Didžiausias ir prestižiškiausias architektūros renginys 

Nuo 2008 metų vykstantis kasmetinis Pasaulio architektūros festivalio (World Architecture Festival) konkursas jau tapo ne tik didžiausiu, bet ir reikšmingiausiu architektūros įvykiu visame pasaulyje.

Siekdami pristatyti kuo objektyvesnį ir išsamesnį pasaulinės šiuolaikinės architektūros vaizdą ir tendencijas, konkurso organizatoriai įsteigė ne vieną ar dvi, bet keliolika skirtingų kategorijų. Dėl to konkurse gali dalyvauti ir vertinami patys įvairiausi architektūriniai projektai, nuo privačių namų realizacijų iki ateities koncepcijų ir landšafto sprendimų.

Jau pirmasis konkursas pasižymėjo dalyvių gausa - buvo pateikta virš 700 projektų iš daugiau kaip 60 šalių, o projektai buvo suskirstyti į 17 skirtingų kategorijų. Šiemet architektai ir architektų biurai iš 40 šalių varžosi jau 31 kategorijoje. Šio konkurso nugalėtojais yra tapę tokie žinomi architektūros biurai ir architektūros asmenybės kaip Zaha Hadid, „Coop Himmelb(l)au”, „Sou Fujimoto Architects“ ir kiti.

Patekimas į finalą – milžiniškas laimėjimas

Siekiant kuo didesnio objektyvumo, projektus šiemet vertino tarptautinė komisija, sudaryta net iš 39 architektūros profesionalų - nuo praktikuojančių architektų, architektūros teoretikų iki architektūrinės žiniasklaidos atstovų.

Į finalinį etapą kiekvienoje kategorijoje patenki po kelis įdomiausius projektus, iš kurių išrenkamas vienas nugalėtojas. „Bet jau vien patekimas į WAF konkurso finalinį etapą - milžiniškas įvertinimas,- pasakojo A. Trimonis. - Konkurencija čia yra milžiniška, o atranką atlieka architektūros profesionalai iš viso pasaulio“. Savo projektus finalininkai gyvai pristato specialiame renginyje, kuris šiemet jau antrus metus iš eilės spalio 1-3 dienomis vyksta Singapūre, išskirtinės architektūros „Marina Bay Sands“ viešbutyje.

Lietuvis varžysis su architektūros žvaigždėmis

Alfredo Trimonio suprojektuotas verslo centras „Pirklių namai“ tarp konkurso finalistų pateko „New and Old“ kategorijoje. Ši kategorija išskirtinė ir tuo, kad joje pagal funkcinę paskirtį finaliniam vertinimui atrenkami labai skirtingi projektai iš įvairiausių pasaulio šalių. Šiemet į pretendentų sąrašą įtrauktas Nacionalinio dizaino centras Singapūre, Tasmanijos muziejaus ir meno galerija Australijoje, dokumentinių filmų centras Rusijoje ir kiti.

Kartu Su A. Trimonio projektu šioje kategorijoje varžosi ir tikros architektūros legendos- Nyderlandų architektų biuro OMA projektas „De Rotterdam“ bei Normano Fosterio architektūros biuro „Foster+Partners“ suprojektuotas „Lenbachhaus“ muziejus Vokietijoje.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)