Kol nepasitrauks šalčiai bei išliks sniego danga, rekomenduojama lesinti paukščius. Kol ledas dar nesukaustė vandens telkinių, jokiu būdu nereikia pradėti maitinti vandens paukščių. Taip pat šiuo metu geras laikas pasirūpinti ir inkilais: išvalyti senus, kai kurioms paukščių rūšims jau dabar iškelti naujus.

Ankstyvas paukščių lesinimas pratina sparnuočius prie nuolatinio gausaus maisto šaltinio ir jam pradingus jie nebesugeba išsimaitinti. Todėl galimi ir trumpalaikiai ankstyvi paukščių lesinimai, susiformavus nepalankioms orų sąlygoms. Tuo tarpu žiemos mėnesiais, kuriems būdingos trumpos dienos, nuolatinė žmogaus pagalba yra tiesiog būtina.

Kol ledas dar nesukaustė vandens telkinių, jokiu būdu nereikia maitinti vandens paukščių. Jie suranda pakankamai maisto įvairiuose vandenyse, o jei jaučia mitybinių buveinių trūkumą, pasitraukia į kitus vandens telkinius ar net regionus. Tuo tarpu žiemos mėnesiais papildomai maisto reikia jau mūsų krašte pasilikusiems vandens paukščiams, už kurių likimą būtent mes esame atsakingi.

Lietuvos ornitologų draugija, šią žiemą vėl planuoja vandens paukščių lesinimą Kauno mieste, o jei bus savanorių, panašios akcijos bus organizuojamos ir kituose šalies vandenyse.

Apie paukščių maitinimą galite daugiau sužinoti LOD internetinėje svetainėje.

Šiuo metu taip pat geras laikas pasirūpinti inkilais: išvalyti senus, jei reikia, juos suremontuoti, o kai kurioms paukščių rūšims jau dabar iškelti naujus. Inkilų išvalymas prieš žiemą yra labai svarbus, mat su senąją lizdine medžiaga išmetami ir buvę paukščių parazitai, o likę inkiluose iššąla, jei nėra kur jiems pasislėpti. Be to, inkilai svarbūs ne tik kaip perėjimo, bet ir kaip sparnuočių nakvynės vieta, tai ypač aktualu ilgomis žiemos naktimis esant nepalankioms orų sąlygoms.

Kur nėra inkilų, jau dabar vertėtų iškelti naujus, nelaukiant pavasario. Juose nakvynei apsistotų lesyklose besimaitinančios zylės, kurių dalis pavasarį liktų perėti. Galiausiai didieji dančiasnapiai, pelėdos, kuosos, naminiai žvirbliai inkilus renkasi jau žiemos mėnesiais, todėl norint, kad šios rūšys įsikurtų kitais metais, jau dabar reikia rūpintis inkilų joms kėlimu.