Pastarųjų dešimtmečių tendencijos, ypač paplitus kompiuterinei technologijai, dar labiau išryškino šiuos skirtumus tarp skaitančių ir neskaitančių vaikų.

Vakaruose jau nebestebina raginimai skaityti vaikams. Tačiau ar dažnas tėvas Lietuvoje žino, kad tai, jog mes skaitome savo vaikams nuo pirmųjų jų gyvenimo metų, lemia geresnius jų rezultatus mokykloje?

Į skaitymą pajungiant visus pojūčius

Ne tik skaitykite vaikui, tačiau kalbėkite ir klausykite. Bene svarbiausia skaitymo su vaiku dalis yra diskusija. Taip vaikas nuo pat pirmųjų savo gyvenimo metų pradeda suprasti, kad knyga yra ne tik perskaitoma: apie ją galvojama, ji siejama su asmeniniais išgyvenimais, ieškoma gilesnės prasmės.

„Net pačiose paprasčiausiose vaikiškose knygelėse galima atrasti pagrindinę temą ir apie ją diskutuoti. Įvairios pasakos, knygelės su judančiais herojais, netgi spalvinimo ar lipdukų knygelės padeda vaikui geriau įsisavinti skaitomą medžiagą bei lavina smulkiąją motoriką. Be to, jeigu vaikas supranta knygą, tai supras ir tai, ką autorius norėjo ja pasakyti. Taip plečiasi vaiko žodynas, gilėja kritinis mąstymas, jis mokosi bendravimo ir diskutavimo pagrindų. Tokios diskusijos naudingos ne tik vaikui: jūs pamatote, ką jūsų vaikas mano apie pasaulį, kokios jo vertybės“, – apie ankstyvo skaitymo privalumus pasakoja edukologė, socialinių mokslų daktarė Austėja Landsbergienė.

Tyrimų duomenimis, vaikai daug geriau įsisavina informaciją pasitelkiant vizualines, garsines, ir jutimines priemones – kitaip tariant, vaikai mokosi per pojūčius. Todėl ypač svarbu suteikti galimybę jiems apčiuopti skaitomą žodį.

„Norime skirti dėmesį ne tik vaikų pramogoms, tačiau ir vertingai informacijai gauti, kuri vaikams puikiai įsisavinama klijuojant lipdukus, ieškant teisingų gyvūnų atitikmenų. Tai tobulina ir socialinį bendravimą – vaikai gali keistis lipdukais taip susipažindami su bendraamžiais, atrasti bendrų pomėgių“, – sako PC „IKI“, inicijavusio vaikų knygos „Didžioji gyvūnų kolekcija“ išleidimą, Viešųjų ryšių departamento vadovas Andrius Petraitis.

Edukacinėje knygoje „Didžioji gyvūnų kolekcija“ pavaizduoti Europoje, Afrikoje, Azijoje ir kitur gyvenančių gyvūnų bei žemynų aprašymai, įdomūs faktai apie gyvūnus bei įvairios kūrybinės užduotys. Ji skirta 4-10 metų amžiaus vaikams.

Kaip pradėti?

Žinoma, jei jūs pirmą kartą sužinojote, kad skaityti su vaiku yra be galo svarbu ir norite pradėti tai daryti, reikės priimti keletą sprendimų.

„Svarbiausia yra mažinti televizoriaus žiūrėjimo laiką, tačiau ne tik vaiko, bet ir savo. Jeigu vaikas matys jus su knyga ar laikraščiu, tai ir pats norės skaityti. Juk labiausiai vaikus mokome savo pavyzdžiu. Pamąstykite, kas dabar aktualu jūsų šeimoje. Yra daugybė būdų įtraukti skaitymą į kasdienį gyvenimą. Visus juos padiktuos jūsų gyvenimas ir jūsų vaikas – iškart matysite, ar skaitymas vaikui – malonumas, ar prievolė“, – kalba Austėja Landsbergienė.

Ką daryti, kai vaikas pradeda skaityti pats?

Vaikui pačiam ėmus skaityti, įdėmiai klausykite, jokiu būdu nedūsaukite, neskubinkite ir nepertraukite jo. Kad vaikui būtų drąsiau ir lengviau – skaitykite pakaitomis po pastraipą. Kai vaiko skaitymo įgūdžiai ima gerėti, ilginkite skaitomą tekstą – net iki vieno lapo.

„Pradedantys skaitytojai koncentruojasi į skaitymo procesą, o ne į tekstą, todėl skaitant jums, vaikas gali atsipalaiduoti ir gilintis į istoriją. Jei jaučiate, kad vaikui sunku perskaityti kai kuriuos žodžius, paprašykite, kad jis perskaitytų visą sakinį ir pabandytų atspėti, koks tai galėtų būti žodis. Taip pat galite paprašyti, kad išvardintų visas raides, kurios sudaro tą žodį ir pabandytų jas sujungti. Nepamirškite nuolat girti vaiką už jo tobulėjančius įgūdžius“, – pasakoja privataus vaikų darželių tinklo „Vaikystės sodas“ įkūrėja A. Landsbergienė.

Klausydami savo vaiko jūs ne tik padedate jam mokytis skaityti, bet ir turite galimybę džiaugtis juo, įgyjančiu vis naujų įgūdžių. Ir svarbiausia jūs būnate drauge ir turiningai leidžiate laiką. Tai geriausiai įvertinsite ateityje, ypač pamatę, kad jūsų vaikai skaito savo vaikams ir džiaugiasi tuo nepakartojamu artumu, kuriuo džiaugėtės ir jūs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)