Klaida nr. 1. Pradėti atsiprašinėti, kad esate prastas oratorius. Kalbos pradžia turi prikaustyti klausytojų dėmesį. Galite pradėti nuo įdomios citatos, iškalbingų statistikos duomenų ar netikėtos žinios. Blogiausia, ką galite padaryti pradėdami kalbą, – tai imti atsiprašinėti už tai, kad esate prastas kalbėtojas, už tai, kad atimate klausytojų brangų laiką, pripažinti, kad nelabai žinote, ką iš tiesų norite pasakyti ir pan. 


Klaida nr. 2. Įsmeigti akis į lapus, kuriuose užrašyta iš anksto parengta kalba. Iš anksto parengtą kalbą padalinkite pastraipomis ir pasibraukite reikšminius žodžius. Tokiu būdu pakaks tik žvilgtelėti į kalbą ir išlaikyti akių kontaktą su klausytojais. 


Klaida nr. 3. Kalbėti pernelyg tyliai arba labai skubėti. Kalbėkite ramiai, aiškiai ir garsiai – taip klausytojai įsisavins tai, apie ką kalbate. 


Klaida nr. 4. Išmokti kalbą mintinai. Jei turite puikiai parengtą kalbą, parepetuokite ją iš anksto, tačiau jokiu būdu nesimokykite jos mintinai. Bandydami viską pažodžiui atkartoti iš atminties, užsikirtę vienoje vietoje, galite visiškai nesugebėti tęsti kalbos.


Klaida nr. 5. Aklai kopijuoti kitą oratorių. Būkite tikri, kad apsimetę tuo, kuo nesate, būsite kaipmat demaskuoti. Jūsų intonacija, mimika, gestai ir kūno kalba išduos jus. Jausitės kur kas užtikrinčiau, jeigu kalbėdami remsitės savo patirtimi, iliustruosite teiginius savais pavyzdžiais. 


Klaida nr. 6. Kalbėjimas be „ugnelės“. Kuo aistringiau kalbėsite, kuo labiau pasitikėsite savimi, tuo didesnė bus galimybė, kad auditorija patikės jumis. 


Klaida nr. 7. Kalbėjimas spontaniškai. Be jokios abejonės geri oratoriai sugeba kalbėti nepasiruošę, tačiau, jeigu nesate vienas iš jų, nesate įsigilinęs į sritį, apie kurią teks kalbėti, geriau pasirenkite iš anksto. Ne tik susirinkite visą įmanomą informaciją tema, kuria kalbėsite, gerai apgalvokite pavydžius, kuriais iliustruosite savo teiginius. Be to, norėdami palikti gerą įspūdį, nepamirškite parepetuoti kalbos iš anksto. 


Klaida nr. 8. Akivaizdžiai demonstruoti, kaip nervinatės. Jaudintis yra normalu, tačiau auditorijos nepavyks įtikinti, jeigu ji pastebės, kaip stipriai nervinatės. Išbandykite atsipalaidavimo pratimus. Jei negalite atsikratyti įtampos, pabandykite atlikti atsipalaidavimo, kvėpavimo ar meditacijos pratimus, pasiklausyti jus raminančios muzikos. 


Klaida nr. 9. Nepasidomėti vieta, kurioje kalbėsite. Sužinokite, kur stovėsite, kalbėdami, ar jums bus duotas mikrofonas, ar bus vietos pasidėti savo užrašams. Tai padės išvengti nemalonių staigmenų. 


Klaida nr. 10. Kelti sau pernelyg didelius lūkesčius. Atminkite, kad ne visi žmonės apdovanoti oratorystės talentu. Kelkite sau tikslą – kuo aiškiau išdėstyti mintis auditorijai. Pamirškite norą visus priblokšti savo iškalba.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)