo palankesnę darbinę aplinką darbuotojui, jo gerai savijautai tikrai yra ir lietuviško kapitalo įmonėse. Žinau ne vieną lietuvišką įmonę, kur darbuotojai dirba laisvu grafiku, darbe persiauna batus į šlepetes, turi poilsio zonas, žaidžia komandinius žaidimus, darbo metu gaminasi sau valgį“, – pasakoja UAB „Personalo sprendimai“ direktorė Neringa Sabeckienė.

Anot jos, atėjęs į darbo pokalbį kandidatas negali iš karto nustatyti įmonės kultūros lygio, bet biuro aplinką jis gali vertinti iš karto. Todėl biuro lygis sudaro nemažą dalį formuojant darbdavio įvaizdį rinkoje.

Nuo darbo vietos priklauso ir darbo kokybė

Personalo valdymo specialistė atskleidžia, kad darbuotojui jo darbo vieta – tikrai svarbus faktorius norint maksimaliai gerai atlikti savo darbą. Apklausos rodo, kad kūrybos srityje dirbantys darbuotojai žymiai geriau jaučiasi laisvoje, kiek chaotiškoje aplinkoje, inžinieriui svarbu uždara aplinka su jo veiklai reikalingais darbo įrankiais, o vadybininkui, kuriam reikia dirbti ir komunikuoti komandoje, tinkamiausia yra bendra su kolegomis darbo aplinka.

„Pastaruoju metu nemažai biurų siūlo puikias darbo vietas su šiuolaikine vėdinimo ir kondicionavimo sistema, specialiu apšvietimu, ergonomiškais stalais ir kėdėmis, kur sienos ir grindys padengtos triukšmą sugeriančiomis medžiagomis. Tokios darbo sąlygos šiandien darbuotojui tampa norma. O poilsio zonos su stalo žaidimais, stalo teniso ar futbolo stalais, kur darbuotojai keletui minučių gali atsipūsti po intensyvaus darbo, vis dar dažniau yra užsienio kompanijų siūlomas privalumas“, – sako N. Sabeckienė pridurdama, kad ir Lietuva tampa vis pažangesnė, kalbant apie darbo sąlygas darbuotojams.

Nauji verslo centrai siūlo ir naują požiūrį į darbo vietą

Naują verslo centro projektą „ELEVEN“ Vilniuje, Kareivių gatvėje plėtojančios bendrovės Baltic RED rinkodaros vadovė Rasa Vyšniauskienė sako, kad pagrindinis siekis, projektuojant verslo centrą – pasiūlyti visiškai naują požiūrį į darbo vietą, kurioje dažnai praleidžiama daugiau aktyvaus laiko nei namuose. Todėl didžiausias dėmesys buvo kreipiamas į čia dirbsiančių darbuotojų poreikius.

„Darbo vieta turi motyvuoti, ji turi būti šiuolaikiška ir produktyvi. Todėl daug dėmesio bus skirta sukurti tokią fizinę aplinką, kuri formuotų pozityvų čia įsikursiančios įmonės darbuotojų mikroklimatą, skatinantį jų kūrybiškumą bei vienijantį bendriems tikslams ir idėjoms“, – sako R. Vyšniauskienė.

Aštuonių aukštų verslo centre „ELEVEN“ darbuotojams ir svečiams planuojama įrengti dvi „lounge“ tipo poilsio terasas. Viena iš jų, įkurdinta ant stogo, bus skirta ir aktyviam poilsiui. Automobilius darbuotojai galės laikyti uždaroje automobilių stovėjimo aikštelėje, čia pat bus įrengta vieta įkrauti elektromobilius. Vykstantiems į darbą dviračiais projekte numatytos dviračių saugyklos ir dušai.

Darbo vietos kuriamos ir pagal darbo pobūdį

„Šiuolaikinės technologijos nebepririša žmogaus prie darbo stalo – todėl kurdami naują biurą, sudarysime galimybę pasirinkti darbo aplinką pagal atliekamos užduoties pobūdį, bendravimo intensyvumą arba tiesiog dienos nuotaiką. Tarp tradicinės darbo vietos atsiras skirtingos erdvės - tyliam, kūrybiniam, kolektyviniam darbui, bus įkurtos oazės poilsiui ar neformaliam pabendravimui su kolegomis. “, – dalinasi įmonės „Mokilizingas“ valdybos narys Jurgis Rubaževičius.

Anot jo, jeigu darbuotojui reikės ramybės, jam nereikės tildyti kolegų, užteks tik paimti kompiuterį, kavos puodelį ir pereiti į tylos zoną, kur galima bus ramiai susikaupti. Naujame biure jis galės organizuoti savo darbą taip, kad būtų patogu ir jam, ir kolegoms.

Darbo aplinka, vadovas ir komanda yra 4-5 vietoje pagal svarbumą

Neringos Sabeckienės teigimu, kiekvienais metais Lietuvoje vykdomos darbuotojų apklausos, siekiant išsiaiškinti, kokie motyvaciniai veiksniai svarbūs darbuotojui jo darbo aplinkoje. Rezultatai rodo, kad pagrindiniai darbuotojus motyvuojantys veiksniai yra pats darbas, savirealizacija ir pripažinimas, teisingas darbo užmokestis. Darbo aplinka, vadovo asmenybė ir komanda yra 4-5 vietoje pagal svarbumą.

„Ne veltui darbdaviai didelį dėmesį skiria darbo aplinkai, nes tik gerai darbe besijaučiantis darbuotojas gali sukurti didžiausią pridėtinę vertę“, – teigia N. Sabeckienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)