„Visuomenei svarbu žinoti, kad moksliniai tyrimai su GMM ir GMO, taikant šiuolaikines biotechnologijas, saugiai atliekami laboratorijose, kad jie nekelia pavojaus aplinkai ir žmonių sveikatai, – sako aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas. – Kaip parodė mūsų ministerijos prieš kelis metus inicijuotos apklausos, šalies gyventojams apskritai trūksta informacijos apie GMO. Todėl šia tema tebesklando nemažai mitų ir gandų“.

Lietuvoje GMM ir GMO ribotą naudojimą reglamentuoja Genetiškai modifikuotų organizmų įstatymas, aplinkos ministro patvirtinta Genetiškai modifikuotų mikroorganizmų riboto naudojimo Lietuvos Respublikoje tvarka. Šiemet ši tvarka dar bus patikslinta, atsižvelgus į ES šalių patirtį. Patirtimi apie GMM ir GMO riboto naudojimo reguliavimą Airijoje ir Olandijoje su seminaro dalyviais pasidalijo Airijos aplinkos apsaugos agentūros GMO ekspertė Bernadette Murray ir Olandijos nacionalinio visuomenės sveikatos ir aplinkos instituto ekspertas Fredas Wassenaaras.

Mūsų šalyje, Aplinkos ministerijos duomenimis, mokslinius tyrimus su GMM ir GMO atlieka 14 įstaigų. Tai uždarosios akcinės bendrovės „Thermo Fisher Scientific Baltics“, „Teva Sicor Biotech“, „Nomads“, „Baltymas“, „Biotechpharma“ ir „Profarma“, VU Biotechnologijos ir Biochemijos institutai, valstybiniai mokslinio tyrimo institutai „Inovatyvios medicinos centras“, „Gamtos tyrimų centras“ ir „Fizinių ir technologijos mokslų centras“, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro Žemdirbystės ir Sodininkystės ir daržininkystės institutai.

Įstaigų laboratorijoms, kuriose atliekamos genetinės modifikacijos, taikomos griežtos apribojimo ir apsaugos priemonės. Didžioji dalis tyrimų susiję su GMM kamienų kūrimu, kurie produkuotų tikslinius baltymus, pritaikomus moksliniams tyrimams ir pramonėje. Tokių įstaigų veiklą kontroliuoja Aplinkos ministerijos Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas.

Išsamesnės informacijos apie pačius tyrimus ir riboto naudojimo veiklos reikalavimus galima rasti Genetiškai modifikuotų organizmų informacinės sistemos tinklalapyje.