Tiriant požeminį vandenį, kaip sakė LGT direktorius Jonas Satkūnas, anksčiau pesticidų jame nebuvo aptinkama, nes didelė valstybinio monitoringo postų dalis buvo įrengta ne ariamoje žemėje. Pastaraisiais metais tyrimai atliekami, atsižvelgus į tai, kokios veikliosios medžiagos naudojamos piktžolėms naikinti rapsų ir bulvių laukuose, kurie šalyje sudaro didelę ariamos žemės dalį.

2015 m. specialiesiems tyrimams buvo parinkti 1-3 ha ploto poligonai ir juose įrengtas monitoringo gręžinių tinklas. Stebėjimus 2015-2016 m. atliko dvi nepriklausomos institucijos. Laboratoriniai tyrimai atlikti Švedijoje, Jungtinėje Karalystėje ir Vokietijoje.

Požeminiame vandenyje aptikti pesticidai naudojami net apie 8 proc. ariamų laukų, kuriuose auginami rapsai ar bulvės. Kintant sėjomainai, šie plotai gali ir išsiplėsti, todėl gali didėti ir taršos rizika. Vienas svarbiausių būdų užkirsti tam kelią, kaip sakė Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktorė Agnė Kniežaitė-Gofmanė, – atsakingas ūkininkų elgesys. Jie augalų apsaugos priemones privalo naudoti pagal taisykles. Turėtų būti nustatyta ūkininkams pareiga deklaruoti, kiek, kur ir kokių augalų apsaugos priemonių panaudojo, ir pagal tai turėtų būti planuojama bei vykdoma pesticidų stebėsena paviršiniuose ir požeminiuose vandens telkiniuose.