GRYNAS.lt jis pasakojo, kad neįprastą paukštį jis pastebėjo važiuodamas automobiliu. Paaiškėjo, kad šis paukštis yra paprastasis stepinis vieversys (Melanocorypha calandra).

„Važiuodamas automobiliu pamačiau labai keistą paukštį, tupintį. pakelėje. Tada apsisukau, dar kartą pasižiūrėjau. Tai tikrai yra nematytas paukštis, nes vieversys buvo labai didelis, maždaug strazdo dydžio. Pasiruošiau fotoaparatą, nufotografavau, tuomet nusiunčiau nuotraukas ornitologams, nes tokio paukščio tikrai nežinojau ir nesu jo matęs ir jie pasakė, kas tai per paukštis. Lietuvoje tai yra pirmą kartą stebėta rūšis, todėl labai keista, kad jis yra Lietuvoje tokiu metu“, - sakė M. Čepulis.

Paukštis užfiksuotas netoli Panevėžio.

Paukštį atpažinęs Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys teigė, kad toks paukštis iš tiesų Lietuvoje stebimas pirmą kartą.

„Šis paukštis Lietuvoje stebimas pirmą kartą istorijoje. Įprastai jis gyvena prie Viduržemio jūros, Juodosios jūros. Jis gyvena tose zonose. Tai yra pietų paukštis. Keista, bet paukščiai atskrenda ir į kitas šalis, jie nemato valstybių sienų. Kiekvienas kartas, kai į Lietuvą atskrenda nauja rūšis, yra laikomas svarbiu įvykiu. Tai yra labai įdomu. Šis paukštis yra varnėno dydžio, bent dabar iš Lietuvoje sutiktų vieversių yra didžiausias, jo kūno ilgis yra apie 20 centimetrų“, - kalbėjo V. Jusys.
Paprastasis stepinis vieversys

Paprastasis stepinis vieversys yra didelis ir tvirtas paukštis. Jis užauga iki 17,5-20,5 centimetrų ilgio, yra pilkšvai rudas, turi dideles juodas dėmes ant krūtinės pusės, tai pat turi trumpus, tačiau plačius sparnus, turi uodegą, panašią į medaliono formą.

Šis paukštis aptinkamas šiose šalyse: Afganistane, Alžyre, Austrijoje, Azerbaidžane, Egipte, Graikijoje, Irane, Ispanijoje, Italijoje, Izraelyje, Jordanijoje, Juodkalnijoje, Kazachijoje, Kipre, Kirgizijoje, Maroke, Nyderlanduose, Norvegijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Rumunijoje, Tunise, Turkijoje, Turkmėnijoje, Ukrainoje.

Šie paukščiai įprastai peri ir žiemoja stepėse. Žiemomis būriuojasi į gausius būrius. Migracijų ir klajonių metu nuklysta gerokai už arealo ribų, todėl iš Lietuvai kaimyninių šalių stebėti Lenkijoje, Švedijoje, Suomijoje, Estijoje, nors šios rūšies dar nėra Latvijos ir Baltarusijos paukščių sąrašuose.