Kas yra baltymų dieta?

Baltymų dieta – tai mitybos schema, kurioje gausu daug baltymų turinčio maisto (tiek gyvūninės, tiek ir augalinės kilmės), skirto pakeisti kalorijas, gaunamas iš angliavandenių. Egzistuoja skirtingų šios dietos variantų, o tarp populiariausiųjų – Atkinso, Paleo, Dukano ir Zonos dietos. Visos šios baltymų dietos variacijos pastaraisiais metai plačiai aptartos žiniasklaidoje.

Kokius produktus galima vartoti?

Nors laikantis baltymų dietos šiokia tokia maisto įvairovė išlieka, ji nėra tokia didelė kaip kai kurių kitų mitybos programų. Nors egzistuoja daugybė skirtingų šios dietos variantų, paprastai į rekomenduojamų produktų sąrašus įtraukiami štai šie produktai:

mėsa (jautiena, kiauliena, paukštiena, žuvis ir jūrų gėrybės);
kiaušiniai;
pieno produktai;
riešutai ir sėklos;
nekrakmolingos daržovės (brokoliai, šparagai, saldžiosios paprikos, žalios lapinės daržovės);
aliejai (pavyzdžiui, alyvuogių aliejus);
kai kurie vaisiai (ne visuose dietos variantuose leidžiama jų valgyti).

Kurių produktų reikėtų vengti?

Vėl gi derėtų nepamiršti apie gausybę skirtingų baltymų dietos variantų, tačiau dažniausiai taikant tokio tipo mitybos programą negalima vartoti štai šių produktų:

kruopų (įskaitant ir viso grūdo produktus);
cukraus ir natūralių cukraus pakaitalų (sirupų, medaus);
krakmolingų daržovių (bulvių, saldžiųjų bulvių, kukurūzų);
ankštinių daržovių (žirnių, pupelių, lęšių);
daugumos vaisių.

Kaip jau matyti iš pateiktų produktų sąrašų, kai kurios baltymų dietos rūšys gali būti labai griežtos, todėl jų laikytis ilgą laiką gali būti sunku. Vis dėlto šie apribojimai turi labai aiškių priežasčių, kodėl šių produktų būtina atsisakyti norint numesti svorio.

Kokie yra baltymų dietos privalumai?

Baltymų dieta turi labai daug privalumų. Taip maitindamiesi pasieksite geresnių kūno rengybos rezultatų, nes baltymai yra būtini raumenų masei didinti ir lieknam ir tvirtam kūnui formuoti. Sportuojant ar tiesiog esant fiziniam aktyvumui iš baltymų formuojami raumenys, taigi būtina vartoti pakankamą jų kiekį, kad raumenys galėtų formuotis tinkamai ir augtų raumenų masė.

Baltymų dieta padeda atsikratyti nepageidaujamų kilogramų, o kadangi nutukimo problema aktuali ne tik JAV, bet ir visame pasaulyje, tokia mityba suteikia žmonėms galimybę pasiekti asmeninių lieknėjimo tikslų.

Kaip tai veikia?

Iš tikrųjų šios dietos veikimo principas labai paprastas. Organizmui būtiniems „degalams“ gaminti gali būti naudojami angliavandeniai arba riebalai. Jei yra pasirinkimas, pirmiausia deginami angliavandeniai, nes jie paprasčiau ir greičiau paverčiami gliukoze.

Vis dėlto laikydamiesi dietos, kai ribojamas angliavandenių kiekis (negalima vartoti krakmolingų daržovių, produktų iš grūdų, cukraus ir ankštinių daržovių), organizmas ima deginti riebalus. Taigi nieko keisto, kad laikantis dietos, kai sumažinamas angliavandenių kiekis, svoris krenta iš tikrųjų labai sparčiai.

Atlikti tyrimai rodo, kad lieknėjimui labiau tinkamos angliavandenius ribojančios ir daug baltyminių produktų numatančios dietos nei tos dietos, laikantis kurių griežtai ribojamas vartojamų riebalų kiekis, tačiau leidžiamas saikingas angliavandenių vartojimas.

Apie kokius dietos trūkumus būtina žinoti?

Vis dėlto prieš pradedant laikytis baltymų dietos derėtų įvertinti egzistuojančius šio tipo dietų trūkumus. Kartais dėl tam tikrų maisto kategorijų ribojimo organizmui gali pritraukti maistingųjų medžiagų (svarbiausių vitaminų ir mineralų). Be to, laikantis šios dietos organizmui kartais pritrūksta skaidulų, dėl to gali varginti vidurių užkietėjimas, o ilgalaikėje perspektyvoje netgi grėsti storosios žarnos vėžys. Taip pat didelis baltymų kiekis gali apsunkinti inkstų darbą ir netgi paspartinti didelius skausmus keliančių akmenų susidarymą inkstuose.

Tiesa, visada yra galimybė sumažinti kylančias rizikas vartojant pakankamą kiekį mažai angliavandenių ir daug skaidulų turinčių daržovių (žiedinių kopūstų, šparagų, žaliųjų lapinių daržovių).

Vartodami šių produktų aprūpinsite organizmą reikiamu skaidulų kiekiu nenusižengę dietos reikalavimams. Be to, jei jūsų mitybos planas itin griežtas, rekomenduojama pasitarti su šeimos gydytoju dėl maisto papildų, kurie galimai padėtų išvengti maistingųjų medžiagų trūkumo. Šie du paprasti patarimai baltymų dietą pavers kur kas saugesne.

Apibendrinant derėtų dar kartą pabrėžti, kad baltymų dieta pasižymi daugybe privalumų, tarp kurių svarbiausia yra galimybė numesti svorio ir padidinti raumenų masę. Vis dėlto negalima pamiršti ir potencialių dėl tokio maitinimosi galinčių kilti rizikų. Jei jau este susidūrę su inkstų ar širdies ligomis, turėtumėte būtinai pasitarti su gydytoju prieš pradėdami laikytis šios dietos.

Tiesa, šių rekomendacijų vertėtų paisyti prieš pradedant laikytis bet kokios dietos. Baltymų dieta daugybei su nepageidaujamais kilogramais kovojančių žmonių gali padėti siekiant užsibrėžto tikslo ir tuo pačiu iš esmės pagerinti gyvenimo būdą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)