Pavasarinis vynuogių sodinimas

Vynuogių sodinukus su uždara šaknų sistema galima sodinti lauke, kai nelieka šalnų pavojaus. Likus 2 – 3 dienoms iki sodinimo nustojame sodinukus laistyti, kad neišbyrėtų žemės gumulas. Iš anksto iškasame sodinimui 30 cm gylio ir 30 cm diametro duobes.

Į kiekvienos duobės dugną dedame raudonų plytų duženų arba molio gumulėlių, ant viršaus užberiame smėlio, sumaišyto su derlinga žeme, padarome piltuvėlį. Atsargiai dedame ant piltuvėlio augalą su žemių gumulu ant šaknų. Prie šaknų beriame saują pelenų ir saują miežių. Paskui užberiame duobę iki antros sodinuko akutės, padarome bortelius, palaistome, padarome pavėsį.

Kaip persodinti užaugusį vynuogių krūmą

Jei krūmą reikia persodinti pavasarį, į iškastą duobę įpilame 10 l vandens. Kai vanduo susigers, į duobės dugną beriame žemių su smėliu ir žvirgždu. Paruošiame krūmą: paliekame ant jo dvi atšakas su vienerių – dvejų metų vytelėmis, visa kitą pašaliname. Krūmą reikia apkaupti ne mažiau nei 50 cm nuo centro, stengiantis maksimaliai išsaugoti šaknis. Jei žemė molinga, galima persodinti krūmą su žemių gumulu, jei smėlinga – gumulo nebus. Tada iškasus apkarpomos šaknys ir pamirkomos nestipriame kalio permanganato tirpale.

Toks krūmas po persodinimo greičiau prigis, ypač jei į šaknų sritį įbersite miežių. Žemdirbiai nuo seno naudojo miežius stimuliuoti sodinukų prigijimą. Mokslininkai tai aiškina tuo, kad miežių daigai užima antrą vietą pagal antioksidantų koncentraciją, juose yra natūralaus antibiotiko gordecino. Dygdami miežiai išskiria lakių fitoncidų, kurie dezinfekuoja aplinką. Miežių daiguose yra daug amino rūgščių ir fosforo, kurie skatina šaknų augimą.

Jei jūsų žemėje nedaug geležies, nepagailėkite kelių surūdijusių vinių, padegintų ant laužo (deginant susidaranti geležies forma geriau įsisavinama augalų). Dedame krūmą gulsčiai kartu su vienmečių ūglių pagrindu, iškeldami juos kiek aukščiau duobės. Vytelių viršūnes apkarpome per tris akutes, nupjautas vietas aptepame vašku ar sodo derva. Krūmą paliejame, iš viršaus pridengiame (tik ne medžiaga). Persodinti galima ir vėlyvą rudenį, paskui apdengus krūmą tradiciniu apdangalu.

Kaip sustabdyti vytelių ašarojimą

Jei pavasarį nulūžo vytelė arba teko ją nukirpti, pjūvį patepkite pokostu, įbėrę į jį kreidos ir boro rūgšties, tada „ašaros“ nebetekės. Yra ir specialių balzamų tepimui.

Kaip apsaugoti vynuogių derlių

Vynuogių ligų ir kenkėjų nėra daug. Norintiems turėti ekologiškų uogų, patartina naudoti ne cheminius preparatus, o biopreparatus. Puikiai gydo apipurškimas 10 proc. tūbių antpilas, pieno ar pasukų tirpalas santykiu 1 : 10.

Kad paukščiai nenulestų vynuogių, pakabinkite senų kompaktinių plokštelių, apdenkite tinkleliu. Kabinkite tik subrendus uogoms, o uogas nuskynus iš karto nuimkite, antraip paukščiai pripras.

Kaip laistyti vynuogių krūmus

Vėlyvą pavasarį, kai jau nebegresia šalnos, atidengiame krūmus, pririšame vyteles prie stulpų ir palaistome. Vynuoges, iš kurių gaminamas vynas, iki trejų metų patartina laistyti ne iš viršaus, o į vamzdelius, įkastus tarp krūmų – po 4 kibirus šilto vandens su 0,5 l pelenų kiekvienam krūmui.

Antrą kartą laistoma likus savaitei iki žydėjimo. Pradėjus nokti uogoms, laistyti nebegalima. Ir tik vėlyvą rudenį, likus savaitei iki apdengimo reikia palaistyti – ketvirtą kartą visoms stalo vynuogėms ir jauniems krūmams techninių rūšių ir vienintelį kartą suaugusiems techninių rūšių krūmams.

Vynuogėms laistyti ir tręšti pastatykite tarp sodinukų plastikinius butelius su nupjaut dugnu. Suaugę vynuogių krūmai turi patys pasiimti vandens iš dirvos. Kuo giliau šaknys, tuo kokybiškesnis vynas iš tokių vynuogių.

Ką daryti, kad vynuogės nebūtų dėmėtos

Kad vynuogės nepražystų per anksti ir nenušaltų, Danijoje sodinant vynuoges į duobių dugną deda akmenų, akumuliuojančių šaltį ir stabdančių augalų prabusimą. Niekada nelaistykite vynuogių per žydėjimą – tada byrės žiedai, uogos bus dėmėtos. Jei birželis lietingas, šaltas, žydėjimas vėluoja, pridenkite vyteles, pvz., padarę snapelius iš polikarbonato. Ar bent paliekite silpnu boro rūgšties tirpalu (0,03 proc. – nepilnas šaukštelis į 10 l vandens).

Kaip paspartinti vytelių augimą ir uogų brandinimą

Yra įvairių būdų, kaip pagausinti derlių.

Žiedavimas

Birželį po žemutiniu spurgu ant ūglio pašalinkite žievės ir brazdo žiedą maždaug 3 – 5 mm iki medienos. Ant šios šalos vynuogės sunoks maždaug 10 dienų anksčiau.

Ūglio susukimas žiedu

Ilgą ūglį susukite žiedu, tada ant šio ūglio ir uogos, ir vytelės subręs anksčiau.

Vytelių persukimas

Kai vynuogės beveik prinoksta, vyteles prie kekės persuka, tada paspartėja vytelių brendimas. Sultys iš tokių vynuogių būna didesnės koncentracijos, saldesnė, o vynas – stipresnis, harmoningesnis.

Uogų laikymas ir nokinimas

Kad vynuogės ilgiau išliktų šviežios, nukirpkite kekes kartu su gabalėliu vytelės. Jei nenorite prarasti cukraus, nemerkite vytelių į vandenį. Pakabinkite kekes vėsioje patalpoje.

Vynuogių sodinimas rudenį

Rudenį vynuoges galima sodinti ne anksčiau nei spalio pradžioje, kai sulėtėja augalų gyvybiniai procesai. Pasodintus sodinukus, ypač vienmečius reikia apsaugoti nuo šalčio. Įbeskite greta sodinuko kiek ilgesnę už patį sodinuką lazdelę, uždenkite sodinuką plastmasiniu buteliu su nupjautu kakliukus. Butelyje pradurkite kelias angas ir užberkite spygliais arba žemėmis.

Kaip apsaugoti vynuoges nuo šalčių

Apdenkite kuo nors, tik ne medžiaga. Po danga pastatykite šilumai kaupti indų su vandeniu arba padėkite akmenų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją