Jubiliejinė akcija

Visuotinė akcija DAROM šiemet rengiama dešimtą kartą. Anot organizatorių, jos tikslas – dar kartą suvienyti žmones, skatinti bendruomeniškumą ir atkreipti dėmesį į taršos, aplinkosaugos problemas.

Akcijos organizatoriai skaičiuoja, kad prie tvarkymo iniciatyvos prisidėjo apie 250 tūkst. žmonių.

„Susirinko iki ketvirčio milijono dalyvių ir manome, kad bus surinkta iki 2 tūkst. tonų atliekų, preliminariais duomenimis. Mes remiamės ankstesnių metų patirtimi ir kiek žmonių užsiregistravo, keik jų dalyvauja su mokyklomis, įvairiomis organizacijomis, kariuomene, skautais, miestelių bendruomenėmis. Daugiausia žmonių atvyksta iš didžiųjų miestų, tačiau neatsilieka ir miesteliai - tvarkosi visi, visos Lietuvos savivaldybės yra aktyvios“, - BNS sakė akcijos „Darom 2017“ vadovė Kristina Baranovaitė.

K. Baranovaitė sakė, kad didžioji dalis surinktų atliekų turėtų būti išvežta jau šeštadienį, likusios - kitos savaitės pradžioje, nes kai kuroms atliekoms - stambiagabaritėms, padangoms - reikalingas specialus transportas.

Pirminiais duomenimis, dalyvių skaičius šiemet yra panašus kaip ir pernai, o kai kur, pavyzdžiui Panevėžio, Rokiškio rajonuose jų sulaukta daugiau. Nepabūgę permainingo oro, žmonės itin aktyviai dalyvavo akcijoje, rašoma pranešime spaudai. Akcijoje per 9 metus jau dalyvavo apie 1,4 mln. žmonių.

Visoje Lietuvoje daugiausia rasta komunalinių atliekų ir padangų. Rokiškio rajone rasta ypač daug padangų, paslėptų po plėvele.

Anot jų, kasmet surenkamų atliekų kiekis mažėja: 2016 metais surinkta 3 tūkst. tonų atliekų, tad šiais metais, manoma, nebus peržengta ši riba ir bus surinkta apie 2-3 tūkst. tonų.

Akciją atidarė prezidentė

Tvarkyti aplinką užsiregistravo Lietuvos mokyklos, darželiai, visuomeninės ir religinės organizacijos, gyventojų bendruomenės, asociacijos, įvairios įmonės ir įstaigos. Susidomėjimą parodė ir valstybės pareigūnai bei institucijos, pusė Seimo narių vyks tvarkytis į pasirinktus taškus. Akcijoje dalyvauja visos Lietuvos savivaldybės.

Jau ketvirtadienį (balandžio 20 d.) akciją atidarė Lietuvos Respublikos prezidentė Dalia Grybauskaitė. Kartu su Vilniaus psichosocialinės reabilitacijos centro „Rastis” darbuotojais ir vaikais ji pasodino kelis sodinukus. Prezidentė tikisi, kad žydintys augalai padės greičiau atsigauti reabilitacijos centro globotiniams.

Taip pat prie akcijos prisijungė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, aplinkos ministras Kęstutis Navickas bei Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius. Akcijos svečiai tvarkėsi Vilniuje ir miesto prieigose.

Premjeras tvarkėsi Zujūnuose

Vilniaus miesto meras R. Šimašius, iš pradžių planavęs tvarkyti Tuskulėnų rimties parko teritoriją, šeštadienį ryte apsigalvojo ir aplinką švarino Vilniaus apylinkėse esančią teritoriją netoli savo sodybos.

Premjeras talkoje dalyvauja Smiglių kaime, Zujūnų seniūnijoje. Dėl lietaus į akciją valanda vėliau išsiruošęs S. Skvernelis sako, kad šiose apylinkėse tikrai yra ką tvarkyti. Tiesa, šiais metais, anot jo, matyti kur kas mažiau plastiko ir stiklo butelių.

