MITA direktorius Arūnas Karlonas neslepia, kad Europos regioninio plėtros fondo ir Europos socialinio fondo lėšomis finansuotas technologinio verslumo projekto „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas (INOVEKS)" sėkmės raktas – glaudi universitetų, mokslo ir technologijų parkų bei verslo partnerystė.

Pasiekusi ir viršijusi ambicingus tikslus, praktiškai patikrinusi savo strategines kryptis ir įsitikinusi jų tikslingumu, MITA neketina sustoti. Naujame Europos Sąjungos (ES) finansiniame laikotarpyje ji žada padėti technologinius mokslus studijuojantiems ir visuomenei naudingas idėjas brandinantiems jauniems žmonėms pasiekti dar didesnių verslo aukštumų.

Siekė suburti geriausias verslo idėjas

Pasak MITA vadovo A. Karlono, projektas INOVEKS atsirado dėl paprastos priežasties – siekio paskatinti technologinius mokslus studijuojančius studentus, jaunuosius tyrėjus ir mokslininkus savo idėjas paversti sėkmingu verslu. Tad buvo parengtas daugiau kaip 2,7 mln. eurų vertės projektas, gautas ES struktūrinių fondų finansavimas, sutelktas šalies universitetų, mokslo ir technologijų parkų, įvairių ekspertų potencialas. O užsibrėžtas tikslas – įkurti 50 naujų inovatyvių įmonių per dvejus metus.

Pirmajame projekto etape suburtos profesionalų komandos iš pagrindinių Lietuvos mokslo ir studijų institucijų bei mokslo ir technologijų parkų vykdė geriausių idėjų atranką. O ši buvo išties nelengva. Mat vos atidarytas idėjų bankas šalies universitetuose sulaukė milžiniško susidomėjimo. Iš viso pateikta daugiau kaip 400 įvairiausių idėjų paraiškų. Ir nors planuota atrinkti bei inkubuoti tik pusšimtį perspektyviausiųjų, iš viso įkurta net 72 naujų technologijų įmonės.

Atrinktų idėjų autoriams projekto vykdytojai padėjo ne tik įsteigti įmones, tačiau ir pasirūpino nemokamu jų įkurdinimu didžiuosiuose Lietuvos miestuose veikiančių partnerių infrastruktūroje, o tai pat dovanojo patyrusių ekspertų konsultacijų krepšelį. Startuoliai įsikūrė VšĮ „Šiaurės miestelio technologijų parkas“ (ŠMTP), VšĮ „Kauno mokslo ir technologijų parkas“, VšĮ „Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas“ ir kt. Tokiu būdu jaunieji verslininkai gerokai lengviau įveikė įvairiausius iššūkius – pradedant finansų tvarkymu, teisės bei rinkodaros klausimais, baigiant produktų maketų, prototipų kūrimu ir pan.

Nauji verslai veržiasi į rinką

A. Karlono teigimu, INOVEKS sėkmės paslaptis bei išskirtinumas – ne tik universitetuose atrasta verslininkystės kultūra, bet ir discipliniškumas.

„Reikia suprasti, kad universitete studijuojantis mechanikas ar energetikas-inžinierius nebūtinai bus geras vadybininkas – tam reikia ir gerų vadybinių sugebėjimų. Dėl šios priežasties projektas buvo orientuotas ne į pavienius mokslininkus, tačiau į buriamas skirtingų sričių specialistų komandas, kurios galėtų iš karto užtikrinti naujos įmonės augimą aukščiausiu lygiu", - sakė jis. Paklaustas apie stipriausias disciplinas, pašnekovas neslėpė, kad projekto rėmuose pirmauja daug investicijų į vadinamąją kietąją infrastruktūrą nereikalaujančios informacinės ir ryšių technologijos. Už jų rikiuojasi biotechnologijos, medicina, energetika ir mechanika.

Ir išties pasidairius po projekto INOVEKS partnerių infrastruktūroje augintų idėjų laukus, tai akivaizdu. Ypač daug idėjų užaugo ir subrendo plačiajai rinkai ŠMTP, kuris kartu su Vilniaus Gedimino technikos universitetu (VGTU) rūpinosi net 21 nauja technologine įmone. Štai kaip viena perspektyviausių idėjų įvertinta mažoji bendrija (MB) „Interactio“ plėtojama unikali paslauga. Tai klientų apklausų ir atgalinio ryšio sistema, leidžianti užduoti klausimus, perduoti nuomonę, gauti papildomos informacijos ir pan. Tuo tarpu kita ŠMTP globotinė MB „Įdarbink draugą“ interneto technologijų pagalba siekia suteikti daugiau galimybių tiek ieškantiems darbo, tiek ieškantiems darbuotojų.

