Niekas nežino, kada bus pajudėta iš mirties taško

„VPT, įvertinusi VAATC vykdomą mechaninio biologinio apdorojimo įrenginių projektavimo, statybos ir eksploatavimo viešąjį pirkimą, Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimų nenustatė ir neprieštarauja, kad būtų tęsiamos pirkimo procedūros", - teigia VPT, dar liepos 11-ąją nurodžiusi sustabdyti VAATC atliekų rūšiavimo gamyklos konkursą.

Tarnybai pretenzijas dėl konkurso pateikė jo dalyvės „Manfula“ ir „Prime Capital“.
Tačiau įmonei „Energesman", antrajame konkurso etape įveikusiai likusius 6 konkurentus ir iškovojusiai laimėtojos vardą, palankus VPT sprendimas kol kas nieko gero nežada.

Kaip teigė VAATC atstovas, šiuo metu vyksta teisminiai procesai ir teismas nutarė taikyti laikinąsias apsaugos priemones. „Šiuo metu byloje pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės. Kitaip tariant, uždrausta pasirašyti sutartį su nugalėtoju. Kol laikinosios priemonės nebus panaikintos, tol sutarties pasirašyti nebus galima“, - GRYNAS.lt informavo VAATC darbuotojas.

Anot jo, taip pat dar laukiama ir Aplinkos projektų valdymo agentūros, vertinančios pirkimo dokumentus, išvadų.

„Icor“ teisininkai svarsto, ką daryti toliau

O pasidomėjus, kada galėtų būti priimtas sprendimas, VAATC atstovas teigė šito negalintis prognozuoti. Vis dėlto jis mano, kad nors sutarties pasirašymas ir stringa, darbus vis tiek turėtų pavykti atlikti laiku.

VPT konkurso konkurentus apskundusios „Prime capital“, priklausančios įmonių grupei „Icor“, Komunikacijos departamento direktorius Nerijus Mikalajūnas GRYNAS.lt žurnalistą informavo, kad įmonės teisininkai šiuo metu vis dar vertina situaciją, o kokie bus tolimesni veiksmai, atskleisti nepanoro.

„Šiuo metu situacija dar vis vertinama. Teisininkai priims sprendimą, bet kol kas jo dar nėra“, - aiškino N. Mikalajūnas.

Kiek dar galima laukti?

Tačiau sustabdžius konkurso procedūras, sutartis su „Energesman“ taip ir nebuvo pasirašyta, o bendrovės atstovai tikina, kad jei per kelias ateinančias savaites šis procesas nepasistūmės į priekį, iki 2015 m. nebus spėta įgyvendinti projekto ir Lietuvai dėl to grės milijoninės baudos.

„Sutartis vis dar nepasirašyta. Kol kas darbus pagal grafiką atlikti dar spėtume. Laiko atsargoje dar šiek tiek yra. Bet jei sutarties pasirašymas bus dar tęsiamas, atsargos tirps. Reikia turėti omenyje, kad statybos labai priklauso ir nuo oro sąlygų. Nepaisant to, kelias savaites dar galime palaukti“, - aiškino daugiau nei prieš mėnesį „Energesman“ vadovu paskirtas Ignas Stankovičius.

„Energesman“ yra įkurta specialiai atliekų fabriko projektui ir vienija Lietuvos bendroves „Hidrostatyba“, „Archiplana“ bei užsienio partnerius: Italijos statybos bendrovę „Versina“, įrangos gamintoją ir montuotoją „Atzwanger“ bei atliekų operatorę „Ladurner“.

Pešantis tolsta ES parama

Taip pat I. Stankovičius teigė nenustebsiantis, jei konkursą pralaimėjusios įmonės rankų nenuleis ir ieškos kitų priemonių, kaip vilkinti statybų darbų pradžią.

Mechaninio biologinių atliekų apdorojimo įrenginiams pastatyti teliko dveji metai – iki 2015-ųjų pabaigos. Kitaip gresia prarasti ES paramą šiam projektui, kuri yra 85 proc. visos projekto sumos. Negana to, nespėjus įrangos pastatyti laiku, Lietuvai grėstų ir aplinkosauginės baudos.

Aplinkos ministerijos viceministras Almantas Petkus yra sakęs, kad galutinis terminas pasirašyti rangos sutartis yra rugsėjo pradžia. Priešingu atveju finansavimas bus nutrauktas, o pinigai nukeliaus vandenvalos sektoriui.

I. Stankovičius tikino, kad jo vadovaujama įmonė „Energesman“ darbus spėtų atlikti laiku, jei sutartis būtų pasirašyta per rugsėjį ar spalį. O jei ši procedūra nusitęs ilgiau, jis nesiėmė prognozuoti, ar darbus pavyktų atlikti. Taip pat jis pridūrė, kad jei darbai ir būtų atlikti iki nurodyto termino, delsimas gali juos pabranginti.

Skelbiama, kad atliekų rūšiavimo gamykla šalia Gariūnų turgavietės turėtų būti pastatyta iki 2015 m. spalio. Ji turėtų perdirbti iki 250 tūkst. t atliekų. Statybos darbų kaina siekia 119 mln. Lt, o eksploatavimo paslaugų kaina per 20 metų - 545,5 mln. Lt.

Šiuo metu mechaninio biologinių atliekų apdorojimo įrenginių statybų sutartys pasirašytos Panevėžyje ir Alytuje. Visuose kituose miestuose dar nėra paskelbti konkursų laimėtojai.