„Kalbant apie plastmasinę tarą, tai jau mažiau. Matyti, kad veikia užstato sistema. Praeitais metais būtumėte kitokį vaizdą pamatę: skardinės nuo alaus, plastmasinių butelių", - DAROM akcijoje kalbėjo S. Skvernelis.

DAROM akcijos organizatorė Kristina Baranovaitė premjerui įteikė DAROM marškinėlius linkėdama, jog šalies vadovai ir toliau neliktų abejingi aplinkos tvarkymui.

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis kartu su žmona ir anūkais taip pat dalyvavo jubiliejinėje 10-ojoje akcijoje DAROM. Kartu su Ringaudų bendruomene, kaip ir kasmet, tvarkė gyvenvietės aplinką. „Ši akcija skatina ne tik tvarkyti aplinką – darbas drauge skatina bendrystės jausmą, kuris augina bendruomenes, vienija asmenis, šeimas, valstybines institucijas, verslą, iniciatyvas ir kitus judėjimus. Raginu visus aktyviai dalyvauti akcijoje ir puoselėti mūsų visų aplinką ne tik šią dieną, bet ir kasdien“, - sako Parlamento vadovas.

Surasta daug padangų

Nors oras daugumoje Lietuvos savivaldybių buvo prastas, tačiau tai nesutrukdė sėkmingai įvykti jau dešimtąjį kartą organizuojamai akcijai DAROM.

Pirminiais duomenimis, dalyvių skaičius panašus kaip ir pernai, kai kuriuose, pavyzdžiui Panevėžio rajono, Rokiškio tvarkymosi taškuose jų sulaukta ir daugiau. Nepabūgę permainingo oro, žmonės itin aktyviai dalyvavo akcijoje.

Daugiausia rasta komunalinių atliekų. Iš vandens telkinių, pakelių, miškelių ištrauktos ir surinktos padangos. Viename iš Rokiškio tvarkymosi taškų rastas ypatingai didelis kiekis padangų, kurios buvo paslėptos plėvele. Klaipėdoje iš vandens telkinių ištrauktos ne tik padangos, rastas senas vežimėlis, metalinė konstrukcija. Labai neįprastų radinių kol kas neaptikta, o Alytaus rajono koordinatorius juokauja, kad ,,jau pernai buvo surinktos visos bombos.”

Vilniuje daugiausia dirbta Neries pakrantėje. DAROM organizatoriai informavo, kad daugiausia surinkta komunalinių atliekų, padangų, rasta sena sofa.

Kaune miesto centre tvarkėsi maždaug 500 žmonių, sutvarkytas Ramybės parkas, sugrėbti lapai. Atvyko ne tik mokyklos bet ir pavieniai asmenys, šeimos, Seimo atstovai, pasirodė meras Visvaldas Matijošaitis su pintine obuolių, kuriuos dalijo dirbantiems. Eiguliuose dalyvavo apie 1200 žmonių, surinkta maždaug 2 tonos atliekų - daugiausia komunalinių.

Klaipėdos miestas turėjo apie 45 tvarkymosi taškus, kuriuose šiukšlių rasta mažiau nei praėjusiais metais, iš vandens ištrauktos padangos, kaip ir kituose miestuose pagrindinės randamos atliekos - komunalinės. Skaičiuojama, jog tvarkymosi akcijoje Klaipėdoje dalyvavo mažiausiai 5 tūkstančiai žmonių.

Šiauliai tvarkėsi jau nuo trečiadienio, turėjo apie 43 taškus. Pabrėžia, kad šiukšlių kiekvienais metais mažėja; palaikymo dažniausiai sulaukiama iš tų pačių organizacijų, bet atsiranda ir naujų, jungiasi ir pavieniai žmonės. Šiemet iš vaikų darželių sulaukta didesnio aktyvumo nei pernai.

Visagine taip pat pastebėta, kad šiukšlių rasta žymiai mažiau nei praėjusiais metais. Kadangi penktadienį oras buvo palankesnis, Visagino mokyklos tvarkė pakeles ir kaip taškų koordinatorė įvardijo: „Visos pakelės raudonais maišais nuklotos.”

