Druskos savo namuose turi ir tie, kurie teigia, kad maistą ruošia visiškai be druskos. Juk druska gali būti panaudota ne tik gaminant maistą, bet ir šaltomis žiemos dienomis, kuomet reikia tirpdyti ledą, ar net gydyti skaudančią gerklę ar kitas peršalimo ligas.

Šiais ir dar keliais faktais apie kone populiariausią maisto ruošimo prieskonį dalinasi KILO.LT mitybos specialistė E.Šinkevičiūtė.

1. Druska pirmiausia yra labai svarbus organizmo elementas. Organizme nuolat turi būti optimalus natrio balansas. O jei geriate per daug vandens – jis gali išstumti natrį iš organizmo ir sukelti net gi mirtiną hiponatremija.

2. Organizme ir taip yra natrio, todėl neretai žmonės mano, kad gauti jo su maistu kaip ir nereikėtų, tačiau jie klysta, būtina palaikyti visų organizmui būtinų mikroelementų bei elektrolitų kiekį, tik esant optimaliems kraujo rodikliams organizmas yra sveikas.

3. Sveikas organizmas per dieną su maistu turėtų gauti ne daugiau kaip 5-6 g druskos, kad tai būtų sveikatai nežalingas druskos vartojimas.

4. Vartojimas per daug druskos taip pat gali būti mirtinas.

5. Jūros druska organizmui netgi suteikia reikiamų mineralų. Jei jūros druska yra drėgna, anksčiau tai būdavo kaip ženklas, kad ji yra tikrai kokybiška.

6. Viduramžiais druska buvo tokia brangi, kad kartais net būdavo tituluojama „baltuoju auksu“.

7. Juodoji druska yra pagaminta Indijoje maišant sūrų vandenį su „harad“ sėklomis.

8. Prancūzijoje yra druska, kuri vadinama „Fleur de Sel“ – gėlių druska. Ji yra labai brangi ir naudojama tik prabangiuose restoranuose. Gėlių druska niekada nenaudojama gamyboje, o skirta pagardinti jau pagamintą patiekalą.

9. Yra labai paplitusi klaidinga nuomonė, kad romėnų kariams buvo mokama atlyginimas druskos kiekiu, bet iš tikrųjų jiems buvo mokama normali alga. Šios kalbos gali būti kilusios dėl to, kad kareiviai saugojo druskų kasyklas ir kelius, kuriais ji būdavo vežama į Romą.

10. Senovėje druska buvo laikoma išminties ir apdairumo simboliu.

11. Natrio chloridas (druska) susidaro tada, kai natris reaguoja su chloro dujomis.

12. Tik 6 proc. druskos Jungtinėse Valstijose sunaudojama maisto ruošimui, o dar 17 proc. yra naudojama žiemos sezonu, apledėjusios gatvėms valyti.

13. XVII amžiaus pabaigoje, iš Karibų į Šiaurės Ameriką atvykdavo daugiausiai krovinių su druska, nei su kitomis prekėmis (tonų atžvilgiu). Na, o Karibai iš Šiaurės Amerikos daugiausiai tonų sveriančių krovinių sulaukdavo su sūdytomis menkėmis. Jomis būdavo maitinami vergai, dirbantys cukraus plantacijose.