Mažų namų judėjimas

Mažų namų judėjimas jungia žmones, tikinčius, kad namai yra vieta, kuri turi tenkinti tik pagrindinius žmogaus poreikius, o ne talpinti visą per dešimtmečius sukauptą turtą. Toks judėjimas - svarbus žingsnis sąmoningesnio bei draugiškesnio aplinkai gyvenimo link, nes statydami mažesnius namus žmonės sunaudoja mažiau medžiagų, neperka ir nesandėliuoja nereikalingo šlamšto bei tampa ne tokiais agresyviais vartotojais.
Citata
Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktais tyrimais nustatyta, kad vidutinis šios šalies piliečio gyvenamojo namo plotas yra maždaug 240m².

Kita svarbi šio judėjimo populiarumo priežastis – finansinis stabilumas. Statydami didelius namus, jų šeimininkai dažniausiai yra priversti imti tokio paties dydžio paskolas ir įsipareigoti bankams, tuo metu mažų namų gyventojai didelę naujo būsto dalį gali pasistatyti iš savo lėšų ir nesibaiminti dėl netrkus užgriūsiančios mokesčių naštos.

Beje, prižiūrėti ir išlaikyti nedidelį namelį kainuoja gerokai mažiau nei prabangius apartamentus, o laimės faktorius gyvenant tiek viename, tiek kitame būste išlieka beveik toks pat.

Ar visada daugiau yra geriau?

Jungtinėse Amerikos Valstijose atliktais tyrimais nustatyta, kad vidutinis šios šalies piliečio gyvenamojo namo plotas yra maždaug 240m², tuo metu mažų namų judėjimui priklausantys žmonės savo gyvenimus sutalpina į 10-40 m² ploto namus. Na, palyginus su šiandieniniais mūsų būstais bei gyvenimo būdu, toks sprendimas atrodo radikalus ir drastiškas. Tačiau tokių namų gyventojai teigia, kad būdami nedidelėje erdvėje jie tapo daug kūrybingesni, sutaupė daugybę pinigų, be tonesijaučia gyvenantys prasčiau nei bet koks milžiniško namo savininkas.

Taip pat buvo nustatyta, kad būsto priežiūrai ir komunaliniams mokesčiams JAV piliečiai išleidžia 30-50% visų savo gaunamų pajamų. Jeigu toks tyrimas būtų atliktas mūsų šalyje, skaičiai greičiausiai būtų dar didesni, ką jau kalbėti apie žiemą užgriūnančius šildymo mokesčius. Tai - dar vienas taškas mažo būsto naudai.

Itin spalvingus ir įdomius mažų namų mylėtojų pavyzdžius galima išvysti dokumentiniame filme „We the tiny house people“ (liet. „Mes, mažų namų žmonės“). Pateikiame filmo pristatymą:

Žmonės čia demonstruoja savo mažuosius būstus, tarp kurių galime išvysti moderniai įrengtus vagonėlius, uolose iškaltus namus, laivus ir net puikiausiu būstu paverstus garažus. Visus filmo herojus vienija meilė mažoms erdvėms, noras gyventi kukliai bei begalinis kūrybiškumas. Mat šie namai – tarsi maži transformeriai, kurie gali per kelias akimirkas kardinaliai pakeisti savo išvaizdą: tapti didelėmis virtuvėmis, miegamaisiais, poilsio erdvėmis ar atlikti kitą savininko trokštamą funkciją.

Youtube.com vaizdo klipų portale patalpintas ir pilnas filmas apie tokį gyvenimo būdą:

Gyvenimo būdą atspindintis būstas

Šių namų šeimininkai – tai išsilavinę, dirbantys bei besimokantys žmonės, kurie savo gyvenimą perkėlė į mažesnę, tačiau, anot jų, pilnavertiškesnę erdvę. Dauguma jų taip elgiasi ne todėl, kad neišgali sau leisti nieko kito. Gyvenimas mažuose namuose jiems tiesiog priimtinesnis.

Tokioje erdvėje išnaudojamas kiekvienas kvadratinis centimetras, ieškoma maksimalaus baldų daugiafunkciškumo bei ypatingai lavinami kūrybiniai gebėjimai. Keletui prie judėjimo prisijungusių žmonių maža erdvė padėjo atsikratyti pirkimo bei besaikio daiktų kaupimo manijos, mat jų tiesiog nebėra kur dėti. Nedidelis būstas taip pat skatina daugiau laiko praleisti lauke ir mėgautis savo hobiais, kuriems galima išleisti mažos erdvės dėka sutaupytus pinigus.

Dar vienas dažnas ir įdomus šių namų savininkų sprendimas -  tai maži nameliai ant ratų. Kadangi toks būstas tikrai nedidelis, jį galima lengvai pritvirtinti ir prie paprasčiausio automobilio, o kartais net ir dviračio, bei mėgautis gyvenimu vis kitur, patiriant dar vieną neįprastą nuotykį.

Susidomėję mažų namų žmonėmis ir norintys sužinoti daugiau, gali apsilankyti tinklalapyje http://www.thetinylife.com/ kur rasite daug originalių namų idėjų, patarimų planuojantiems savo pirmąjį būstą bei didelę nuotraukų galeriją.

Pasikeitę gyvenimo istorijos

Suvokimas, kad galime būti ne tik besočiais vartotojais, kuriems reikia vis daugiau, gali vesti ir didesnių pokyčių link. Štai mažų namų judėjimo šalininkas Adamas Beikeris (Adam Baker) su žmona nusprendė parduoti viską ką turi, atiduoti turimą paskolą ir metus praleisti kelyje. Ši patirtis įkvėpė Adamą visiškai naujam gyvenimui. Dabar jis dalijasi savo žiniomis bei patirtimi su kitais ir dar kartą bando patvirtinti mažų namų judėjimo šūkį – mažiau yra daugiau.

Adamo pasirodymą TEDx programoje galite išvysti čia:

Kas vertingiau – patogus gyvenimas prabangiuose namuose ar kitoks gyvenima mažoje erdvėje ir daugiau dėmesio savo pomėgiams, spręsti gali kiekvienas. Vis dėlto, pamąstyti ar mums reikia visko ką turime ir ar tai daro mus laimingesniais kartais verta.