Kodėl žmonės Lietuvoje įpratę valgyti lašinius?

– Lietuvos gyventojų mitybos įpročiai nėra patys geriausi. Mokslininkų atliktų tyrimų duomenimis, mes linkę vartoti žymiai daugiau cholesterolio ir sočiųjų riebalų nei vertėtų. Tą galima pagrįsti senolių gyvenimo būdu: lašinių paltis gali ne tik ilgai gulėti ir negesti, bet ir suteikti taip reikalingos energijos sunkiam fiziniam darbui ūkyje. Didžiąją dalį lašinių sudaro riebalai, o 1 g riebalų turi kiek daugiau nei 9 kilokalorijas, todėl užkandę lašinių senieji lietuviai galėdavo ilgai išlikti sotūs ir energingi.

Mūsų kartos lietuvis labai pasikeitė – tiek jo darbo pobūdis, tiek gyvenimo ritmas, tiek maitinimosi įpročiai.

Ar lašiniai – blogas pasirinkimas?

– Iš esmės gyvulinės kilmės riebalai, esantys lašiniuose, turėtų būti vartojami labai saikingai, tačiau svarbu suvokti, kad pats riebus maistas nėra visiškas blogis. Kenksminga vartoti tokį maistą kartu su daug cukraus turinčiais produktais. Rodos, nelogiška, bet iš tikrųjų pats blogiausias įsivaizduojamas derinys yra riebalai su cukrumi, pavyzdžiui, lašiniai su ledais. Tai – tiesus kelias į širdies infarktą.

Visi žinome apie cholesterolio žalą, bet reikėtų atkreipti dėmesį, kad susikaupęs cholesterolis nėra vien riebaus maisto, tokio kaip lašiniai, valgymo pasekmė. Lygiai taip pat ar net labiau gali pakenkti saldaus maisto ir gyvūninės kilmės riebalų kombinacija. Beje, net ir pastarųjų žmogui kai kuriais atvejais tikrai reikia.

– Kokie gali būti lašinių privalumai?

– Riebalai reikalingi daugeliui organizmo funkcijų. Tačiau sotieji riebalai dažniausiai yra gyvulinės kilmės: mėsa, lašiniai ir t. t. Šio tipo riebalai mums skanūs, ypač rūkyti, tačiau jų vartoti nepatarčiau. Bet viskas priklauso nuo jūsų gyvenimo būdo: prisiminkite, jei visai negaunate jokių riebalų, tai irgi labai negerai.

Riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Jie reikalingi ir vitaminų įsisavinimui – kai kurie vitaminai, pavyzdžiui, A, D, E, K, yra tirpūs riebaluose. Riebalai kaupiami ateičiai – tą puikiai panaudoja ultramaratonininkai. Taip pat jie labai svarbūs termoreguliacijai – palaiko tinkamą kūno temperatūrą.

Riebalai nepaprastai svarbūs hormonų pusiausvyrai: reguliuoja organizmo lytinių hormonų gamybą, todėl paauglės, turinčios nepakankamą svorį, subręsta vėliau nei jų bendraamžės. Riebalai taip pat būtini galvos smegenims. Tad galima daryti išvadą, kad saikingai valgomi lašiniai tikrai gali būti subalansuotos mitybos dalis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (274)