Šiandien pakalbėsime apie grybų auginimą ant rąstų, nors jie puikiai auga ir pievelėje po medžiais, tik, žinoma, kitos rūšys. O ant rąstų galima auginti kelmučius, šiitakes ir kreivabudes.

Vienu labiausiai paplitusių paprastųjų kelmučių auginimo būdų laikomas auginimas ant supjaustytų rąstų kaladžių. Šiuo būdu grybus auginti galima ir miške, ir sodyboje ar sode. Pagrindinis tokio auginimo pranašumas – nedidelės sąnaudos, paparastumas, didelis efektyvumas.

Auginimui geriausiai tinka lapuočių mediena (beržo, topolio, klevo, uosio, kai kurių vaismedžių). Spygliuočių mediena nerekomenduojama, nes joje grybai lėčiau auga, jų būna mažiau. Palankiausias metas sodinti grybieną – balandžio pabaiga, gegužės pradžia, nes pavasarį optimaliausias šilumos ir drėgmės santykis paprastiesiems kelmučiams auginti.

Pagal šią technologiją galima auginti ir kitus grybus – šiitakes ir kreivabudes. Grybiena į medžio rąstelius dedama išgręžus joje skyles, vėliau ji uždengiama plastilinu ar mediniais kaiščiais. Paprasčiausias būdas – sodinamąją medžiagą pakišti po žieve. Naudojamas specialus micelis (grybiena), kurį galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Ši medžiaga geriausia, nes būna išauginta laboratorijose, yra sterili. Tačiau grybų augintojai – mėgėjai dažnai naudoja miške rastus medžio žievės, ant kurios auga kelmučiai, gabalus. Grybieną galima atpažinti iš aštraus grybų kvapo, žievė būna padengta baltu ar gelsvu apnašu.

Toks medžio žievės gabalas padalijamas į mažesnius gabalėlius ir jie sukišami į rąsto plyšius ar po žieve. Tačiau reikia labai gerai pažinti grybus, žiūrėti, ar toje vietoje neaugo nuodingi.

Pastaruoju metu pradėta prekiauti ir lazdelėmis su grybiena, jos įkišamos į medienoje išgręžtas skylutes, toks auginimo būdas gana patikimas ir efektyvus. Pasodinus rąstus galima uždengti celofanu, tai pagreitins jų augimą ir derlių galima bus nurinkti jau tų pačių metų rudenį. Paprastai pasodinus grybieną gausesnio kiekio grybų sulaukiama kitais metais, o dera jie 3-4 metus ant minkštesnės medienos ir 6- 7 ant kietesnės.

Auginant grybus sode reikia žiūrėti, kad grybiena neužsikrėstų vaismedžiai, nes ji ardo medį. Apsaugoti kitus medžius galima iškasus nedidelį griovelį.

Maišus su supjaustytais rąstais padėkite į tamsesnę vietą. Pavasarį pasižiūrėkite, ar rąstai apaugę miceliu (grybiena). Perneškite rąstus į šviesesnę vietą, kur augs grybai – pakankamai drėgną, apsaugotą nuo vėjo ir tiesioginių saulės spindulių.

Micelis įsiskverbia į medieną ir gauna iš jos papildomai drėgmės, todėl rąstus maždaug trečdaliu tiek įkaskite į žemę išdėstydami 10-15 cm atstumu vieną nuo kito.

Karštu ir sausu oru rąstus ir žemę aplink juos reikia keletą kartų per dieną laistyti, geriausia laistyti po penkias minutes kas valandą. Laistyti galima gausiai, tačiau nakčiai rąstų paviršius neturėtų būti šlapias.

Grybus gerai uždengti orą praleidžiančia danga iš sukaltų lentų, popieriaus ar maišų. Polietileninė danga netinka.

Supjaustykite rąstus maždaug 50-60 sm ilgio gabalais. Iš šonų išgręžkite maždaug 2 cm diametro ir 4-6 cm gylio skyles Pagilinkite plonesniu grąžtu iki 8-10 cm.

Rąstų dalis padėkite ant polietileno pakloto, kruopščiai nusiplaukite rankas. Prikimškite skyles micelio, kiškite tiek, kad iki krašto liktų 1 cm.

Į kiekvieną skylę ant micelio supilkite arbatinį šaukštelį bulvių krakmolo tirpalo (40 g/l) arba švaraus kambario temperatūros vandens. Angas ir kitus rąsto pažeidimus užtepkite sodo vašku.
Rąstus sukiškite į polietileninius maišus.

Užrišdami maišus palikite skylę, kad į ją būtų galima įkišti atpjautą laistymo žarnos gabalėlį ir jį užkiškite porolonu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)