O štai Lietuvos edukologijos universiteto oranžerijoje šiuo metu kaip tik pražydo dvi retos ir itin kvapnios orchidėjų rūšys - Chysis bractescens ir Trichopilia hennisiana.

Lietuvoje tokių orchidėjų - vos kelios

Orchidėjos paplitusios visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Ir auga labai įvairiose buveinėse - ant medžių šakų ir sutręšusių kelmų, karštų versmių pakrantėse, dirvožemyje. Gal todėl, kad yra vienos iš jauniausių Žemėje vešinčių augalų rūšių ir nori atkreipti žmonių dėmesį, jos tokios originalios tiek savo išvaizda, tiek auginimo ypatumais,“ - vaizdingai pasakoja botanikė Teresė Jokšienė.

Moteris teigia, kad orchidėjų mylėtojai dažniausiai kambariuose augina iš atogrąžų ir paatogrąžių kilusias rūšis. Jos ne tik žaliuoja visus metų laikus, bet dažniausiai sužydi žiemą, kai mūsų geografinėje platumoje gausu sniego.

Minėtos orchidėjos Chysis bractescens ir Trichopilia hennisiana – retos. Botanikė prisimena, kad vieną jų tikrai augina profesorius Ričardas Kazlauskas, apskritai šių orchidėjų turi keletas žmonių Lietuvoje.

„Žinoma, ten kur jos paplitusios tai nėra reta rūšis. Tačiau Lietuvos parduotuvėse jos neparduodamos, tad Lietuvoje gali būti kelios tokios gėlės. Laikiau jas savo kambaryje ir nežydėjo. Dabar atvežiau į oranžeriją ir pražydo. Taigi gėlėms reikia drėgnesnio oro, galbūt reikia auginti jas terariume. Trichopilia hennisiana rūšis pražydo pirmą kartą, kita jau yra gerokai išsikerojusi, oranžerijoje žydi kasmet. Nuo šių dienų  jos žydės apie mėnesį“, - kalbėjo T. Jokšienė čia pat pakvietusi visus ateiti į oranžeriją gėlių apžiūrėti ir pauostyti (oranžerija įsikūrusi adresu Studentų g. 39, Vilnius).

Vienas žiedas - it šlakelis stiprių kvepalų

Jei gėlių išvaizda jūsų labai nenustebina, apsilankyti oranžerijoje verta dėl itin stipraus ir kvapnaus orchidėjų kvapo.

„Kadangi oranžerijos patalpos didelės, kvapas ne taip apsvaigina, kaip būtų mažame kambaryje, tačiau priėjus arčiau atrodo, kad kažkas ant žemės papylė kvepalų“, - teigė oranžerijos botanikė.

Teresė Jokšienė pateikia pagrindinius faktus apie šias orchidėjų rūšis:

Chysis bractescens yra epifitinė (ant medžių šakų auganti) orchidėjų rūšis. Natūraliai paplitusi Amerikoje nuo Meksikos iki Nikaragvos. Jų stori tariamieji iki 30 centimetrų ilgio gumbai nulinkę žemyn. Ant jų dviem eilėmis yra prisitvirtinę keli dideli (iki 40 cm ilgio) ir ploni lapai.

Žiedynas, kuriame gali būti iki 8 žiedų, susiformuoja ant naujai augančio stiebo. Prasiskleidę žiedai 7 – 8 cm skersmens, balti su rožiniu atspalviu ir subtiliai kvapnūs. Žydėjimas tęsiasi apie mėnesį.
Gamtoje žydi vasaros pradžioje. Pas mus sužydi žiemos pabaigoje.
Šios orchidėjos auginamos šiltuose kambariuose. Sodinamos į pakabinamus krepšius, naudojant iš smulkintos pušų žievės pagamintą substratą. Augimo metu reikalauja drėgno aplinkos oro ir dažno laistymo. Nustojusios augti, numeta lapus. Tada laikomos vėsiau ir labai saikingai laistomos iki augimo pradžios.

Trichopilia hennisiana auga Kolumbijoje ir Ekvadore iki 1400 – 2500 m aukščio virš jūros lygio.
Ši rūšis pavadinta vokiečio orchidėjų kolekcionieriaus Wilhelm Hennis garbei.
Tai vidutinio dydžio epifitinė orchidėja. Jų tariamieji gumbai pailgi, iš kraštų suspausti, su amžiumi darosi išilgai raukšlėti. Iš jo viršūnės išauga vienas tvirtas elipsiškas lapas.

Pavasarį šalia gumbų yra sukraunamos kelios žiedų kekės, kuriose būna po 3 – 5 žiedus. Jie nepaprasto grožio ir labai kvapnūs. Gal net per daug stiprus aromatas sklinda iš jų, todėl mažiems kambariams šios orchidėjos nelabai tiktų – dėl kvapo imtų skaudėti galva.

O auginti šias orchidėjos reikėtų pakabinamuose krepšiuose, nes tokiu būdu geriausiai atsiskleidžia visas grožis žydėjimo metu. Gausiai laistomos augimo metu. Žiemos mėnesiais laikomos vėsiau ir laistomos saikingai.