Bernardinų sode antradienį buvo gausu vaikų, kurie atvyko čia norėdami prisidėti prie lašišinių žuvų išteklių gausinimo, sužinoti daugiau apie šias žuvis. Žuvininkystės tarnybos specialistai atvežė 5 000 vnt. po 1,2 – 1,5 g sveriančių lašišų jauniklių, kuriuos netrukus vaikai, prižiūrimi specialistų, paleido į Vilnelės upės vandenis, skelbiama Lietuvos žuvininkystės tarnybos išplatintame pranešime.

Šiame renginyje dalyvavo ir Žemės ūkio viceministrė Lina Kujalytė su savo sūneliu. Jau tradicija tampanti akcija buvo skirta ne tik Lietuvos vandenims įžuvinti, bet ir sąmoningiems ir sąžiningiems jauniesiems žvejams ugdyti. Žuvininkystės tarnybos specialistai vaikams papasakojo apie žuvų veisimo, auginimo, išleidimo ir gaudymo ypatumus.

Žuvininkystės tarnybos specialistai jau daugelį metų šešiuose savo padaliniuose veisia ir augina įvairių rūšių žuvis. Kasmet 26–28 milijonai paaugintų žuvų - starkių, šlakių, lašišų, europinių ungurių, sykų ir dar per dešimtį kitų vertingų bei nykstančių žuvų rūšių - pagal mokslininkų rekomendacijas įveisiamos Lietuvos valstybiniuose vandens telkiniuose.

Dirbtinis veisimas Lietuvoje – neatsiejama lašišinių žuvų išteklių valdymo plano dalis, pagal kurią atkurta nykstanti lašišų ir šlakių populiacija. Pastaraisiais metais Lietuva garsėja kaip itin stambių lašišų kraštas – sulaukta žvejybos aistruolių iš Norvegijos, Latvijos ir kitų valstybių. Šio reiškinio ištakos – 17 metų trunkantis dirbtinis lašišų veisimas Žuvininkystės tarnybos Žeimenos poskyryje. Šiais metais į Neries upės baseino upes planuojama išleisti iš viso 69 tūkst. vnt. šių žuvų.
Pažiūrėti, kaip vyksta įžuvinimas atvyko ir Žemės ūkio ministerijos atstovai