„Kai nutukęs pacientas ateina pas gydytoją, jį gydo dėl ligos, dėl kurios jis skundžiasi, pavyzdžiui, sąnarių, bet nieko negali padaryti tol, kol žmogus nesumažina kūno svorio. Nes jeigu turi žmogus viršsvorį, kokius 50 kg, tai pabandykit su tokio svorio kuprine užlipti laiptais į antrą aukštą ir nusileisti žemyn. Gi nutukusiam žmogui tą baisią kuprinę reikia nešioti visą dieną, o kitą kartą viršsvoris yra ir šimtas kilogramų. Tai kaip tą svorį atlaikyti sąnariui? - sako G.Vaitkienė.

Gydytojos teigimu, nutukusio žmogaus pasikeičia visa kūno biomechanika, o kartais netgi svorio centras pereina į kitą vietą. Ypač tai gresia turintiems pilvinį nutukimą, kada pilvo apimtis yra metras, pusantro ir dar daugiau. Tokiu atveju svorio centras atsiranda visai kitoje kūno vietoje, o stuburui atlaikyti dienos krūvį tampa neįmanoma.

Nutukimą lydi visa puokštė ligų

Gintarė Vaitkienė
„Padidėjus pilvo apimčiai, didelis spaudimas tenka pilvo organams, dėl šios priežasties atsiranda taip vadinamas refliuksas. Žmogus gali žagsėti, jausti gerklės perštėjimą, skausmą. Atlikus daug tyrimų paaiškėja, kad yra vadinama refliukso liga, kada skrandžio turinys patenka atgal, ir tai dėl viršsvorio,- pasakoja gydytoja reabilitologė. - Tulžies pūslės akmenligė, pavyzdžiui, yra biocheminių sutrikimų rezultatas, kada sutrinka medžiagų apykaita, pasikeičia įvairios biocheminės reakcijos organizme ir dėl to pradeda gamintis tulžies akmenys. Ypatingai tai atsitinka didelį viršsvorį turintiems žmonėms, nes jie labai daug valgo, jiems reikia perdirbti labai didelį kiekį riebalų“.

Moksliniais tyrimais įrodyta, kad dėl sutrikusios medžiagų apykaitos ir kraujotakos bei dėl įvykusių biocheminių pokyčių nutukusiems žmonėms statistiškai tenka didesnis skaičius ir tam tikrų onkologinių susirgimų. Tai krūties, endometriumo, gimdos kaklelio, kiaušidžių, tulžies pūslės, inkstų, prostatos, storosios žarnos vėžys.

Įrodyta, kad sumažinus kūno svorį 10 proc., pagerėja sveikata ir gyvenimo kokybė, o pasiekus 50-60 proc. viršnorminės kūno masės redukciją, dauguma ligų visiškai išnyksta.

Be to, nutukusiems gresia antro tipo diabetas, reumatoidinis artritas, insultas, nevaisingumas, menstruacijų sutrikimai, miego apnėja, stresinis šlapimo nelaikymas, depresija.

Grėsmingiausias – pilvinis nutukimas

Kalbant apie viršsvorį ir kūno masės indeksą, labai svarbu žinoti, kad susirgimų grėsmę nulemia ne tik kūno masės indeksas. Atlikti moksliniai tyrimai patvirtina, kad ypač pavojingas yra pilvinis nutukimas. Tad liemens apimtis yra vienas svarbiausių rodiklių kalbant apie sveikatos būklę.

„Jeigu moteris turi viršsvorio ant klubų ar šlaunų srities, tai nėra taip pavojinga, kaip riebalų sankaupos pilvo zonoje. Tad didžiausia liemens apimtis ties bamba moterims yra 88 cm, vyrams - 102 cm.“,- sako G.Vaitkienė. Labai aukštam žmogui šie skaičiai gali būti didesni keliais, bet jokiu būdu ne dešimt ar dvidešimt centimetrų.

