Iš ūkininkų prašoma sąmoningumo

Artėjant įtemptam sezonui į mūsų šalies savivaldybių administracijas kreipėsi žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė ir Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) direktorius Jonas Milius. Jie atkreipia savivaldybių žemės ūkio skyrių specialistų dėmesį, kad į juos dedamos didelės viltys.

Regionuose dirbančių specialistų prašoma ne tik atidžiau kontroliuoti, kaip laikomasi privalomų biologinio saugumo reikalavimų, bet ir išnaudoti kiekvieną susitikimą su kaimo žmonėmis – teikti reikiamą informaciją, aiškinti, kokie jie turi būti atsargūs, kaip jų neatsakingas požiūris gali paveikti kitus kiaulių augintojus.

Tiek Lietuvos, tiek ir užsienio patirtis rodo, kad žmonių sąmoningumas yra viena efektyviausių ir veiksmingiausių priemonių užkertant kelią pavojingo viruso, galinčio padaryti labai didelės žalos valstybės ekonomikai, plitimui.

Vis dėlto ūkininkai turėtų žinoti, kad VMVT specialistai užsiima ne tik šviečiamąja veikla, bet taip pat prasižengusius gali ir nubausti. VMVT pareigūnai, nustatę, jog kiaulininkystės ūkiuose yra pažeidžiami teisės aktų reikalavimai ir nesilaikoma biologinės saugos taisyklių, kiaulių laikytojams pasirengę taikyti administracinio poveikio priemones, o ypatingais atvejais gali būti imamasi ir kraštutinės priemonės – savivaldybės teritorijoje išskersti visas kiaules.

Ką svarbu žinoti ruošiant pašarą

Kad afrikinis kiaulių maras neplistų, labai svarbu prevencinės priemonės. Kokios jos? Specialistai sako, kad viena iš svarbiausių – tinkamas pašaras. VMVT informuoja, kad pašarinės žaliavos turi būti termiškai apdorotos ne žemesnėje negu 70 laipsnių temperatūroje ir ne trumpiau nei 5 min. arba kitu pasirinktu terminio apdorojimo būdu. Svarbu, kad pasirinktas būdas sunaikintų kiaulių maro virusą. Taip pat yra ir dar viena alternatyva. Žaliavas galima laikyti saugykloje ne trumpiau nei 30 dienų.

Be to, svarbu žinoti, kad prieš pašarui naudojant einamųjų metų derliaus grūdus reikia atlikti pasirinktinai vieną iš dviejų veiksmų: juos reikia arba nuplikyti verdančiu vandeniu, arba išlaikyti gerai vėdinamose ir nuo aplinkos poveikio apsaugotoje patalpoje ne mažiau kaip mėnesį.

O kaip su žaliąja mase? Specialistai įspėja, kad ja kiaules šerti galima tik prieš tai ją termiškai apdorojus. Ūkininkai turėtų žinoti, kad šviežiai nušienauta ir nenuplikyta žole kiaules šerti draudžiama.

Kaip informuoja VMVT, reikia atkreipti dėmesį ir į kitus pašarų saugos reikalavimus. Ūkininkai turi atminti, kad negalima kiaulių šerti maisto atliekomis. Ir čia pat specialistai pažymi, kad tokių pažeidimų pasitaiko ne taip jau ir retai. Kiaulių augintojai turi rinktis pašarus, kuriuos parduoda patikimi pardavėjai. O įsigijus juos reikia saugoti nuo žalingų aplinkos veiksnių ir kenkėjų.

Kalbant apie einamųjų metų derliaus pakratus, pavyzdžiui, šiaudus, tai reikia pabrėžti, kad naudoti galima tik tuo atveju, jei jie buvo laikyti sausoje ir vėdinamoje vietoje ne trumpiau nei 3 mėnesius.

Informuojama, kad nesilaikant prevencijos veiksmų, ūkininkai įspėjami, tačiau gali grėsti ir baudos. Tokiu atveju pavienių ūkininkų laukia baudos nuo 29 iki 579 eurų, kiaulininkystės kompleksų savininkams – net iki 2 317 eurų bauda. Be to, ligos atveju, ūkio, kuriame buvo pažeidžiami biologinio saugumo reikalavimai, savininkui nepriklausys kompensacija už nugaišusias ar sunaikintas kiaules, taip pat nebus skirta ir Europos Sąjungos parama.

VMVT specialistai jau atliko 2176 patikrinimus. Jie nustatė, kad 1517 nekomerciniai ūkiai atitiko keliamus reikalavimus, o 659 nekomerciniai ūkiai reikalavimų neatitiko. Ir dėl to teko kontrolieriams taikyti poveikio priemones.

VMVT įspėja, kad komercinių kiaulių ūkių patikras dėl biologinio saugumo reikalavimų atlieka keturis kartus per metus.

Paskutinių atliktų patikrinimų rezultatai tokie: patikrinti 92 komerciniai kiaulių ūkiai, kuriuose laikoma daugiau nei 100 kiaulių. 25 ūkiuose nustatyti pažeidimai, tai sudaro 27 proc. nuo visų esančių komercinių ūkių. VMVT teritoriniai padaliniai patikrinimų metu komercinių kiaulių laikymo vietose pritaikė 14 ATPK protokolų ir 10 įspėjimų.