Neabejotinai rinką užkariaus ir kita ŠMTP ir VGTU konsorciumo užauginta bendrovė MB „Pasyvios energijos grupė“. Ji rado būdą, kaip dideliems ir vidutiniams verslo klientams apšvietimui skirtas energijos sąnaudas sumažinti net 40 procentų. Arba MB „Metanoja“, kurios bioinžinieriai ketina pasiūlyti alternatyvą angliai iš kanapių. O UAB „Icus LT“ sukūrė durų užrakto būsenos stebėjimo sistemą. Ji padės užmaršuoliams išsivaduoti iš dažnai užklumpančio ir ilgai persekiojančio klausimo: „Ar užrakinau duris?“

ŠMTP tokių netikėtų idėjų apstu ir kai kurios net viršijo lūkesčius ir jau taikosi į aukštesnį finansavimo laiptelį – rizikos kapitalo fondus.

Pasitikrino ir... nebeketina sustoti!

MITA direktorius A. Karlonas įsitikinęs, kad šis projektas buvo naudingas ne tik universitetuose ruošiamiems studentams, jauniesiems tyrėjams bei mokslininkams, bet ir projekto įgyvendintojams.

„Mes pasitikrinome ir dar kartą įsitikinome, kad mūsų jauni žmonės yra pakankamai verslūs. Tačiau jie nenori pradėti verslo dėl dviejų priežasčių – neužtikrintumo ir baimės, - teigė jis. - Todėl tokia iniciatyva yra reikalinga ir prasminga: reikia kalbėti su technologinius mokslus pasirinkusiais jaunuoliais, jiems aiškinti, kad nusiteiktų įgyvendinti savo idėjas ir steigti savo verslus, o ne ieškotis po studijų darbo ir būti samdiniais“.

A. Karlonas neslėpė, kad MITA, stebėdama susidomėjimą INOVEKS projektu, vertindama gausius rezultatus, suvokdama tokių projektų poreikį ir prasmę, tikrai neketina sustoti. Naujoje ES finansinėje perspektyvoje tokios iniciatyvos bus tęsiamos su dar didesniu ryžtu, ambicijomis bei pajėgumu.

FAKTAI IR SKAIČIAI

16 - tiek partnerių pasitelkė MITA įgyvendindama projektą INOVEKS. Tarp jų: Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Klaipėdos universitetas, Aleksandro Stulginskio universitetas, Vytauto Didžiojo universitetas, Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, VšĮ „Saulėtekio slėnis“, VšĮ Šiaurės miestelio technologijų parkas, VšĮ KTU regioninis mokslo parkas, VšĮ Visorių informacinių technologijų parkas, VšĮ Kauno aukštųjų ir informacinių technologijų parkas, VšĮ „Technopolis“, VšĮ Klaipėdos mokslo ir technologijų parkas, Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokykla ir Lietuvos energetikos institutas.

3671 - tiek individualių konsultacijų projekto metu suteikta asmenims, ketinantiems pradėti verslą.

411 - tiek įvairiausių idėjų paraiškų sulaukta per pirmąjį INOVEKS etapą.

102 - tiek renginių suorganizuota atrenkant technologines idėjas tolesniam jų plėtojimui ir įgyvendinimui.

72 - tiek technologinių įmonių startavo antrajame projekto INOVEKS etape, o finišo tiesiąją pasiekė 66 įmonės.

2 - tiek projekto INOVEKS aukštųjų technologijų įmonių turėjo galimybę apsilankyti Jungtinių Amerikos Valstijų Akrono mieste, kuris laikomas šiuolaikiniu biomedicinos ir inovacijų centru.

2 785200 - tiek eurų sudaro bendra projekto INOVEKS vertė ir jis pilnai finansuotas Europos regioninio plėtros fondo ir Europos socialinio fondo lėšomis.

Projektas „Inovatyvaus verslo kūrimo skatinimas“ (INOVEKS) (Projekto Nr. VP2-1.4-ŪM-05-V-01-006) finansuotas Europos regioninės plėtros fondo ir Europos socialinio fondo lėšomis. Bendra projekto vertė - 2 785 200,13 Eur.