Angliško sodo ypatumai

Jei jūsų kas paklaustų, kuo skiriasi angliškas sodas nuo lietuviško, kokį atsakymą pateiktumėte?

O atsakymas labai paprastas – angliškas sodas nėra skirtas auginti vaismedžiams. Jei lietuviams nuo seno įprasta savo soduose sodinti obelaites, vyšnaites ar kitus vaismedžius, tai anglams – priešingai. Norėdami susikurti angliško tipo sodą, pamirškite apie rudeninį vaisių derlių: anglai savo soduose sodina dekoratyvinius lapuočius, o ne spygliuočius ar vaismedžius.

Angliškas sodas turi ir daug skirtumų, palyginus su kitais Europos sodais.

Visų pirma, tai – namo gale esantis sodas. Antra, dažnai tai – klasikinio, kaimiško tipo sodas. Ir nors iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad angliškas sodas – tai sugrūsta daugybė įvairiausių augalų vienoje vietoje, išties jų susodinimo planas gerai apgalvotas: angliškas sodas turi žydėti ar bent jau žaliuoti ištisus metus. Dėl šios priežasties angliško tipo sode galima rasti visokių rūšių augalų: nuo mažiausios ir kruopščiai prižiūrėtos vejos, iki plačios ir aukštos, vijokliais apleistos tvoros. Ir visa tai tam, kad sodas džiugintų bet kuriuo metų laiku.

Kada lankyti ir kiek visa tai kainuoja?

„Capel Manor Gardens“ galima lankyti visus metus, tik reikia žinoti, jog lankymo laikas skirtingais sezonais vis kitoks. Pavyzdžiui, vasaros sezono metu, kuris tęsiasi nuo kovo iki spalio, lankymo laikas yra nuo 10.00 val. iki 5.30 val., o štai žiemos metu (lapkritis – vasaris) lankymo laikas darbo dienomis yra nuo 10.00 val. iki 5.00 val. Bilieto kaina suaugusiam žmogui – 5, 50£.

Mes soduose lankėmės rudenį, tuomet dar medžiai buvo nenumetę savo auksaspalvių lapų, o ant šakų pakabinti šikšnosparniai priminė, kad artėja Helovinas – baisiausia metų šventė.

Keletas įdomesnių sodų iš „Capel Manor Gardens“

Japoniškas sodas

Šiame japoniškame sode itin jaučiama harmonija tarp žmogaus ir gamtos. Augalai susodinti struktūriškai, ramina upelio tekėjimas, o bonzai medeliai primena, kad tai tikrai japoniškas sodas. Ir net nereikia keliauti į tolimąją Japoniją, , kad pasisemtum teigiamos energijos ir idėjų savo namų sodui.

Beje, ar žinojote, jog puikus japoniško sodo pavyzdys yra Londono Holando parke, kuriame galima pamatyti Kioto sodą?

Vincento van Gogo sodas

2007 metais šis sodas laimėjo sidabro medalį Chelsea gėlių parodoje. Sodas buvo sukurtas žymaus Olandų tapytojo Vincento van Gogo garbei. Dėl to šiame sode netrūksta kaimiškų elementų – javų, mažos trobelės ir įvairių gėlių. Prieš mirtį Vincento van Gogo tapyti irisai, deja, šiame sode neauga, matyt, britiškas klimatas jiems per šaltas.

Sodo aplinka sukurta remiantis Vincento van Gogo gyvenimo faktais. Keletą metų prieš savo mirtį (1888-1890 m.) Vincentas van Gogas gyveno Prancūzijos miestelyje Arlyje. Laikas, kurį jis ten praleido, buvo ne tik vienas iš menininko produktyviausių, bet ir dramatiškiausių laikotarpių: būtent ten jis nusipjovė ausį ir nutapė daugiau nei 80 paveikslų. Jį įkvėpė gamta ir sodai, javų laukai ir ramybė.

Atrakcijos vaikams

Vaikams su tėveliais soduose turėtų patikti pasivaikščiojimas iš tujų padarytais labirintais, o nepasiklydus ir juos įveikus, laukia prizas – apžvalgos bokštelis. Užlipus į jį, atsiveria puikus vaizdas į sodus.

Kai nusibos vaikščioti po sodus, galima aplankyti ir mini zoologijos sodą, kuriame gyvena lamos, papūgos ir netgi tokie egzotiški gyvūnai kaip kengūros.

Pasidaryk pats: ką iš tokių sodų galima pritaikyti savo kieme?

Skeptikai linkę pašaipiai žiūrėti į tokias pramogas: jiems nelabai suprantama, kodėl kažkas norėtų mokėti pinigus už pasivaikščiojimą po sodus, kai Londonas nusėtas žaliomis oazėmis ir gana įspūdingais parkais, kuriuos leidžiama lankyti nemokamai. Iškart skubu juos nuraminti – šie sodai yra suprojektuoti ne tik įstumti lankytojus į gamtos glėbį, bet ir padėti jiems susikurti panašią oazę savo kieme. Šiuose soduose galima pamatyti norimų augalų pavadinimus, mat ant daugumos augalų yra lentelės su jų rūšimi bei pavadinimu. Be to, galima rasti daugybę įdomių dalykėlių, kuriuos nesunkiai pritaikysite savo namuose.

Pavyzdžiui, ar žinojote, jog renesanso periodu Europoje ėmė rastis vis daugiau parkų bei sodų, kuriuose augalams buvo suteikiamos įvairiausios formos? Žaliosiomis figūromis sodai buvo plačiai puošiami Versalyje, Olandijoje, o iš ten atkeliavo ir į Angliją.

Puiku, jog krūmai ir gyvatvorės gali tapti įdomiomis atrakcijomis. Vienas iš tokių pavyzdžių – meškučiai, antytės ir drambliukai, išmodeliuoti iš tujų, kurių buvo galima pamatyti šiuose soduose.

Patarimai jūsų sodui

Ar kada nors pagalvojote, jog galima praplėsti ne tik miegamojo ar vonios, bet ir sodo erdvę? Kaip? Visai kaip ir namo viduje, sodo erdvę plečiame naudodami veidrodį – paprasta, bet nepaprastai efektyvi priemonė vizualiai padidinti bet kurį sodą.

Menas iš mozaikų yra žinomas nuo senų laikų. Tai – viena iš seniausių dailės formų. Kretoje šis menas buvo išvystytas jau bronzos amžiuje. Antikoje mozaika puošdavo pastatų grindis, dažnai iš spalvotų ir juodai baltų skaldytų akmens gabalėlių.

„Capel Manor Gardens“ taip pat buvo galima pamatyti, kaip iš skirtingų formų akmenėlių yra sudedami įvairiausi raštai, figūros. Tokius panašius ornamentus iš akmenėlių ir jūs galite pabandyti pasidaryti namuose.

Turite atliekamo metalo ir noro kažką gražaus iš jo pasigaminti? Pabandyti išlankstyti kokią nors įdomią skulptūrą – paukštį ar tiesiog gėlę. Žinoma, reikia šiek tiek žinių, laiko ir kantrybės, bet internete greitai rasite video pamokėlių, jeigu ryšitės išbandyti savo kūrybinę pusę.

„Capel Manor Gardens“ taip pat galite rasti daugybę idėjų, kaip dideliame vazone susikomponuoti puokštę gėlių, kuri žydėtų ne vieną savaitę, bet visą mėnesį!