Šie jaukūs 40 kvadratinių metrų ploto namai priklauso šeimai iš Lietuvos.

Pakoregavo buto planą

Po remonto butas pasikeitė tiesiog neatpažįstamai. Senos statybos daugiabutyje esantis būstas buvo tamsus, niūrokas ir senamadiškas, bet interjerą kūrusiai dizainerei Jolantai Lapinskaitei-Vaitulionienei pavyko paversti jį šiuolaikišku, šviesiu, estetišku ir patogiu.

„Pravėrus buto duris patenkama į koridorių. Jis erdvę dalija į dvi dalis. Kairėje pusėje – dušo kambarys, tualetas, sandėliukas, kuriame yra vandens šildytuvas, lentynų, kabykla, ir nedidelė virtuvė. Dešinėje – svetainė su valgomuoju ir miegamasis“, – pasakoja dizainerė.

Koridoriaus gale – balkonas, iš jo atsiveria nuostabus Briuselio centro vaizdas, pro didelį svetainės langą jis puikiai matomas ir sėdint prie valgomojo stalo, ir ilsintis ant sofos. Romėniškosios užuolaidos neslepia įspūdingos panoramos, bet suteikia patalpai jaukumo, prireikus dieną saugo nuo saulės spindulių, vakare – nuo miesto šviesų.

Prieš remontą tamsi, siaura, ilgą koridorių primenanti virtuvė, kurioje langą atstojo stiklinės balkono durys, buvo atskirta nuo svetainės. Mažytis belangis miegamasis buvo visai be durų, įrengtas nišoje. Vonia ir tualetas išklijuoti juodomis plytelėmis, todėl atrodė dar ankštesni, negu yra iš tiesų. Ir taip nedidelis koridorius visai be reikalo buvo padalytas į dvi dalis durimis.

Atsirado daugiau erdvės

5,5 kvadratinių metrų ploto virtuvei parinkti skandinaviško dizaino baldai, baltos plytelės, kuriančios šviesumo ir erdvės įspūdį. Jų fone gražiai išryškėja medaus spalvos baldai, susijungiantys į vientisą plokštumą su akmens masės grindų plytelėmis ir ąžuolo parketlentėmis. Jaukumo suteikia atviros lentynos.

„Virtuvė susilieja su 17,5 kvadratinių metrų ploto svetaine, kurioje telpa ir valgomasis, ir poilsio kampelis. Svetainėje panaudoti šviesūs subtilaus rašto retro tapetai, jie sustiprina šviesos įspūdį. Tapetai – puikus fonas minkštajam garstyčių spalvos baldui ir knygų spintai“, – atkreipia dėmesį į svarbias detales J. Lapinskaitė-Vaitulionienė.

Svetainėje stovi valgomasis stalas su minkštais pilkais krėslais, tokio atspalvio ir miegamojo tapetai. Dvivėrės stiklinės durys su tonuotais stiklais miegamajam suteikia išskirtinumo. Prireikus duris galima nustumti ir gyvenamoji erdvė atrodo dar didesnė, o belangis miegamasis – šviesesnis.

Kolorito vientisumą kuria gėlėti tapetai ant vienos miegamojo sienos, pilka dvigulė lova ir drabužių spinta su veidrodinėmis durimis. Taip sukuriama optinė apgaulė, kad šios patalpos erdvė beribė. Svetainę, miegamąjį ir koridorių jungia ąžuolo parketas, baltai dažytos sienos, pasikartojančios baldų ir tekstilės spalvos.

Dušo kambaryje ir tualete naudojamos tokios pačios kaip visame bute medžiagos ir spalvos, dėl to interjeras atrodo vientisas. Grindys išklotos akmens masės plytelėmis, nesiskiria ir sienų plytelių dizainas, tik jos ne baltos, o gelsvos. Jaukumą skleidžia specialiai šiai patalpai pasiūta geltona dušo užuolaida, veidrodis su puošniais drožinėtais mediniais rėmais.

Atstumas – ne kliūtis

Pasak dizainerės, dirbant per atstumą atsiranda tam tikrų niuansų, bet tai nėra kliūtis sukurti stilingą, šeimininkų poreikius ir norus atitinkantį interjerą: „Juolab kad jie jokių ypatingų reikalavimų neturėjo, tik pageidavo, kad namai nebūtų per daug apkrauti daiktais. Užsakovai yra matę mano darbų – interjerų, be to, šis nėra pirmasis jiems sukurtas, todėl pasitikėjo manimi.“

Didelių sunkumų neiškilo ir dėl to, kad visus darbus atliko meistrai, su kuriais J. Lapinskaitė-Vaitulionienė jau įrengusi ne vieną būstą Lietuvoje. Be to, jie turėjo darbo patirties Briuselyje. Labai padėjo šeimininkų operatyvumas, iniciatyvumas ir sprendžiant per remontą kilusias problemas, ir renkantis apdailos medžiagas, santechniką, šviestuvus ir kt.

„Šis mano interjeras Belgijos sostinėje yra antrasis, bet tikiu, kad tikrai ne paskutinis. Kuriant interjerus per atstumą, gyvenant Lietuvoje ir tik kartkartėmis nuskrendant į įrengiamą objektą, ypač svarbus visapusiškas pasitikėjimas, glaudus užsakovų, statybininkų ir dizainerio bendradarbiavimas“, – pabrėžia J. Lapinskaitė-Vaitulionienė.