„Goodlife” mitybos specialistas Artūras Sujeta šį kartą apžvelgia pilno grūdo produktų išskirtinumą ir vertes.

– Kodėl mums naudingesni pilno grūdo miltai, duona, makaronai, košės?

– Teks prisiminti biologijos kursą… Kaip žinia, grūdas susideda iš endospermos (o tai net 83 proc. grūdo masės), keliasluoksnės apsauginės luobelės (čia slypi antioksidantai, fitonutrientai), sėlenų ir gemalo, kuriame sukauptos grūdo maisto atsargos (antioksidantai, vitaminai). Perdirbant grūdus dažniausiai paliekamas tik endospermas (sudarytas iš baltymų ir angliavandenių), o sėlenos su branduoliu pašalinami kartu su visomis skaidulomis, B grupės vitaminais, mineralais bei antioksidantais ir kitomis naudingomis medžiagomis.

Kas lieka – balti miltai be naudingų mums medžiagų.

Žinoma, reikia suprasti, kad net ir pilno grūdo gaminiai gali skirtis savo maistine verte, pavyzdžiui, dėl malimo metu nenusijotų sėlenų bei gemalų pilno grūdo kvietiniai miltai turės daugiau skaidulų.

– Kodėl būtent pilno grūdo produktais rekomenduojama keisti įprastus bandant laikytis svorį mažinančio mitybos plano?

– Būtent pilno grūdo produktuose yra skaidulų, antioksidantų ir fitonutrientų, kurie padeda kontroliuoti cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje. Todėl šie produktai rekomenduojami ne tik turintiems viršsvorio, bet ir rizikuojantiems susirgti širdies, kraujagyslių ligomis, diabetu. Puiki žarnyno būklė - geros sveikatos ir išvaizdos garantas, o tam būtina į dienos racioną įtraukti sėlenų. Jos turi absorbcinių savybių – sutraukia ir pašalina žarnyne esančius toksinus, taip palaikydamos sveiką žarnyno būklę.

– Ar būtina vartoti vien pilno grūdo produktus? Ar tai įmanoma iš vis? Koks grūdinių kultūrų santykis dienos meniu turėtų būti su kitomis maisto medžiagomis?

– Atsižvelgiant į sveikos mitybos ekspertų rekomendacijas, bent pusė suvartojamų grūdinių kultūrų turi būti gaunama iš pilno grūdo produktų. Įmanoma ir pilnai vartoti vien tik visagrūdžius maisto produktus. Klausimas tik kiek tai kainuos jūsų laiko ir pinigų.
Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad pilno grūdo produktuose paprastai yra per mažai baltymų lyginant bendrą jų masę. Todėl aktyviai sportuojančiam žmogui, ignoruojančiam mėsą bei pieną vien toks maistas nebus tinkamas.

– Kodėl aplamai reikėtų vengti rafinuotų, išvalytų produktų, juk būtent tokie ilgą laiką laikyti kokybiškesniais?

– Kalbant apie rafinuotų, išvalytų produktų vartojimą, visų pirma, kyla mintys apie nutukimą. Tokie produktai, priešingai nei pilno grūdo, ženkliai greičiau patenka į mūsų kraują gliukozės pavidalu. Tokiu atveju „cukraus“ šuoliai garantuoti, nuo jų mes nesijausime ilgiau sotūs ir valgysime vėl.

Sportuojančiam žmogui (ir ne tik) be galo svarbi gera žarnyno veikla, o tam turi įtakos ląsteliena, kurios su rafinuotais, išvalytais produktais praktiškai negauname. Pridėkime faktą, kad sportuojantis žmogus suvartoja vidutiniškai nuo 25 iki 35 proc. daugiau maisto nei nesportuojantis ir bus pakankamai nesunku nuspėti, jog maisto vertė dar labiau išauga, tai yra jei vartosime prastos kokybės maistą sportuodami, o vitaminų poreikis ir taip yra išaugęs – problemų neišvengsime.

Mano namų spintelėje paprastų rafinuotų baltųjų miltų tikrai nerasite, visada stengiuosi vartoti kuo mažiau apdorotą maistą. Tad rekomenduoju ir jums atsisakyti baltų miltų bent jau savo namuose.