Susipažinti su šiandieninėmis būsto, balkonų, terasų projektavimo tendencijomis bus galima jau rytoj Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO prasidedančioje 23-oje tarptautinėje statybų ir remonto parodoje RESTA. Parodoje bus pristatomi naujausi nekilnojamojo turto projektai, supažindinama su rinkoje esančia pasiūla ir pateikiami išskirtiniai pasiūlymai norintiems išsirinkti tinkamiausią butą.

Pasak nekilnojamojo turto vystytojų, šiandien retas kuris naujakurys naujos statybos bute balkoną naudoja kaip vietą skalbinių džiovyklą ar sandėliuką, kuriame laiko automobilio padangas, nenaudojamus buities daiktus. „Šiuo požiūriu mes jau panašėjame į Pietų šalis, kurių gyventojai mieliau nereikalingais daiktais užkraus kitą kambario vietą, bet balkone visada paliks atvirą erdvę. Skeptikams, kurie mano, kad mūsų klimatas nepritaikytas tokioms erdvėms ir jos funkciškai neišnaudojamos, reiktų pasidairyti po Skandinavijos šalis. Nustebtumėte pamatę, kiek ten daug terasų ir dar daugiau jų praktinių panaudojimo pavyzdžių“, – teigia „MG Valda“ pardavimų vadovas Mantas Umbrasas.

Balkonų dydis priklauso nuo to, kokios klasės yra projektuojami butai – ekonominės, vidutinės ar prestižinės. Statant ekonominės klasės butus, stengiamasi kuo optimaliau išspręsti erdvės bute ir išplanavimo klausimus. Ieškoma sprendimų, kurie padeda pasiūlyti geriausią patogumo ir kainos santykį. Tuo tarpu aukštesnės klasės butams paprastai projektuojami erdvesni, didesnio ploto balkonai. Specialistai pastebi, kad kuo didesnis balkonas, tuo didesnė pridėtinė vertė butui, ypač jei iš jo atsiveria graži gamtos ar miesto panorama.

„Mūsų pirkėjai prioritetą teikia butams su didesniais balkonais, jiems tai poilsio zona, kuri siejasi su rytiniu kavos puodeliu savaitgaliais, jaukiais vakarais su draugais ar mėgstama knyga saulės atokaitoje. Populiarėja ir noras užsiimti mėgėjiška sodininkyste – auginti gėles ir prieskoninius augalus pakabinamuose vazonuose, netgi pomidorus“, - pasakoja UAB „Eika“ plėtros direktorius Martynas Žibūda.

Aiškumo dėlei didesnį balkoną tikslingiau būtų vadinti terasa. Terasų būna įvairių dydžių – nuo 5 kvadratinių metrų iki 100 kvadratinių metrų.

„Natūralu, kad didelėse terasose gyventojai labai dažnai įsirengia vasaros valgomuosius, poilsiui ar sportui skirtą erdvę, dažnai augina prieskonius, žalumynus, salotas. Pasitaiko, kad terasose įrengiamos net sukūrinės vonios“, - sako M. Umbrasas.

Jeigu anksčiau pirkėjai baimindavosi žemutinio aukšto, dabar šios baimės praktiškai neliko. Nekilnojamojo turto vystytojai rado sprendimų – įrengia terasas, privačius kiemelius ir taip padaro pirmojo aukšto butą patraukliu pasirinkimu.

„Terasų paklausa didėja ir nors populiariausios terasos yra stačiakampės, užsakovai pastaruoju metu prašo įvairiausių formų terasų. Pavyzdžiui, neseniai gaminome apvalią terasą. Dydis – nuo 5 iki 200 kvadratinių metrų. Taigi priklausomai nuo kišenės ir norų, tai gali būti ir įdomus estetinis sprendimas“, - sako terasas gaminančios ir į daugelį Europos šalių eksportuojančios bendrovės „Intervilža“ atstovas Justinas Gylys.

Tarptautinė statybų ir remonto paroda RESTA vyks balandžio 27–30 dienomis Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO. Parodoje dalyvaus 550 dalyvių iš Lietuvos ir 16 užsienio valstybių: Austrijos, Baltarusijos, Belgijos, Čekijos, Danijos, Estijos, Ispanijos, Italijos, Latvijos, Lenkijos, Rusijos, Suomijos, Švedijos, Turkijos, Ukrainos, Vokietijos. Paroda užims visą LITEXPO teritoriją, o jos bendras ekspozicijos plotas sieks apie 33,5 tūkst. kvadratinių metrų.

Šiemet parodos akcentas – skaitmeninė statyba. Jai skirta 3-ioji LITEXPO salė. Kitose erdvėse, kaip ir kiekvienais metais, bus eksponuojamos statybinės bei apdailos medžiagos, šildymo, vėdinimo, santechnikos įranga, elektros instaliacija, naujos interjero, o taip pat ir aplinkotvarkos, želdinimo, šiltnamių tendencijos ir sprendimai, statybų profesionalų naudojama technika, įrankiai, nekilnojamojo turto vystytojai supažindins su NT rinkos naujienomis, veiks lankytojų pamėgta ir pavasarį aktuali sodinukų mugė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)