Parduodama nemažai priemonių nuo kopūstų kenkėjų. Viena bėda – jų sudėtyje yra cheminių medžiagų.

Kaip užauginti kopūstus be chemijos?

Profilaktika. Apsisaugoti nuo kenkėjų iš anksto padės paprastos priemonės:

-kruopščiai surinkti ir utilizuoti (geriausia sudeginti) augalines atliekas, nurinkus kopūstų derlių;

-sukasti ir sulyginti dirvą (rudenį);

-pagal galimybę anksti pasodinti daigelius, kad jie spėtų įsitvirtinti iki pasirodant kenkėjams;

-kopūstų lysves reikia apdengti – tai paprasčiausias būdas apsisaugoti nuo kryžmažiedžių spragių, neleisti kopūstinukams dėti kiaušinėlių, iš kurių vėliau išsirita vikšrai;

-pavasarį ir vasarą deginti kopūstams giminingas piktžoles – barborytes, žvagines, čiužutes. Kopūstų kenkėjai įsitaiso ant šių augalų, paskui persikelia į lysves.

Apsaugoti kopūstus nuo kenkėjų galima ir šalia pasodinus kitų augalų.

Česnakai. Iš jų sklinda lakiosios medžiagos, kurios atbaido kopūstines museles.

Krapai arba pomidorai saugo nuo amarų.

Šalavijai savo kvapu atbaido kopūstinius pelėdgalvius.

Vaistinės agurklės saugo nuo šliužų.

Pelynai, mėtos ir bitkrėslės atbaido kopūstines museles ir kopūstinius baltukus.

Deja, profilaktika šimtaprocentinės apsaugos nuo kenkėjų nesuteikia, todėl reikia reguliariai apžiūrėti augalus.

Kopūstų kenkėjai ir liaudiškos priemonės nuo jų

Atsirado amarų. Ant lapų atsiranda baltų ir rudų taškelių, lapai išblunka, susiraito, šakelės ir pumpurai pasidaro melsvai rožinės spalvos. Gūžės nustoja augti. Amarai įžiūrimi ir plika akimi – tai pilkšvai žalsvi šliaužiojantys vabzdžiai, apie 2 mm ilgio, padengti balkšvomis vaško dulkėmis.

Kaip apsaugoti kopūstus nuo amarų? Jei kopūstai dar nedideli, o amarų jau matosi, galite pamirkyti kempinę į tirpalą su ūkiniu muilu (300 – 400 g muilo : 10 l vandens) ir nuplauti kopūstų laikus. Po savaitės procedūrą reikia pakartoti.

Kitos liaudiškos priemonės:

1.Pomidorų lapų ir kopūstų lukštų nuoviras

Jums reikės 0,5 kg svogūnų lukštų ir 1,5 – 2 kg pomidorų lapų. Lapus užpilkite 5 l vandens, kai užvirs palikite pastovėti apie 4 val., paskui pavirkite 3 val., tada nukoškite ir pilkite į vandenį santykiu 1 : 2. Kopūstų lukštus užpilkite maždaug 2 l karšto vandens, palaikykite apie 2 val., paskui įpilkite dar 2 l vandens ir truputį skysto muilo. Galiausiai abu nuovirus sumaišykite ir apipurkškite kopūstus.

2. Pelenų, tabako miltelių, garstyčių ir skysto muilo antpilas

Stiklinę pelenų, stiklinę tabako miltelių ir po šaukštą garstyčių ir muilo užpilkite 10 l karšto vandens, parą palaikykite. Tabako milteliai – viena iš populiariausių priemonių nuo kenkėjų, augalams ir žmonėms jie nepavojingi, kainuoja nedaug, lengvai pritaikomi.

3. Tabako nuoviras

Į 2 l vandens įberkite 400 – 500 g tabako lapų, virkite 2 val., paskui perkoškite, įdėkite apie 50 g muilo, viską išmaišykite.

4. Česnakų nuoviras, kuris yra universali priemonė nuo daugumos kopūstų kenkėjų.

Nuovirui reikės 700 – 800 g česnakų (geriausia su lukštais). Juos užpilkite 10 l verdančio vandens, virkite 2 val. prieš laistant praskieskite vandeniu santykiu 1 : 1.

Jei kopūstus apniko vikšrai...

Vikšrai – kopūstinių baltukų ir kopūstinių pelėdgalvių lervos. Vikšrai įsitaiso gūžės viduje, iš pirmo žvilgsnio jų galima ir nepastebėti.

Liaudiškos priemonės nuo vikšrų:

- pelenų ir degutinio šampūno antpilas: į 5 l vandens įberkite stiklinę pelenų ir arbatinį šaukštelį šampūno, parą palaikykite, paskui nupurkškite kopūstus;

- apibarstykite kopūstus valgomąja soda;

- apipurkškite pomidorų lapų ir svogūnų lukštų nuoviru;

- vikšrus galima nurinkti (jei kopūstų auginate nedaug);

- priviliokite širšių, kurios yra vikšrų priešai. Apipurkškite kopūstus saldžiu vandeniu, įdėję į jį uogienės ar sirupo – taip priviliosite širšių.

Dar patariama prikabinėti lysvėse kopūstų lukštų – neva kenkėjai juos palaiko drugelių sparnais. Tai patvirtinančios statistiko nėra, bet galima pabandyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)