Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Šiaulių valdybos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo piktnaudžiavimo ir didelės žalos gamtai padarymo Raseinių rajone.

Įtariama, kad Raseinių rajone, pažeidžiant nuotekų tvarkymo reglamentą, piktnaudžiaujant tarnyba ir siekiant materialinės naudos, iš maisto produktų perdirbimu ir gamyba užsiimančios uždarosios akcinės bendrovės Raseinių rajono savivaldybės UAB „Raseinių vandenys“ priklausančiu transportu reguliariai buvo organizuojamas gamybinių nuotekų išvežimas ir neteisėtas pylimas į gamtinę aplinką.

Pirminiais duomenimis, išpiltos į gamtinę aplinką kenksmingos nuotekos galimai keliasdešimt tūkstančių kartų viršijo didžiausią leistiną teršalų koncentraciją.

Spalio 10 dieną STT Šiaulių valdybos pareigūnai kartu su Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos darbuotojais apžiūrėjo įvykio vietą ir paėmė mėginius, kad būtų nustatyta tiksli gamtai padaryta žala.

D. Krinickas
Tokie dalykai yra netoleruotini ir manau tiesa greitai paaiškės. Turbūt tai kone pirmas atvejis kai kažkurios savivaldybės vandens tiekimo ir valymo įmonė išpylė didelius kiekius nuotekų.

Atliekant ikiteisminį tyrimą dviem paroms sulaikytas Raseinių rajono savivaldybės UAB „Raseinių vandenys“ direktorius Raimedas Viršilas, vienos UAB vadovas, Raseinių r. savivaldybės tarybos narys Jordanas Kenstavičius ir šios bendrovės padalinio vadovas Arūnas Joneikis.

Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Šiaulių apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Alfredas Vaišnoras GRYNAS.lt teigė, kad operacija buvo įvykdyta be aplinkosaugininkų žinios. „Viską įvykdė pati STT. Mus tik pasikvietė dabar, kad apžiūrėtume vietą ir apskaičiuotume žalą gamtai. Kol kas jokių tikslių duomenų dar neturime“, - teigė direktorius.

Raseinių rajono agentūros vyr. specialistas Augustinas Zurlys teigė, kad nuotekos buvo pilamos Raseinių rajone, netoli Palovaičio kaimo. „Paėmėm tyrimų mėginius ir išsiuntėme iš Vilnių. Rezultatai bus po 7 – 10 d. Iki to nieko negaliu komentuoti apie žalos dydį ar mastą“, - komentavo A. Zurlys.

Visos nuotekos privalo būti išvalytos

Šiuo metu Raseinių rajone tiesiami nauji vandentiekio ir nuotekų tinklai. Projektą „Vandentiekio ir nuotekų tinklai Raseinių mieste, Ariogalos mieste ir Viduklės miestelyje“ bendrai finansuoja ES ir Lietuvos Respublika. Jo užsakovas – UAB „Raseinių vandenys“, rangovas – UAB „Pireka“ (darbus vykdo subrangovai), techninė priežiūra – UAB „Evikta“. Darbus planuojama pabaigti iki šių metų gruodžio 20 d.

Kam būtent „Raseinių vandenims“ reikėjo neleistinais būdais išleisti nuotekas į aplinką negalėjo atsakyti ir Aplinkos ministerijos atstovas. „Esu labai nustebęs, kad taip įvyko. Tokie dalykai yra netoleruotini ir manau tiesa greitai paaiškės. Turbūt tai kone pirmas atvejis kai kažkurios savivaldybės vandens tiekimo ir valymo įmonė išpylė didelius kiekius nuotekų. Raseinių valymo įrenginiai taip pat greičiausiai atnaujinti už ES lėšas ir jie ir skirti valyti nuotekoms. Kam galėjo prireikti jas išvežti net neįsivaizduoju“, - GRYNAS.lt teigė Aplinkos ministerijos Vandenų departamento direktorius Dalius Krinickas.

Raseinių meras R. Ačas
Esu garantuotas, kad ir šis „kaukių šou” pavirs ilga byla, kuri po metų - kitų baigsis niekuo.

