Baklažanams tinka smėlinga žemė, patręšta mėšlu. Jie toleruoja rūgštesnę dirvą, bet labiau mėgta neutralią. Baklažanai labai reiklūs šviesai ir drėgmei. Jiems nepatinka net menkiausias šešėlis ar net ir trumpas žemės padžiūvimas.

Ruošiamės daiginti

Daiginimui pasidarykite mišinį iš durpių, mėšlo ir daržo žemės (2:5:3). Sėkite kovo viduryje. Galima sėti sausas sėklas, bet greičiau sudygsta pamirkytos (2 – 3 dienas palaikykite ant minkšto drėgno popieriaus šiltoje vietoje). Baklažanų daigai sunkiai pakelia persodinimą, todėl jų geriau neretinti.

Brangias hibridines sėklas sėja į popierinius vazonėlius, o paskui (po 8 – 12 dienų) sudygusius daigelius atsargiai perkelia į 9 – 10 cm skersmens vazonėlius. Nebrangių sėklų galite pasėti po 2 – 3 sėklas iš karto į vazonėlius, o kai sudygs, palikti tvirčiausią daigelį, kitus išrauti (nugnybti žemės paviršiuje, kad nepažeistumėte šaknų).

Optimali dėklų daiginimo temperatūra – 20 – 24 laipsniai šilumos (baklažanai sudygsta 8 ar 10-ą dieną). Tokią pat temperatūrą palaikykite ir dieną, kai pasirodys daigeliai, naktį temperatūrą sumažinkite iki 12 – 15 laipsnių šilumos.

Augančius daigelius vieną – du kartus patręšia bet kokiomis trąšomis daigams. Jei apatiniai lapai kiek šviesesni už viršutinius, vadinasi, viršus pasiėmė maistingąsias medžiagas ir prasideda aktyvaus augimo fazė.

Labai svarbu, kad daigai neištįstų. Kad taip nenutiktų, vazonėlius sustatykite erdviau, kad kaimyniniai lapai nesileistų.

Daigų sodinimas į žemę

Baklažanus sodina į šiltnamį arba po plėvele po 55 – 60 parų, maždaug gegužės viduryje. Daigai vazonėliuose neturi peraugti. Jei vėsu, pasodintus daigus geriau pridengti, nei laukti atšilimo.

Tarp eilių turėtų būti 60 cm atstumas, o tarp augalų lysvėje – 30 – 40 cm atstumas. Pasodinus reikia patręšti mėšlu ar kompostu, kad prie šaknų išliktų daugiau šilumos ir drėgmės.

Priežiūra

Kad geriau augtų, baklažanus tręšia iki trijų kartų per sezoną mineralinėmis trąšomis, dar geriau tręšti tūbių nuoviru ar organiniu mineraliniu kompleksu. Pirmą kartą tręšiama pradėjus dviem savaitėms po pasodinimo, antrą kartą – kai baklažanai žydi, trečią kartą – kai mezgasi vaisiai.

Baklažanus reikia reguliariai laistyti. Jei nėra lašinės laistymo sistemos, reikia laistyti 1 – 2 kartus per savaitę, o jei karšta, kas antrą dieną. Dirba neturi perdžiūti. Baklažanams, labai nesveika, jei dirvos paviršiuje susidaro plutelė. Baklažanų šaknų sistema sunkiai atsistato, tad užuot kaupus geriau mulčiuoti – mėšlu, kompostu, šienu ar šiaudais.

Kiekviena krūmui paliekama po du – tris stiebus. Išrenkami stiprūs stiebai, pririšami prie atramų, kitus pašalina.

Maždaug rugpjūčio 5 – 10 d. stiebams nuskabomos viršūnėlės – tai pristabdomas augimas, geriau noksta užsimezgę vaisiai. Greitai nokstančių rūšių, kurių krūmas subrandina ne daugiau nei 8 vaisius, formuoti nereikia.

Derliaus nuėmimas

Jei pavėluosite nuskinti baklažanus, jie apkars, o vaisiuose atsiras kietų sėklų, kurios prastins skonį. Todėl nuskinti baklažanus reikia, kai jie būna tamsios spalvos, minkštimas būna stangrus, o sėklos dar visai mažos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)