Deja, jeigu jūsų namuose auga vaikai ar augintiniai, dalis šių augalų gali būti jiems pavojingi. Kokius kambarinius augalus būtina laikyti atokiau nuo vaikų ir naminių augintinių, rašo thespruce.com.

Vėzdūnės

Vėzdūnės yra vienas populiariausių žydinčių kambarinių augalų. Jų tamsūs lapai ir balti žiedai nereikalauja daug priežiūros, todėl šios gėlės tampa namų dekoro elementu dažnuose namuose. Ypač pavasarį. Tačiau jų ragauti pavojinga ir žmogui, ir šuniui, ir katei. Tiesą sakant, visos lelijų šeimai priklausančios gėlės pavojingos katėms. Taigi, vėzdūnes būtina laikyti nepasiekiamoje vietoje arba auginti tik tuomet, jeigu namuose nėra augintinių, o vaikai jau ūgtelėję. Šie augalai pavojingi tik tuo atveju, jeigu jų ragaujama, tačiau liesti juos galima.

Skindapas

Sakindapas yra kitas dažnuose namuose pasitaikantis augalas. Tai vijoklinis lapinis augalas, kurio patrauklumas ir lengva priežiūra didina jo populiarumą, ypač kai norisi namus papuošti greitai ir nebrangiai. Nors liesti skindapą saugu, tačiau paragavus (nesvarbu, tai darys augintinis ar žmogus) gali prasidėti vėmimas ir tinimas.

Paprastasis cikas

Mažoji šių senovinių augalų versija tampa įdomiu papuošalu namuose ir gali daryti stebuklus, jeigu kalbėsime apie kambarių oro kokybę. Unikali šio augalo išvaizda atkreipia visų žvilgsnius, nes tokio augalo nepastebėti tiesiog neįmanoma. Vis dėlto, paprastajam cikui būdingas senovinis gynybos mechanizmas – jie itin toksiški. Paragavus bet kurios augalo dalies neišvengsite vėmimo, viduriavimo ir net kepenų veiklos sutrikimo. Todėl labai svarbu nelaikyti šio augalo pasiekiamoje vietoje, jeigu namuose turite mažų vaikų ar naminių augintinių.

Kaladis

Kaladis būna įvairių ryškių spalvų, tad gali papuošti net ir labai įnoringą interjerą. Aksominiai jo lapai atrodo labai viliojančiai, todėl smalsiems mažiems vaikams ir nuobodžiaujantiems augintiniams gali kilti pagunda jų paragauti. O tai gali sukelti tinimą, akių skausmą, viduriavimą ir vėmimą. Todėl kaladį geriau užkelti ant aukščiausios lentynos ar net išnešti į lauką.

Puošniausioji karpažolė

Dažnai šis augalas vadinamas puansetija ar netgi Kalėdų gėle, nes esame pratę juo namus papuošti būtent šiuo šventiniu laikotarpiu. Tamsiai žalius lapus ir ryškiai raudonus žiedus turinti gėlė tampa dažna kalėdine dovana ar dekoracija. Tačiau paragavus gali prasidėti pykinimas ir vėmimas, tad augalas užsitarnavo pavojingo katėms ir kitiems naminiams augintiniams reputaciją. Jeigu augalo sulčių pateks ant odos, ji gali parausti ir suirzti. Todėl pasirūpinkite saugia vieta jam artėjant šventėms ir mėgausitės puošniausiosios karpažolės grožiu nerizikuodami savo šeimos narių ar augintinių sveikata.

Gebenė lipikė

Gebenė lipikė turi mažus lapus, kurie stipriai traukia akį. Tai vijoklinis augalas, tačiau jis nėra toks vešlus kaip kitų veislių gebenės. Tai reiškia, kad gebenę lipikę lengviau padėti taip, kad jos nepasiektų vaikai ar naminiai augintiniai. Paragavus šio augalo gresia tokie simptomai kaip silpnumas, vėmimas, gerklės tinimas, dermatitas, bėrimas ir ataksija.

Ciklamenas

Ciklamenas turi tamsius lapus ir ryškiaspalvius žiedus, kurie gali būti labai įvairių spalvų, pradedant balta ir baigiant raudona. Būtent dėl žiedų šis augalas yra toks populiarus mūsų namuose. Vis dėlto, jeigu turite vaikų ar augintinių, geriausia ciklamenus laikyti ant lentynų, nes tokiu atveju jie ne taip masins. Paragavus ciklameno gali prasidėti viduriavimas ir vėmimas.

Taigi, jeigu norite į namus, kuriuose auga maži vaikai ir naminiai augintiniai, parsinešti kokį augalą, pirmiausia turite juo pasidomėti. Daugelis tropinių ar egzotinių augalų jūsų šeimos nariams gali kelti pavojų. Ir nors galima problemą spręsti pakeliant augalą taip aukštai, kad niekas nepasiektų, tačiau geriausia būtų pasirinkti tokius, kurie yra saugūs ir nekelia jums papildomo streso.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)