Vienas iš svarbiausių elementų, darančių didelę įtaką hormonų pusiausvyrai – cinkas.

„Įdomu tai, kad vyrams cinko trūkumas gali atsiliepti testosterono sekrecijos sumažėjimu, tuo tarpu moterims gali atsirasti noras valgyti saldžiai, panašiai kaip tuomet, kai trūksta chromo. Žinoma, cinkas reikalingas ne tik testosterono sekrecijai – jis taip pat būtinas augimo hormonų, čiobrelinės liaukos hormonų, insulino gamybai“, – sako sporto ir laisvalaikio klubo šeimai „Goodlife“ mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Jei norite gauti cinko, valgykite grikius, migdolus, riešutus, žirnius, pupeles, bulves, morkas, česnakus.

„Cinko taip pat yra pieno bei duonos produktuose, todėl visai ignoruoti šių produktų neverta“, – pastebi mitybos specialistas.

Pasak A. Sujetos, be cinko organizmui reikia pakankamo kiekio baltymų ir apskritai kitų vitaminų.

„Vienas iš dažniausiai pamirštamų gali būti jodas. Turbūt labiausiai dėl to, kad jo maiste rasti sunku: dažniausiai jodo yra jūros žuvyje, menkės kepenyse, jūros kopūstuose. Bet apie tai pagalvoti būtina: jei jodo vartojama nepakankamai, gali sutrikti skydliaukės veikla.

Tiesa, ši problema kiek dažniau taikosi į moterų kontingentą nei vyrų. Apibendrinus galima pasakyti, kad daugelio vitaminų, net mineralų trūkumas, jei ne pats savaime, tai veikdamas kitas organizmo struktūras gali paveikti hormonų gamybą bei santykį kraujyje“, – aiškina jis.

Rūpintis savo hormonine sistema privalo kiekvienas – tam tikrai yra apsčiai priežasčių.

„Jei žmogus turi rūpesčių dėl hormonų, kalbant apie svorį gali nutikti taip, kad staiga priaugami kilogramai bus nepaprastai sunkiai metami. Jei pastoviai išskiriamas gausus žinomo hormono insulino kiekis, rizikuojame susirgti antrojo tipo cukriniu diabetu.

Moterys ypač jautrios hormoniniams svyravimams – krūties vėžys glaudžiai siejasi su estrogenų balansu, o moteriškų hormonų sutrikimai gali prasidėti ne vien tiesiogiai nuo maistinių medžiagų nepakankamumo, bet ir nuo per daug sumažinto riebalinio audinio.

Skirtingi tyrėjai pateikia įvairius rezultatus, bet moteriai turint mažiau nei 10 procentų kūno riebalų, jau gali kilti problemų su ovuliacija, o tai labai rimta bėda“, – pasakoja A. Sujeta.

Tad rūpinkitės savo mityba ir hormonų pusiausvyra – organizmas jums tikrai už tai padėkos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)