Ši dieta leidžia ir toliau valgyti su apetitu, svarbiausia laikytis rekomenduotinų patiekalų sąrašo. Visa dietos esmė atskleista B. Rolls knygoje „The Volumetrics Eating Plan“. O esmė paprasta – kad nereiktų jausti alkio, įtraukite į savo racioną kaip įmanoma daugiau vaisių ir daržovių, mat jų kaloringumas mažas, o sotumo jausmą šie produktai vis tiek suteikia. O štai riebių produktų derėtų atsisakyti.

Keturios produktų grupės

Savo knygoje B. Rolls visus produktus skirsto į keturias grupes:

1. Maistas, kurį galima valgyti bet kokiais kiekiais ir kada panorėjus. Tai nekrakmolingos daržovės, tokios kaip agurkai, pomidorai, brokoliai, salierai, salotų lapai, svogūnai. Taip pat grybai ir skystos sriubos.

Bendras principas būtų toks: jeigu produkto svoris didesnis už kalorijų kiekį, jo galima valgyti kiek norite. Paprastai kuo daugiau produkte vandens, tuo daugiau jis sveria ir tuo mažiau jame kalorijų. Kitaip tariant, daržovės ir sriubos – be apribojimų.

2. Antrai grupei priklauso tie produktai, kurių galima valgyti daug. Tai pilno grūdo kruopos, tokios kaip rudieji ryžiai, ir pilno grūdo makaronai. Taip pat liesa mėsa ir neriebi žuvis (jūros produktai), dar neriebūs pieno produktai.

3. Trečios grupės produktus galima valgyti mažomis porcijomis. Tai duona ir mėsos produktai, kuriuose yra pakankamai daug riebalų, pavyzdžiui, jautienos kepsniai.

4. Ketvirtajai grupei priskiriamus produktus reiktų valgyti labai saikingai. Tai riebūs produktai, visi saldumynai, sausainiai, riešutai ir riebalai – aliejus, riebūs padažai, majonezas, šoninė.

Čia veikia atvirkštinis principas. Jeigu maiste daugiau kalorijų nei svorio, jo reikia vengti. Mažame gabalėlyje lašinių arba saujelėje riešutų yra pernelyg daug kalorijų. Tokių produktų reikia vengti. Pavyzdžiui, 100 gramų aliejaus yra 900 kilokalorijų. Todėl tokį produktą reikia vartoti labai saikingai.

Jeigu atidžiau įsižiūrėsite, tai B. Rolls tūrio dieta niekuo nesiskiria nuo tradicinių sveikos mitybos rekomendacijų. Vis dėlto, ji suteikia tam tikrą sistemą, kuri gali padėti net beviltiškai numesti svorio mėginantiems žmonėms.

Amerikiečių dietologės patarimai

Štai keli naudingi patarimai iš B. Rolls knygos, į kuriuos ji pataria atsižvelgti:

1. Skaičiuokite suvartojamo maisto kaloringumą. Žmogaus organizme nėra skaičiuotuvo, kuris galėtų kontroliuoti kalorijų kiekį suvalgomame maiste. Siekiant tiksliai nustatyti lėkštėje esančio maisto kaloringumą, būtina atrinkti visus produktus ir lentelėje surasti jų energetinę vertę. Svorį metančios moterys per parą gali suvartoti ne daugiau 1800 kilokalorijų, o vyrai – 2600 kilokalorijų.

2. Susidraugaukite su kalciu! Jūs net nenutuokiate, kaip skriaudžiate savo figūrą, neįtraukdami į meniu pieno produktų. Atsikratydamas antsvorio mūsų organizmas netenka daug kalcio, dėl ko tam tikrame dietos etape riebalai nustoja degti. Kad niekas netrukdytų mesti nereikalingų kilogramų, būtina per parą gauti 1300 miligramų kalcio. Tiek jo yra viename litre kefyro arba 200 gramų varškės. Valgykite daug kalcio turinčius produktus ir lieknėjimo procesas gerokai sutrumpės.

3. Valgykite daugiau skaidulų. Stenkitės vartoti daugiau ląstelienos, kuri užpildo skrandį ir suteikia sotumo jausmą. Ląstelienos turtingi produktai stimuliuoja žarnyno veiklą ir valo jį tarsi šluota. Dalies kaloringo maisto, patekus jam į organizmą, nespėjama pasisavinti ir jis pašalinamas iki galo nesuvirškintas. Mokslininkai paskaičiavo, kad vienas gramas skaidulų gali neutralizuoti septynias kilokalorijas.

Gaunasi, kad praturtinus racioną ląsteliena galima maitintis kaip anksčiau, tačiau tuo pat metu mesti svorį. Produktai, kuriuose gausu šios lieknėjantiems žmonėms nepamainomos medžiagos – pupelės, sėlenos, pilno grūdo duona, lęšiai, migdolai, žemės riešutai, saldžiosios bulvės, visos vandeningos daržovės, kopūstai, obuoliai.

4. Valgykite dažnai, bet mažomis porcijomis. Jeigu valgysime dažnai ir po nedaug, organizmas vietoj riebalus kaupiančio režimo persiorientuos į riebalus deginantį. Lieknėjimui būtent to ir reikia.

5. Neatsisakykite užkandžiavimo. Kuo žmogus vyresnis, tuo lėčiau veikia jo medžiagų apykaita. Jeigu valgysite du kartus per dieną, tai net saikingai valgant per metus galite priaugti pustrečio papildomo kilogramo. O jeigu paros racioną padalinsite į 6-7 mažus užkandimus, tada jums pavyks kiekvieno valgymo metu iš naujo paleisti savo medžiagų apykaitą ir organizmas maisto perdirbimui eikvos daugiau energijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją