1 žingsnis. Paskaičiuokite, kiek cukraus suvartojate per dieną. Bet ne mintyse ir ne tik cukraus šaukštelius kavai ar arbatai. Naudokite programėles arba susirašykite 3-5 dienų duomenis. Manydami, kad vartojate nedaug cukraus, galite labai nustebti.

2 žingsnis. Planuokite. Tai turi vykti pamažu. Išsikelkite tikslą savaitei. Pavyzdžiui, jei kavą saldindavote 1 šaukšteliu, dabar berkite pusę. Kitą savaitę – tik trečdalį šaukštelio.

3 žingsnis. Skaitykite etiketes ir rinkitės produktus su mažesniu pridėtinio cukraus kiekiu. Tiesa, labai svarbu suprasti, kas parašyta. Juk ne visi cukrūs yra baltasis pridėtinis cukrus. Pavyzdžiui, pieno produktuose apie trečdalį cukrų sudaro pieno cukrus – laktozė.

4 žingsnis. Rinkitės maistą, kuriame yra daugiau skaidulų ir sudėtingų, kompleksinių angliavandenių. Tuomet cukraus kiekis kraujyje kyla palengva ir tai leidžia geriau kontroliuoti suvartojamo maisto, tuo pačiu ir saldumynų kiekius.

5 žingsnis. Jei visgi negalite išgyventi be saldumynų, bent jau išnaudokite tai savo naudai. Jei po sporto treniruotės suvalgysite gabalėlį šokolado arba desertinį pieno produktą, galite išvengti persivalgymo priepuolių vakare.

6 žingsnis. Pasitelkite pagalbą. Pasidalinkite šiuo iššūkiu su draugais ar namiškiais. Bus smagu ne tik varžytis, bet ir pasidalinti idėjomis, receptais bei įspūdžiais apie naujus patiekalus.

Pieno perdirbimo įmonė „Valio“ pradėjo pridedamo cukraus mažinimo programą, kurios tikslas yra pamažu ir nedarant kompromisų skoniui, mažinti į jogurtą, varškę ir kitus pieno produktus pridedamų cukrų kiekį, sakoma atsiųstame pranešime spaudai. Planuojama per trejetą metų sumažinti pridedamo cukraus iki 30 proc.

Kad keičiant cukraus kiekį nenukentėtų produktų skonis, jis bus mažinamas po truputį. Tai reiškia, kad produktų receptai ir pakuotės bus keičiamos beveik kiekvienais metais.

Svarbu atsiminti, kad ant pieno produktų pakuotės nurodytas angliavandenių kiekis neatitinka pridėtinio baltojo cukraus kiekio. Neteisinga produkte esančius angliavandenius tiesiogiai perskaičiuoti į baltąjį cukrų. Iš pieno produktuose esančių angliavandenių beveik trečdalį sudaro natūralus pieno cukrus (laktozė) ir uogų cukrus (fruktozė), kurių yra produktuose, naudojamose uogienėse.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)