Skiepijimo šalininkai tvirtina, kad auginiais daugintos rožės nepasižymi nei gausiu žydėjimu, nei dideliais žiedais, nei atsparumu šalčiams. Iš tiesų skiepijimas – veikiau komercinis dauginimo būdas, nes rezultatų sulaukiama greičiau. Rūšinės rožės skiepijamos siekiant didesnio atsparumo šalčiams.

Jei niekur neskubate, dauginimas auginiais turi savų privalumų, nes suteikia galimybių:

-gauti kokybiškesnių augalų,
-išvengti kovos su ataugomis,
-išauginti ilgiau augančias rožes.

Geriausia dauginti auginiais rožes su mažais lapais – miniatiūrines, poliantines, vijoklines, su mažais žiedais rožes ir žemaūges rožes.

Floribundinės rožės auginiais dauginamos rečiau, o arbatinės hibridinės, vijoklinės stambiažiedės ir parko rožės taip dauginasi sunkiai, jas priskiepija ir jos auga ant svetimų šaknų. Gavusios stiprią šaknų sistemą skiepytos rožės greitai šakojasi, išauga į didelius, gausiai žydinčius krūmus, jos atsparesnės šalčiams. Tačiau visą laiką tokių rožių augintojams teks kovoti su šaknų ataugomis.

Laiku nepašalinus, per vieną sezoną jos gali užgožti ir pražudyti priskiepytą krūmo dalį.

Dauginti auginiais galima nuo liepos pradžios. Nuo patikusio krūmo nupjaukite pusiau sumedėjusius, neseniai nužydėjusius ūglius. Nukirptos šakelės viršutinę dalį gali nukirpti ir išmesti, jos nereikės.

Iš vidurinės dalies atkirpkite auginį taip, kad kiekvieno viršūnėje būtų lapelis.

Pusę lapelių nukarpykite, tada daiginant mažiau išgaruos drėgmės.

Auginių pagrindus papudruokite šaknų susidarymo stimuliatoriumi.

Auginius pasodinkite 2,5 – 3 cm gilumu, 5 cm intervalais į konteinerį stovintį pusiau šešėlyje. Žemę išlyginkite, auginius paliekite ir uždenkite plastmasiniu dangteliu ar permatomu gaubtu.

Galima panaudoti geriamo vandens butelį – nupjauta viršutinė dalis bus gaubtas. Svarbiausia daiginant – drėgnas oras (iki 97 – 98 proc.) ir apie 20 laipsnių temperatūra.

Periodiškai apipurkškite vandeniu iš purkštuvo.

Maždaug po mėnesio pasirodys šaknelės. Žiemai konteinerį galima apdengti plėvele (tankumas – 80). Jaunas rožes bus galima sodinti atviroje vietoje kitais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)