Šiandien, masinėse žiniasklaidos priemonėse, sklindant vis daugiau žinių apie žmonių užpuolimus, kyla klausimas, ar neturintis jokio fizinio pasirengimo ir įgūdžių žmogus galėtų apginti save ir išvengti pasekmių susidūrus su užpuoliku?

Pasak, Baltijos Wing Tsun Kungfu asociacijos vadovo, Lino Gudonavičiaus, galimybė žmogui apsiginti užpuolimo metu yra, jei agresorius ar užpuolėjas yra silpnesnis ir tam nepasiruošęs, bet taip būna retai, rašoma pranešime spaudai.

„Užpuolimai dažniausiai yra suplanuojami ir gerai apgalvoti, net spontaniško užpuolimo atveju agresoriai renkasi silpnesnes už save aukas, kurios negalės apsiginti ir bus bejėgės prieš užpuolėją“, – pasakoja 5 lygio meistras L. Gudonavičius.

Geriausia gynyba – savisauga

Reikėtų nepamiršti, jog pati geriausia gynyba įvairiose pavojingose situacijose – tai paties atsargumas ir baimė, kuri skatina apgalvoti galimas grėsmingas situacijas iš anksto ir jų išvengti. Vis dėlto, galima saugotis nesisaugoti, kaip sakoma, velnias kartais tiesiog atsistoja greta ir pakiša koją.

Bazinių savigynos kursų instruktorius Arnoldas Urbanovičius sako, jog savigynoje nepatyrusiam žmogui geriausia gynyba – paties fizinio kontakto išvengimas.

„Reikėtų nepamiršti, jog jūsų tykojantys ar persekiojantys užpuolikai gali būti gerokai stipresni ir greitesni, tad nevaidinkite didvyrio! Pasistenkite nesivelti į pavojingas situacijas, o jei nepavyksta kitaip – išeikite, bėkite kiek kojos neša ir bandykite išvengti agresoriaus“, – patarimus dalija 3 lygio meistras A. Urbanovičius.

Savigynos taktikų mokantis instruktorius sako, jog nereikėtų bijoti triukšmauti, rėkti ir šaukti visu galimu pajėgimu, kadangi aplinkinių dėmesio atkreipimas – vienas iš būdų, kaip išgąsdinti agresorių, ar sulaukti pagalbos. Ne veltui juk sakoma, vienas lauke – ne karys.

Instruktorius perspėja, jog apsiginti – tai nereiškia susidurti akis į akį su užpuoliku. Svarbiausia – išvengti galimų pasekmių, nesvarbu, tai būtų apiplėšimas ar rimtas asmens sužalojimas. Pasak instruktoriaus, pajutus rimtą grėsmę, derėtų skambinti policijai ar visiems gerai žinomu numeriu 112.

Savigyna užpuolime – tai ne kino filmas

Žiūrite veiksmo filmus ir skaitote daug straipsnių su patarimais, kaip apsiginti ir kokius judesius naudoti, esant užpuolimui ar pavojingai situacijai? Savigynos kursų instruktorius A. Urbanovičius sako, jog tuos teisingus ir kažkur matytus judesius išmokti reikia nemažai laiko, o juos naudoti galima tik tikrai gerai juos mokant.

„Pirmiausia, žmogus turi tvirtai pasitikėti savo jėgomis ir žinoti, kaip galima įveikti priešininką, mokėti jį perprasti. Galiu tvirtai pasakyti, jog tikslumo, judesių sustatymo, tvarkingų padėčių dėka, kurių išmokstama per treniruotes, turėsite daugiau galimybių apsiginti. Tik po daugelio valandų, daug darbo ir įgūdžių tobulinimo žmogus galėtų bandyti tinkamai apsiginti panaudojant savigynos taktikas prieš priešininką, kitu atveju – nereikėtų rizikuoti“, – pataria savigynos kursų instruktorius A. Urbanovičius.

Instruktoriui antrina ir L. Gudonavičius, kuris sako, jog laikas, per kurį galima išmokti savigynos, kiekvienam žmogui yra individualus.

„Per kiek laiko gali išmokti groti fortepijonu, smuiku ar kitu instrumentu yra individualu. Taip ir savigynos meno, kiekvienas išmoksta individualiai, vieni greičiau, kiti – lėčiau. Bet jeigu vienas žmogus tai padarė, reiškia ir Tu gali tai padaryti ir išmokti. Vis dėlto, neturint tam tikrų įgūdžių ir neįvertinus situacijos, užsiimti koviniais veiksmais tikrai nepatartina. Žinokite, jog pagrindinė laimėta kova – yra šventa kova, todėl pirmiausiai stenkitės išvengti kovos ir nuo jos pasitraukti, o jei nepavyko, reiškia nepadarėte dar daug, kad tos kovos visai nebūtų“, – pasakoja Wing Tsun KungFu meistras.

Savigyna ne tik moterims, bet ir vyrams, vaikams

Sakoma, kad mūsų moterys – silpnoji lytis, bet instruktorius Arnoldas tvirtina, jog savigyna svarbi ir vaikams, ir moterims, ir vyrams. Niekada negali žinoti, kas tavęs laukia pakeliui namo iš po vakarėlio ar būrelio. Negali būti užtikrintas, jog pavojingoje situacijoje pajėgsi blaiviai mąstyti, bėgti ar šauktis pagalbos, o ne stovėsi lyg įbestas vienoje vietoje.

„Žinoma, vaikai turbūt mieliau lanko įvairius sporto būrelius, negalvodami, jog savigyna itin reikšmingas ar būtinas dalykas. Kalbant apie vaikinus, jie gali rasti sau sporto klubą, kuriame pakilnoja štangą, pamuša kriaušę ir fiziškai sustiprėję tikisi priešininkus ar užpuolikus įveikti savo jėga bei kumščių pagalba. Tačiau realybėje ne visada save apsaugoti galima kumščiais, tiesa?“, – pasakoja A. Urbanovičius.

Instruktorius sako, jog dažniausiai bazinius savigynos kursus ateina lankyti žmonės, kurie dar nėra susidūrę su smurtu prieš save. Pasak instruktoriaus, būti saugiu gatvėje ar bet kokioje vietoje, šiais laikais žmogui tampa svarbu ir reikalinga, todėl lankyti savigynos kursus jis nusprendžia norėdamas susipažinti ir skatinamas negatyvios užpuolimų viešinamos informacijos žiniasklaidos kanaluose ar televizijoje.

Kaip pasakoja L. Gudonavičius, kiekvienas žmogus ateina mokytis savigynos turėdamas savo motyvų ar priežaščių, todėl niekas negali priversti jo tuo užsiimti.

„Kuomet žmogus žino, kodėl jis užsiima pasirinkta veikla, kuomet jam svarbu jo saugumas, jo artimųjų saugumas, tuomet jis nuosekliai ir dėdamas daug pastangų, mokosi savigynos elementų. Savigynos mokytis yra tikrai sunku, tačiau kiekviena diena, kuomet tu investuoji į save, skatina tave tobulėti, pasitempti, ir kiekvieną ateinančią dieną, tu tampi stipresnis nei buvusią, nesvarbu esi moteris, vaikas ar vyras. O tai reiškia, turi daugiau šansų apsiginti“, – pasakoja Wing Tsun KungFu kovos meną propaguojantis mokytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)