Dietologės teigimu, taikant svorio mažinimo programą, sveikatos atžvilgiu liemens apimtis yra vienas iš svarbiausių rodiklių, lemiančių sėkmę.

Tunkame ne nuo oro

Gydytoja šypsodamasi pasakoja, kad viršsvorį turintys pacientai iš pradžių tikina nieko nevalgantys ir nesuprantantys, nuo ko tas svoris gali augti. Tačiau pradėjus rašyti ant popieriaus lapo, ką suvalgai per dieną, viskas greitai paaiškėja.

„Kai labai pradedi klausinėti, tada žmogus prisimena, kad ant salotų dedasi saują riešutų, saują sezamo sėklų, o vakare suvalgo kekę vynuogių. Tai argi čia nieko nevalgymas? O pasirodo, kad vynuogių kilogramas prilygsta keturiasdešimčiai šaukštelių cukraus. Bet žmogui atrodo, kad jis nieko nevalgė vakarienei. O kekė vynuogių tai ir yra kilogramas“,- sako gydytoja.

Nepasidomėjus, kiek kalorijų turi produktai, kuriuos valgome, galima užkibti ant tos pačios meškerės. Įprotis užkandžiauti darbe, atrodytų, sveikais ir labai nekaltais užkandžiais, pavyzdžiui, riešutais, saulėgrąžomis, moliūgų sėklomis, per metus gali užauginti ne vieną papildomą kilogramą, o visą dešimtį.
Ar žinote, kad:


1 kg vynuogių yra 40 šaukštelių cukraus

5 kg arbūzo – 100 šaukštelių cukraus

1 kg obuolių – 20 šaukštelių cukraus

1 l alaus tolygu 50 g sviesto

0,5 l degtinės tolygu 200 g sviesto

„Moliūgų sėklos yra vienas iš kaloringiausių produktų, 100 g šio produkto yra virš 500 kalorijų. Tačiau apie tai niekas nepagalvoja ir nesuskaičiuoja šitų kiekių. Atrodo, 100 g saulėgrąžų sėklų suvalgiau, juk 100 g - visiškai nedaug, kaip ir sauja riešutukų. O 100 g riešutų juk turi apie 600 kalorijų. Tai įsivaizduokit, jeigu žmogui reikia mesti svorį ir sumažinti kalorijų kiekį iki 1500 ar 2000, ta saujelė riešutų yra trečdalis dienos kalorijų normos”,- aiškina G.Vaitkienė.

Kaip sumažinti svorį visam laikui?

„Svorio numesti, deja, negalima kaip kamuoliuko, jį reikia mažinti lėtai. O iš tikrųjų mažinant kūno svorį kalorijų kiekis turi būti mažesnis, negu kad tas žmogus suvalgo įprastai. Tačiau jokiu būdu negalima laikytis ypač mažo kaloringumo dietos, t.y. tos dietos, kuri yra mažesnė nei medžiagų bazinė apykaita. Bazinei medžiagų apykaitai reikalingas tas kalorijų kiekis, kuris palaiko žmogaus gyvybines funkcijas jam nieko neveikiant. Tai yra virš 1200 kalorijų“,- perspėja gydytoja.

Reikalingų kalorijų kiekis priklauso nuo žmogaus masės. Didelės masės kūnui reikia suvartoti daugiau medžiagų, o tam, kuris yra ne toks nutukęs, bazinė medžiagų apykaita yra mažesnė.

