Kruopos „Bulgur“ – tai pietų Turkijoje auginamos kviečių kruopos, kurios po auginimo iš pradžių yra plikomos, tada iš dalies apverdamos ir tuomet natūraliai džiovinamos saulėje. Šių kruopų forma primena grūdus, o riešutų prieskonis paįvairina bet kurių patiekalų skonį. Iš šių maistingų kruopų ruošiamas plovas, sriubos, salotos ir kiti patiekalai.

„Bulgur“ kruopoms gerų žodžių negaili ir dietologai. Kaip teigia Vilniaus dietologijos centro gydytoja dietologė Edita Saukaitytė, šios kruopos pasižymi maistinių skaidulų gausa – viename virtų kruopų puodelyje yra trečdalis dienos skaidulų poreikio.

Šiose kruopose esančios maistinės skaidulos mažina gliukozės, cholesterolio kiekį, padeda iš organizmo pašalinti nereikalingas medžiagas, gerina maisto slinkimą virškinamuoju traktu ir saugo nuo vidurių užkietėjimo. Be to, „Bulgur“ kruopose nemažai magnio, fosforo, geležies, mangano. Jos pasižymi mažesniu glikeminiu indeksu nei bulvės ar ryžiai, todėl sukelia ženkliai mažesnius gliukozės kiekio kraujyje svyravimus“, – teigia E. Saukaitytė.

Ji taip pat pažymi, kad kruopos apskritai yra naudinga organizmui: reguliarus jų vartojimas mažina nutukimo, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto, storosios žarnos vėžio riziką, gerina žarnyno veiklą ir bendrą savijautą. Taip pat kruopose gausu sudėtinių angliavandenių, teikiančių energiją, todėl patiekalai iš kruopų ypač tinka vartoti ryte.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)