Šiuo metu visoje šalyje vykdomi nauji vandentiekio ir nuotekų tinklų tiesimo darbai. Pirmasis darbų finansavimas baigsis 2013 m., o visi pradėti darbai bus įvykdyti iki 2015 m. Preliminariai skaičiuojama, kad tuomet 81 proc. Lietuvos gyventojų turės galimybę naudotis centralizuoto arba grupinio vandentiekio ir nuotekų surinkimo tinklais. „Iki šių darbų pradžios tuo naudotis galėjo tik 68 proc. gyventojų. Dabar jau vyksta parengiamieji darbai ir nuo 2014 m. turėtų prasidėti naujas etapas, po kurio tikimės pasiekti išsikeltą 95 proc. ribą. Kalbant apie nuotekos, jau ir dabar yra reikalavimas, kad 100 proc. visų surinktų nuotekų privalo būti išvalytos. Natūralu, kad kuo daugiau jų ateityje surinksime, tuo daugiau išvalysime ir tuo mažiau kenksime aplinkai“, - sakė D. Krinickas.

Meras įvykį vadina politiniu

Raseinių rajono savivaldybės meras Remigijus Ačas tokius STT veiksmus vertina tik kaip mėginimus paveikti rinkimus. „Kaip kitaip galima vertinti tokį šou? Jie, likus 4 dienoms iki rinkimų, imasi veiksmų, dviems paroms sulaiko didžiausią Raseinių darbdavį bei savivaldybės įmonės vadovą. Kodėl dabar? Gal todėl, kad šie žmonės per daug jau nebegalės nieko padaryti po dviejų parų, nes nebeliks laiko pareikšti savo nuomonės? Jeigu pareigūnams buvo tokie įtarimai, kodėl nieko nedaryt anksčiau, arba - po rinkimų? Man šie veiksmai vienareikšmiai yra politinis susidorojimas, kitaip to pavadinti negalėčiau. J. Kenstavičius tiesiog pradėjo per daug trukdyti. Įtarimus kelia dar vienas įdomus dalykas - tai, kokiu greičiu ši informacija tapo vieša. Ir dar - su pilnomis pavardėmis. Nejaugi pas mus nebegalioja jokie įstatymai, jeigu dar nepareiškus įtarimų, pavardės jau perduodamos žiniasklaidai. Nuo kada STT tapo tokia vieša?”,- stebėjosi R. Ačas.

Raseinių rajono mero neįtikina STT versija. Jis pateikia duomenis apie įmonę, kuriai mesti tokie kaltinimai - J. Kenstavičiui priklausančios bendrovės, kurių metinė apyvarta siekia 350 milijonų litų, į biudžetą per metus sumoka iki 15 milijonų litų mokesčių. 800 darbo vietų sukūrę verslininkai vien Sodrai atseikėja per 7 milijonus litų, daugiau kaip 2 milijonus - gyventojų pajamų mokesčio, beveik 5 milijonus - pelno mokesčio. Labdarai skiriama daugiau kaip 800 tūkstančių litų.

„Ši įmonė „Raseinių vandenims” kasmet vien už atliekas moka daugiau kaip 700 tūkstančių litų. Ir tokius mokesčius mokanti įmonė rizikuos kelias mašinas vežti kažkur atliekų? Gal reikia bent pamėginti įsivaizduoti, šios tarptautinės įmonės darbų mastelius ir indėlį Raseinių rajonui bei šalies biudžetui? Raseiniuose niekas nesukūrė daugiau darbo vietų”,- statistiką pateikia R. Ačas

Raseinių rajono merui nuostabą kelia ir STT objektas, kurį savo „kaukėtiems veiksmams” pasirinko STT. „Nuo kada tokia tarnyba pradėjo domėtis, atsiprašant, išmatomis? Kažkada tokie pareigūnai tikindavo, kad jiems svarbiausia - „pagauti už rankos”. O dabar kas padaryta - atlėkė, susėmė žmones, pasikasė dumblo ir paskelbė sensaciją",- piktinosi Raseinių rajono meras.

Jis teigė pradėjęs konsultuotis su teisininkais, kaip vertinti tokius STT veiksmus. „Esu garantuotas, kad ir šis „kaukių šou” pavirs ilga byla, kuri po metų - kitų baigsis niekuo”,- teigia R. Ačas.