Svarbiausia mažinant svorį– nugalėti blogus įpročius

„Esmė yra ne sumažinti kūno svorį greitai ir turėti rezultatą, bet jį mažinti nuolatos, pasiekti norimą ir jį išlaikyti pastovų visą gyvenimą. Tai iš tikrųjų yra labai sunku, todėl kad tam žmogui, kuris ilgą laiką turi didelį viršsvorį, susiformuoja blogi gyvenimo įpročiai ir stereotipai ir jų atsikratyti yra daug sunkiau negu kilogramų. O tie blogi įpročiai ar stereotipai yra visas kompleksas. Galima pateikti pavyzdį valgymo kultūros arba valgymo proceso. Toks žmogus valgo daug greičiau, jis gali valgyti stovėdamas. Jis dažniausiai ne valgo, o ryja, daug mažiau sukramto maistą ir deda į burną daug didesnį kąsnį. Tai įsivaizduokite, kad jam reikia išmokti ne tik valgyti mažesnį kiekį maisto, bet dar ir valgyti kitaip. Jam reikia galvoti ne tik ką valgai, bet ir kaip valgai“,- sako G.Vaitkienė.
Ar žinote, kad priaugus 13,5 kilogramo, susiformuoja apie 40 kilometrų naujų kraujagyslių.

Gydytojos teigimu, per 12 savaičių žmogaus organizmas jau įpranta gyventi kitaip ir tada yra lengviau atsikratyti tų blogų įpročių. Todėl labai svarbu sukaupti valią ir stengtis nepalūžti pirmuosius 3 mėnesius. Tokiu atveju labai padeda komandinis darbas, žmonės vieni kitus uždega: vienam sekasi geriau, kitam prasčiau, tada gerasis pavyzdys įkvepia.

Kodėl lėčiau yra geriau

„Sėkmingai sumažinti svorį reiškia ne tik jį sumažinti, bet ir išlaikyti, ir dar po truputėlį mažinti toliau. Paprastai ilgalaikio svorio mažinimo programose nepatariama staiga numesti daug kilogramų. Rekomenduojamas kiekis yra nuo 500 g iki 1 kg per savaitę. Tai yra nuo 2 iki 4 kg per mėnesį. Labai didelį viršsvorį turintiems pirmą mėnesį gali sumažėti ir 6 kg. Bet tai yra maksimumas, nes kitu atveju organizmas yra išderinamas ir išbalansuojamas, jam sukeliamas didelis stresas“,- pasakoja G.Vaitkienė.

Laikantis drastiškų dietų, gydytojos teigimu, sulėtėja medžiagų apykaita ir prasideda vadinamas jo-jo efektas. „Mūsų smegenys yra labai protingi, tai kompiuteris galvoje, ir kada mes organizmui duodame labai mažai kalorijų, smegenys pradeda galvoti: „O ką dabar daryti? Neduoda mano kūnui valgyti“. Jie tiesiog sulėtina medžiagų apykaitą. Ir kai kažkada baigiasi ta dieta, žmogus pradeda valgyti įprastai, o dar norisi atsigriebti, nes labai gerą rezultatą pasiekė, numetė 10 ar 20 kg. Smegenys taip greitai neatstato tos medžiagų apykaitos ir ji lieka sulėtėjusi. Užsiveda uždaras ratas. Ir tai yra atsakymas, kodėl paprastai po greitai numesto svorio jis užauga su pliusu“.

Norint sumažinti svorį, vien tik mitybos pakeitimas neduos ilgalaikių rezultatų. Reikia įprasti daugiau judėti. „Vienas paprasčiausių dalykų, ką gali daryti žmogus, turintis viršsvorį, tai per dieną nueiti daugiau žingsnių. Nes vaikščiojimas, ypač greitas, visada duoda teigiamą rezultatą. Be to, vaikščiojimas mažiausiai apkrauna mūsų sąnarius, tai ne bėgiojimas, neduoda per didelio krūvio širdies kraujagyslių sistemai ir yra mažiausiai pavojingas“,- pataria gydytoja.

Pradėti galima nuo mažiausių dalykų – atsisakyti naudotis liftu, pasistatyti automobilį toliau nuo darbo arba iš viso pabandyti ateiti pėsčiomis. Kartais tokia maža priemonė duoda labai gerus rezultatus. Juk sakoma, kad mažais kąsneliais galima suvalgyti ir dramblį. O pabandykite jį praryti iš karto!

Nepavyksta sumažinti svorio? KLAUSKITE gydytojos reabilitologės Gintarės Vaitkienės šio straipsnio komentaruose ir ten pat ieškokite jos atsakymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)