Lyg to dar būtų maža, svarbu nepamiršti, kad morkose gausu vitaminų A, C, K, B8, pantoteno rūgšties, folato, kalio, geležies, vario ir mangano. Internetinė svetainė organicfacts.net siūlo išsiaiškinti, kaip gi šios maistingosios medžiagos ir organiniai junginiai iš tikrųjų veikia žmogaus sveikatą.

Širdies ligų prevencija

Atlikus tyrimą, skirtą išsiaiškinti, kokia gi iš tikrųjų yra gydomoji morkų galia, paaiškėjo, kad cholesterolio kiekis kraujyje sumažėja vidutiniškai 11 proc., kai per dieną tris savaites iš eilės vartojama po 200 g termiškai neapdorotų morkų.

Aukštas cholesterolio lygis – rimčiausias širdies ligas sukeliantis veiksnys. Kadangi reguliariai valgant morkų cholesterolio rodikliai mažėja, puiki mintis įtraukti į kasdienį racioną sveikatai naudingą morkų kiekį ir tokiu būdu išvengti širdies ligų.

Švedų mokslininkų komanda nustatė, kad šios šakninės daržovės gali sumažinti širdies smūgio riziką. Mario Negri institute Italijoje atliktas tyrimas parodė, kad daugiau morkų valgantiems tyrimo dalyviams širdies smūgio rizika yra 2/3 mažesnė nei tiems, kurie morkų valgo mažiau.

Kraujospūdis

Kitą kartą, kai susinervinsite dėl ko nors ir atrodys, kad kraujas tiesiog užverda, nė nesvarstydami griebkite morką. Šiose daržovėse gausu kraujagysles plečiančio ir įtampą kraujagyslėse mažinančio kalio, taigi morkos tikrai normalizuos kraujo apytaką, suaktyvins organų funkcijas visame kūne ir sumažins neigiamą širdies ir kraujagyslių sistemoms tenkantį streso poveikį.

Aukštas kraujospūdis taip pat tiesiogiai susijęs su ateroskleroze, insultu ir širdies smūgiu, taigi štai jums dar vienas širdies sveikatą gerinantis morkų valgymo aspektas. Be to, morkų sudėtyje yra kumarino, kuris taip pat siejamas su padidėjusio kraujospūdžio mažinimu ir širdies apsauga.

Imuniteto stiprinimo priemonė

Morkos pasižymi antiseptinėmis ir antibakterinėmis savybėmis, taigi jos idealios imunitetui stiprinti. Maža to, morkose gausu vitamino C, aktyvinančio baltuosius kraujo kūnelius ir pelnytai vadinamo vienus svarbiausių žmogaus imunines sistemos elementų.

Virškinimo gerinimas

Kaip ir daugumoje daržovių morkų sudėtyje gausu dietinių skaidulų, o juk skaidulos būtinos tinkamai virškinamojo trakto būklei užtikrinti. Skaidulos suteikia išmatoms masės, o tai padeda joms sklandžiai judėti virškinamuoju traktu. Dar skaidulos stimuliuoja peristaltiką ir skandžio sulčių išsiskyrimą.

Visos šios savybės kartu slopina tokius nemalonius simptomus kaip vidurių užkietėjimas, apsaugo virškinimo sistemą nuo daugybės rimtų ligų, tarp kurių ir storosios žarnos vėžys. Dar skaidulos stiprina širdį ir padeda išvengti blogojo cholesterolio pertekliaus organizme, kuris kaupiasi ant kraujagyslių sienelių.

Vėžio prevencija

Beta karotino vartojimas siejamas su kelių rūšių vėžio rizikos mažinimu, tarp kurių ir itin daug gyvybių pareikalaujantis plaučių vėžys. Britų mokslininkai nustatė, kad padidinus beta karotino paros normos kiekį nuo 1,7 iki 2,7 mg plaučių vėžio rizika sumažėja net 40 proc. Vidutinio dydžio morkoje beta karotino būna apie tris miligramus.

Kitą tyrimą atlikę mokslininkai nustatė, kad vartojant daug skaidulų turinčių morkų storosios žarnos vėžio rizika sumažėja 24 proc.

Kito mokslininkų atlikto tyrimo rezultatai rodo, kad termiškai neapdorotų morkų valgančios moterys krūties vėžiu rizikuoja susirgti 5-8 kartus mažiau nei tos, kurios morkų nevalgo. Šiuo metu atliekamas tyrimas siekiant nustatyti ryšį tarp morkų ir jų sudėtyje esančio beta karotino bei kitų vėžio rūšių.

Apsauga nuo makuliarinės degeneracijos

Tai dažnai vyresnio amžiaus žmones varginanti liga. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad didžiausią beta karotino kiekį vartojusiems asmenims makuliarinės degeneracijos rizika 40 proc. mažesnė nei tiems, kurie beta karotino vartojo mažiausiai.

Beta karotinas enziminės reakcijos metu gali virsti provitaminu A, pasižyminčiu antioksiduojamuoju poveikiu, teigiamai veikiančiu regėjimą. Taigi morkos gali drąsiai būti vadinamos visapusiška pagalba akims.

Regėjimo gerinimas

Jei organizmui trūksta vitamino A, prieblandoje darosi sunkiau ką nors įžiūrėti. Kadangi morkose gausu vitamino A, šios šakninės daržovės gerina regėjimą ir apsaugo nuo apakimo senatvėje.

Organiniai morkose esantys junginiai ne tik nuostabūs mineraliniai antioksidantai, bet dar ir puiki dantenas tausojanti ir seilių išsiskyrimą skatinanti priemonė.

Seilės – tai šarminė medžiaga, padedanti kovoti su bakterijomis ir svetimkūniais, kurie savo ruožtu gali sukelti nemalonų burnos kvapą ir kitas burnos ertmės problemas.

Apsauga nuo insulto

Jei per dieną suvalgysite po morką, insulto rizika sumažės net 68 proc. Daugybė atliktų tyrių patvirtina šį teigiamą morkų poveikį smegenims. Atliktas tyrimas, į kurį buvo įtraukti insultą patyrę pacientai, atskleidė, kad daugiausiai beta karotino organizme turėjusių pacientų išgyvenamumas buvo didžiausias.

Apsauga nuo diabeto

Morkos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, nes jų sudėtyje yra karotenoidų, kurie veikia atsparumą insulinui ir tokiu būdu mažina cukraus kiekį kraujyje. Taigi morkų sudėtyje esantys karotenoidai padeda diabetu sergantiems pacientams mėgautis normaliu gyvenimu. Be to, karotenoidai reguliuoja insulino ir gliukozės kiekį kraujyje, todėl šių dviejų rodiklių svyravimai sergant diabetu sušvelninami.

Morkos pasižymi antiseptinėmis savybėmis, gali būti naudojamos kaip vidurius laisvinanti, kirmėles naikinanti ir kepenų būklę gerinanti priemonė. Morkų aliejus puikiai tinka sausai odai puoselėti, nes ją minkština, švelnina ir daro stangresnę. Maža to, morkų sultys gerina žarnyno ir skrandžio būklę.

Taigi kuo dažniau vartokite termiškai neapdorotų, paruoštų morkų ir šių šakninių daržovių sulčių, nes jų nauda organizmui tiesiog neįtikėtina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)