Per mėnesį 10 kartų tuštino konteinerį

Į Rinktinės gatvėje pastatytą naują namą įsikėlę gyventojai iškart ėmėsi darytis remontus. Naujųjų savininkų patogumui namo administratorius kartu su namo statytojais parūpino statybinių atliekų konteinerius, kad gyventojai turėtų kur išmesti remonto atliekas.

„Kad niekas statybinių atliekų nemėtytų bet kur, jie užsakė visam namui statybinių atliekų konteinerį. Paskui konteinerio išvežimo kaštus dalijo visiems butams pagal gyvenamąjį plotą. Tie, kurie baigė remontus, turėjo pranešti, kad jau visus darbus atliko, kad tą butą atjungtų nuo statybinių atliekų konteinerio ir žmogus tuomet jau mokėtų tik už buitinių atliekų išvežimą. Išėjo taip, kad žmonės, kurie darėsi remontus, gal nelabai suprato, kas yra statybinės atliekos, nes jie į tą konteinerį metė viską – didžiąją dalį sudarė pakuotės nuo buitinės technikos – šaldytuvų, televizorių ir t.t. Pakuotės nebuvo net išlankstomos, metamos tiesiog didelėmis dėžėmis – su visu putplasčiu. Kadangi tokios pakuotės labai didelio tūrio, konteineris labai greitai prisipildydavo faktiškai vien tomis dėžėmis. Vežėjas konteinerį vežė labai daug kartų, bet faktiškai jis vežė „orą“, - pasakojo namo naujakurė.

Gruodžio mėnesį moteris teigia gavusi sąskaitą už šiukšlių išvežimą. Ji siekė 348 Lt (beveik 100 eurų). „Konteinerį gruodžio mėnesį išvežė berods 10 kartų. Dėl to labai brangiai išėjo. Net daugiau nei už šildymą“, - stebėjosi Viktorija.

Moters teigimu, šioje situacijoje kaltos, ko gero, abi pusės. Pirma, atliekų vežėjai ant konteinerių galėjo užrašyti, ką konkrečiai galima į juos mesti, namo administratoriai galėjo, kad ir bendrose patalpose iškabinti pranešimą apie tokių konteinerių atsiradimą ir rekomendacijas, kokios atliekos į jas turi būti metamos, na, o patys gyventojai taip pat galėjo pasidomėti, kas yra statybinės atliekos ir kartoninių dėžių, atliekančių nuo buitinės technikos, nemesti su bendru srautu, o išlankstyti ir išmesti į popieriaus konteinerius.

„Kartonui galbūt galėjo būti pastatytas ir atskiras konteineris, jeigu matė, kad to kartono, pakuočių susidaro tiek daug. Arba galėjo bent parašyti, kad kartonas privalo būti išlankstytas, kad tūris sumažėtų“, - samprotavo namo naujakurė.

Demaskuoja nelegalius vežėjus

Savo ruožtu vienos atliekas surenkančios įmonės klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Martynas Surplys, paklaustas, ar gyventojai, turėdami statybinių atliekų, žino, kur jas galėtų padėti ir nesistengia jų nelegaliai palikti tiesiog prie buitinių konteinerių, teigė, kad yra tiek vienokių, tiek ir kitokių atvejų.

„Daugiabučių gyventojai labai retai užsako tokią paslaugą (statybinių atliekų konteinerį – red. past.). Blogiausia, kai žmonės užsako paslaugą pas nelegalius vežėjus, iš skelbimų internete. Suranda skelbimą, kur nedidelės įmonėlės ar net fiziniai asmenys išvežinėja tokias atliekas iš namų, dažniausiai tai būna nebrangios ir nelegalios paslaugos. Tokios įmonės dažniausiai atliekomis atsikrato nelegaliu būdu – nuo miškų iki komunalinių atliekų konteinerių“, - teigė pašnekovas.

Anot jo, naujos statybos daugiabučiuose dažniausiai patys statytojai, namų pardavėjai, namų administratoriai naujakurių įsikūrimo metu pastato statybinių atliekų konteinerius, tačiau taip būna ne visuomet.

„Yra buvę atvejų, kai naujakuriai paliekami likimo valiai tuo klausimu ir tuomet atsiranda problemų. Kita vertus, fiziniai asmenys turi galimybę nemokamai tokiomis atliekomis atsikratyti legaliai – t. y. nuvežti į stambiagabarites atliekų tvarkymo aikšteles. Aišku, visada lengviausia per langą išmest ir sakyti, kad jomis atsikratei, bet tai nelegalu“, - teigė M. Surplys.

Atliekų vežėjo atstovo teigimu, jeigu naujakuriams įsikėlus į naujus būstus susidaro daug kartotinių buitinės technikos pakuočių atliekų, jas būtina mesti į popieriaus konteinerius arba galima pristatyti ir į stambiagabaričių atliekų tvarkymo aikšteles.

„Kartoną reikia dėti ne į statybinių atliekų konteinerį, nes tai ne statybinė atlieka. Jeigu žmogus linkęs sumokėti, jis gali dėti ir į statybinių atliekų konteinerius, bet tai jau bus laikoma nerūšiuota statybine atlieka. Ar žmogus žino, kur jis turi dėti kartoną? Čia jau jo reikėtų to paklausti“, - samprotavo M. Surplys.

Jis patikino, kad esant poreikiui, atliekų tvarkytojas gali pristatyti atliekų konteinerį ir gyventojų kartotinių didelių pakuočių išvežimui. O paklaustas, ar už jį tektų mokėti tiek pat, kiek ir už plytų išvežimą, teigė, kad kainos skirsis.

„Kaina visiškai skiriasi, ji priklauso nuo to, kas bus į konteinerį metama“, - tikino įmonės klientų aptarnavimo skyriaus vadovas.