Vientisumas ir funkcionalumas – du pagrindiniai tikslai, kurių siekė projekto autorė. Neliko užmiršta ir estetika, jaukumas: šviesią erdvę papildo išraiškingos juodos detalės, natūralaus medžio apdaila ir tekstilė.

Teko keisti buto planą

Nedidelis 49 kvadratinių metrų ploto butas yra naujų namų kvartale „Botanikos terasos“ Kaune, Fredoje.

„Šeimininkai norėjo, kad jis būtų erdvus, patogus ir estetiškas, tačiau išankstinio nusistatymo dėl stiliaus, spalvų, detalių neturėjo, buvo atviri pasiūlymams ir idėjoms, sudarė sąlygas man improvizuoti“, – pasakoja L. Gronskytė.

Didžiausią rūpestį ir nerimą užsakovams kėlė pirminis būsto planas. Architektei padedant jie tikėjosi pataisyti nefunkcionalų patalpų išdėstymą, paversti butą erdve, kurioje būtų patogu gyventi ir gera leisti laiką. Be to, svarbu buvo racionaliai išspręsti daiktų laikymo problemą neužgriozdinant kambarių.

Pasak pašnekovės, sudėtingiausia projekto dalis – sugalvoti, kaip pakeisti erdvių proporcijas, kad neliktų siaurų pailgų kambarių. Teko gerokai pasukti galvą, kaip taupiai išnaudoti nedidelį plotą, kaip atskirti miegamąjį nuo šalia esančios svetainės, kaip tamsiausioje buto vietoje be langų įrengti miegamąjį, kad būtų lengva išvėdinti.

Architektė poilsio kampelį pasiūlė projektuoti ties fasadiniais langais, sujungti jį su virtuve, iš kurios galima patekti į miegamąjį. Šiai patalpai atskirti buvo pasirinkta transformuojama stiklinė pertvara su užuolaidomis. Jas užtraukus kambarys tampa privatus, tačiau šis sprendimas leidžia maksimaliai padidinti buto erdvę. Ventiliacijai įrengti vėdinimo kanalai.

Vienintelės vidinės buto durys skiria prieškambarį ir vonios kambarį. Už miegamojo dar įrengta talpi spinta, ją nuo kambario skiria ne tik durys, bet ir baltos užuolaidos. Taip sukuriamas įspūdis, kad už jų yra langas. Stiklinei pertvarai, už kurios yra svetainė, parinktos juodos užuolaidos. Dar viena didelė sieninė spinta išsiteko prie kitos sienos. Ji pagaminta iš faneruotos plokštės, užima visą sienos plokštumą, tad nekrinta į akis.

Išlaikė stiliaus vientisumą

Projektuodama šį interjerą L. Gronskytė siekė tiek stiliaus, tiek apdailos ir dekoravimo medžiagų vientisumo, nes tai padeda regimai išplėsti erdvę, be to, suteikia tvarkos pojūtį. Kai plotas nedidelis, tai ypač svarbu. Kadangi pasirinktas modernus minimalizmas, vengta pernelyg didelės spalvų ir medžiagų įvairovės.

Panaudota nemažai natūralaus medžio. Grindys visame bute, išskyrus koridorių, virtuvę ir vonios kambarį, išklotos parketlentėmis, o miegamajame bei bendroje virtuvės ir svetainės erdvėje jomis uždengta ir po vieną sieną. Susidaro įspūdis, tarsi sienos pratęsia grindis. Prie grindų buvo derinami baldai.

Kitos sienos nudažytos šilta balta spalva. Dalis baldų pagaminti iš baltos plokštės. Kaip kontrastas natūraliam medžiui ir baltai spalvai pasirinkta juoda. Juodomis plytelėmis išklijuota virtuvės siena tarp darbastalio ir pakabinamų spintelių, grindys ties maisto gaminimo zona. Prie jų priderintas juodas staliukas ir krėslas, šviestuvas, tamsiai mėlynos spalvos sofa, tamsios užuolaidos.

„Nereikia bijoti juodos. Interjeras, net ir nudažius tokia spalva vieną sieną ar parinkus keletą juodų akcentų, nebūtinai atrodys tamsus, viskas priklauso nuo konteksto. Reikia tinkamo apšvietimo, gerai suderinti atskiras detales. Juoda pagyvina ir suteikia savitumo. Be to, ja galima paryškinti, kas patinka, ir paslėpti, ko nereikia matyti“, – dalijasi mintimis architektė.

Pagrindiniu puošybos elementu tapo originalūs abstraktų tapybos darbą primenantys nespalvoti fototapetai. Jie dengia visą svetainės sieną ir dalį koridoriaus. Kai kam jie galbūt primins bangų nuskalautą smėlį, kitiems – išdidintą medienos faktūrą. Prie fototapetų labai tinka margos pagalvėlės ant sofos.

Visos erdvės tarsi susilieja į vieną

Kadangi virtuvė ir svetainė yra vienoje erdvėje, pasirinkti uždari baldai – taip lengviau palaikyti tvarką šioje buto dalyje. Baltos spintelių durelės be rankenėlių kontrastuoja su juodomis sienos plytelėmis ir juodu stalviršiu. Greta esančios produktų spintos, kuriose paslėptas ir šaldytuvas bei kita buitinė įranga, pagamintos iš faneruotos plokštės.

Valgomojo zonoje daug baltos spalvos: stalas, plačios originalaus dizaino kėdės, šviestuvas ir kitos detalės. Ši vieta jungia maisto gaminimo ir poilsio erdves. Kaip atsvara juodam poilsio kampeliui prie kitos svetainės sienos stovi balta žema lentyna. Juodos ir baltos kontrastą kuria ir užuolaidos (dieninės baltos, naktinės tamsios).

Miegamajame dominuoja medžio apdaila ir tekstiliniai elementai. Užuolaidų klostės suteikia interjerui minkštumo, jaukumo, šilumos. Staliukai prie lovos, krėslas ir šviestuvai lengvos konstrukcijos, leidžia išsaugoti didesnę erdvę. Spalvų gamą paįvairina geometriniais raštais margintos pagalvėlės, lovos užtiesalai, kitos smulkios detalės.

Juodos ir baltos derinys krinta į akis ir vonios kambaryje. Čia juodos plytelės, tokios pat kaip virtuvės grindys ir viena siena, derinamos su baltais baldais ir baltomis sienomis. Santechnikos įranga taip pat balta. Spintelės uždaros, tad, kaip ir visame bute, vyrauja tvarka. Nerūpestingumo suteikia ryškiaspalvis kilimėlis.

Visai mažame koridoriuje tilpo spinta, žema spintelė. Dalį sienos dengia veidrodis.

„Visi smulkieji interjero elementai lengvi, neįmantrūs, tarsi ragina prie jų neprisirišti, kad laikui bėgant būtų lengva pakeisti. Taip interjeras keistis kartu su gyventojais“, – tikina L. Gronskytė.

Kadangi savininkai ketina butą nuomoti, interjero kūrėja siekė, kad sienos ir grindys būtų kaip fonas, o jį užpildyti galės kiekvienas gyventojas pagal savo skonį.