Dalyvauja ir žymūs Lietuvos žmonės - DAROM patrulių komanda. Tai buvęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas, televizijos projektų dalyvė Monika Šalčiūtė ir sveikos gyvensenos propaguotojas, treneris Ignas Bakėjus. Jų misija yra ne tik apsitvarkyti, bet ir stebėti vykdomus pažeidimus. Jei pastebėjote žmones, gabenančius savo asmenines atliekas iš namų į DAROM taškus, praneškite apie tai bendruoju pagalbos telefonu.

Išskirtinis dėmesys piliakalniams

Šeštadienį įvykusios „Darom" akcijos metu itin aktyviai tvarkyti Lietuvai svarbūs piliakalniai, nuo kurių liepos 6-ąją, 21 val., Valstybės dienos proga drauge paminint ir Lietuvos piliakalnių metus bus giedama „Tautiška giesmė“.

„Džiugu, kad šios aplinkos tvarkymo akcijos metu daug dėmesio sulaukė piliakalniai. Simboliška ne tik tai, kad liepos 6-ąją nuo 100 piliakalnių „Tautiška giesmė“ bus giedama būtent piliakalnių metais. Šių metų giedojimu bus duotas oficialus startas artėjančiai mūsų valstybės Šimtmečio šventei“, - teigė „Tautiškos giesmės aplink pasaulį“ idėjos autorius Raimundas Daubaras.

Piliakalniai itin aktyviai tvarkyti Pakruojo, Utenos, Švenčionių ir kitose savivaldybėse. Į Švenčionių rajone stūksančio Cirkliškio piliakalnio tvarkymą intensyviai įsitraukė ir bendruomenė – į akciją įsijungė net 20 Švenčionių profesinio rengimo centro bendruomenės narių.

„Raginti jų tikrai nereikėjo. Žmonės pakankamai sąmoningi – jiems rūpi, kad greta jų esanti piliakalnio teritorija būtų tvarkinga, jie jaučiasi atliekantys pilietinę pareigą. O žinia apie tai, kad šis tvarkymasis tai ir pasiruošimas liepos 6-osios giedojimui buvo papildoma motyvacija“, - teigė mokyklos direktorė Milda Gustienė-Vilniškė.

„Darom“ akcijoje dalyvauju kasmet, bet šiemet sąmoningai rinkausi tvarkyti būtent piliakalnį. Manau, tai labai graži idėja – pasiruošti Valstybės dienos šventei iš anksto, prisidėti prie jos kūrimo ne tik „Tautiška giesme“, bet ir vietos, kur ši giesmė bus giedama, sutvarkymu“, - teigė akcijos dalyvis Vismantas.

„Tautiška giesmė aplink pasaulį“ gimė prieš aštuonerius metus, kai buriuotojai, „Tūkstantmečio odisėjos“ metu jachta „Ambersail“ apsukę Žemės rutulį ir aplankę pasaulio lietuvių bendruomenes, pakvietė visus tautiečius švęsti Lietuvos vardo tūkstantmetį vieningai vienu metu giedant Lietuvos himną. Ši unikali iniciatyva, palaikoma pilietiškų žmonių, organizacijų ir aktyvių bendruomenių jau tapo mūsų laikų tradicija ir neatsiejama Lietuvos identiteto dalimi.

DAROM 2017 akcentai

Minima jau 10-oji DAROM akcija, todėl ją lydi ir kitos organizatorių iniciatyvos. Prisijungta prie 100 piliakalnių tvarkymo – Tautinės giesmės aplink pasaulį iniciatyvos. Liepos 7 dieną ant piliakalnių bus kviečiama tradiciškai giedoti Lietuvos himną.

Akcijos pagrindinis akcentas yra 1000 projektų idėjos įgyvendinimas, kuris oficialiai prasideda iš karto po akcijos. Tai tęstinis projektas, kuris tęsis iki pat 2018 metų, kartu paminint ir Lietuvos 100-metį.

Skaičiuojama, kad per devynerius veiklos metus akcijose dalyvavo 1 mln. 361 tūkst. žmonių, surinkta apie 38 tūkst. tonų atliekų.