Klaipėdoje pirmadienį lankėsi Suomijos visuomeninio nacionalinio transliuotojo radijo žurnalistė Erja Tuomaala. Jos vizito tikslas Lietuvoje - apžvelgti Baltijos jūros užterštumo problemas, aplinkosaugą, lietuvių emigraciją bei organizuoto nusikalstamumo grupuotes, kadangi Helsinkyje vis dažniau tarp organizuotų nusikaltėlių pastebimi lietuviai.

Suomijos dėmesio Lietuva sulaukė neatsitiktinai. Suomiai itin aktyvūs Baltijos jūros apsaugos darbuose, taip pat jie buvo vieni pirmųjų, kurie parėmė buitinių bei pramoninių nuotekų valyklos Dumpiuose statybą.

Pirmasis jos darbas atvykus į Lietuvą buvo pakalbinti bendrovės "Klaipėdos vanduo" generalinį direktorių Leoną Makūną apie nuotekų valymą Klaipėdos mieste bei įmonės ateities perspektyvas.

L. Makūnas žurnalistę iš Suomijos patikino, jog Klaipėdoje yra, ko gero, geriausia Lietuvoje nuotekų valykla. Jis pristatė planus prie nuotekų valymo sistemos prijungti ir priemiesčio gyventojus, kadangi dabar valyklos pajėgumas išnaudojamas tik 60 procentų.

"Galima sakyti, jog tai nėra Klaipėdos problema, bet teršalai iš regiono atiteka ir į Klaipėdą, ir į Baltijos jūrą", - sakė L. Makūnas.

Žurnalistės paklaustas, ar lietuviai yra sąmoningi ir domisi aplinkosauga, L. Makūnas šypsodamasis teigė, jog tarp suvokiančių aplinkosaugos svarbą ir ja abejojančių yra pusiausvyra.

"Taip, žmonės domisi, bet nevisi. Kai nutiesiama jungtis, žmonės turėtų jungtis prie tinklų, bet apie pusė neskuba, tad juos tenka raginti", - neslėpė L. Makūnas. Anot jo, AB "Klaipėdos vanduo" metai po tinklų nutiesimo užtikrina nemokamą įvadų prie tinklo sutvarkymą. Jei gyventojai per metus nespėja ar nepareiškia noro, jiems tenka mokėti už šiuos darbus patiems.

Suomė pirmadienį dar viešės Klaipėdoje, klaus klaipėdiečių nuomonės apie aplinkosaugą bei užterštumą, tačiau ilgai neužsibus, kadangi planuoja taip pat susitikti ir su Aplinkos ministerijos atstovais.