Pagrindinė taisyklė – nesugaišti tvarkymuisi daugiau nei 15 min. vienoje ar kitoje namų zonoje.

Taigi pagrindinės taisyklės:

1. Rytą pasiklokite lovą ir pasigražinkite – tada galėsite drąsiai atidaryti duris kaimynei ar anytai, nueiti į parduotuvę ar pavedžioti šuns.

2. Kasdien iššveiskite kriauklę virtuvėje. Ji, anot M. Silli, simbolizuoja tvarką namuose. Įprotis išveisti kriauklę padės įprasti reguliariai apsitvarkyti namuose, be to, daryti tai su malonumu.

3. Padalinkite namus į tvarkymosi zonas. Pavyzdžiui, virtuvė, miegamasis, vaikų kambarys, darbo stalas ir knygų lentynos, vonia ir tualetas, koridorius, balkonas. Vienos ar kitos zonos tvarkymui kasdien rekomenduojama skirti ne daugiau 15 – 30 min., ir taip kelias dienas iš eilės, kol namuose įsivyraus tvarka. Pavyzdžiui, pirma savaitė – virtuvei ir voniai, antra – vaikų kambariui ir svetainei ir t. t. Kitų namų zonos irgi nepamirštamos, tik savaitės zonai skiriama daugiau dėmesio.

Padėjėjai

Įvertinkite galimybes ir poreikius – ar planuojate tiesiog susitvarkyti, ar atliksite didesnį apsišvarinimą, kurį dažnai paliekame savaitgaliui, ar generalinę tvarką.

Pageidautina įtraukti į namų ruošą namiškius. Iššluostyti lėkštes, palaistyti gėles, susirinkti žaislus ir išsiurbti kilimus sugeba net mokyklinukai. O sutuoktinis tikriausiai neatsisakys sutvarkyti knygų lentyną ar kompiuterio stalą. Jei namų tvarkymas numatytas šeštadienį ir sekmadienį, būtinai dalinkitės darbais su namiškiais. Kuo greičiau ims blizgėti namai, tuo greičiau galėsite eiti į kiną, į gyvūnų parodą ar į išvyką už miesto. Įdomus poilsis – puikus stimulas namiškiams padėti tvarkyti namus.

Neverta imtis generalinės tvarkos vienai, jei vaikai jau seniai vaikšto.

Nuotaika

Tvarkantis pasitelkite visas nuotaiką gerinančias priemones. Kokias? Galite klausytis mėgstamos muzikos ar įdomios audio knygos. Galima uždegti aromatinę lempelę ar tiesiog vaško žvakę. Įkvėps ir mažutė premija, kurią sau pažadėsite, kai namuose bus tvarka: užsidėkite kaukę, pasidarykite vonelę rankoms, pamasažuokite pėdas, užsiplikykit arbatos, paskaitykite knygą ar žurnalą.

„Anoniminės tinginės“

Dar iena generalinės tvarkos sistema. Karta amerikietei verslininkei Sandrai Felton namuose dingo magistro darbas. Ši pamoka paskatino ją sugalvoti tvarką, kad namuose būtų patogu ir niekada nedingtų daiktai. S. Felton manymu, svarbiausia, kad namuose kiekvienas daiktas būtų savo vietoje. Tvarkymosi sistema „Anoniminės tinginės“ egzistuoja nuo 1982 m., ji išpopuliarėjo daugelyje šalių.

Štai keli „Anoniminių tinginių“ patarimai:

1. Dalinkitės pareigomis su vyru ir vaikais. Pagalbos reikia prašyti ne įsakmiu tonu ir ne su ašaromis akyse. Mažiems vaikams užduotį galima pateikti kaip žaidimą, vyresniems vaikams pažadėti premiją – bilietą į kiną ar į baseiną. Vyrui patikėkite tuos darbus, kurie jam sekasi geriausiai ir nekelia jam negatyvių emocijų arba tuos, kur jam svarbu įvesti savo tvarką (darbo stalas, sandėlis).

2. Viskas turi savo vietą. Kiekvieną daiktą padėkite ten, kur jis buvo, prie to įpratinkite ir namiškius. Pamatysite – ne tik jums, bet r jiems patiks, kad nebedingsta žirklės, raktai ir kiti daiktai.

3. Trijų dėžių paslaptis. Kiekviename kambaryje ne savo vietoje esančius daiktus sudėkite į kartonines dėžes. Į pirmą dėžę tai, ką reikia išmesti, į antrą – tai, ką galima atiduoti ar parduoti, į trečią – tai kas turi būti saugoma. Net jei neturite laiko iš pagrindų susitvarkyti, trijų dėžių taisyklė pravers, na o dėžių turinį bet kada galima peržiūrėti.

Veiksmų planas

Visada numatykite punktus a, b, c ir t. t Jie padės greičiau ir veiksmingiau susitvarkyti, juk iš anksto numatysite, kaip įvesti namuose tvarką. Pirmiausia – nereikalingų daiktų medžioklė. Reikalingus, tačiau ne savo vietose esančius daiktus sudėkite į savo vietas. Perskaitytus žurnalus, laikraščius, parduotuvių čekius, plastmasinius buteliukus, maisto likučius išmeskite.

Paskui imkitės tvarkytis pagal principą „nuo viršaus į apačią“: lubos (lempos), sienos, langai, grindys. Kitaip tariant, iš pradžių nuvalykite dulkes, paskui siurbkite ir plaukite grindis. Kad būtų linksmiau, prisiminkite patarimą apie nuotaiką gerinančias priemones, susidėliokite užduotis pagal sudėtingumą. Iššveitus vonią galima atlikti kosmetikos reviziją, gražiai sudėlioti prausimosi priemonių buteliukus.

„Spindintys namai“

Vokiečių tvarkymosi sistema „Spindintys namai“ sukurta 2000 m. Ji veiksminga, europiečiams patinka dėl pragmatiškumo. Svarbiausia taisyklė – viską tvarkyk iš karto. Sunku nesutikti – geriau iš karto išsiplauti kavos puodelį negu krauti indus į kriauklę, geriau iš karto nuvalyti apibėgusią viryklę, nei laukti, kol pridžius.

Patarimai. Kokia gi ta vokiška tvarka?

1. Išsirinkite dienos kambarį (panašu į skirstymą zonomis), tik užuot tvarkius savaitę, viską padarykite per kelias valandas.

2. Iš pradžių atidarykite langą ir sugaudykite nereikalingus, ne savo vietose gulinčius daiktus. Kol namai vėdinsis, jūs išmesite viską, ko nereikia, o reikalingus daiktus sudėliosite į vietas.

3. Darykite sąrašus. Pirma, tvarkymosi planas šiandienai, antra, pirkinių sąrašas, trečia – valgiaraštis rytdienai. Tada nieko nepamiršite, o jei užduočių per daug – laiku pastebėsite.

Karšti taškai

Tokių probleminių vietų yra kiekvienose namuose. Vienur vaikų kambarys, kitur – darbo stalas, virtuvės kriauklė, batų lentynos, namų augintinio kampelis... Karštus taškus reikia ypatingai prižiūrėti, kasdien patvarkyti. Geriau skirti jiems po 5 – 10 min. paprastą dieną nei valandą savaitgalį.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)