„Jeigu vairuotojas, kuriam yra sunkus girtumas – virš 2 promilių – padaro eismo įvykį ir tuo metu nukenčia tas, kuris sėdėjo kaip keleivis, tokiu būdu turėtų būti jam (keleiviui – red.) nekompensuojamos gydymo išlaidos“, – laidoje „Dienos klausimas“ pirmadienį sakė V. Sadauskas.

Anot jo, tokią bausmę reiktų taikyti tik tuo atveju, kai vairuotojas yra apsvaigęs tiek, kad būtų galima tai pamatyti iškart.

„Tuomet atkristų noras važinėti su girtu vairuotoju. Jeigu pateksi į eismo įvykį, tau nekompensuotų nei gydymo išlaidų, nei nieko. Už tą suteiktą gydymą, greitosios atvažiavimą, turėtų būti skaičiuojamos lėšos. Važiavo girtas vairuotojas, padarė eismo įvykį, ir skaičiuojamos lėšos: kiek kainavo policijos, kitų tarnybų atvykimas, medikų suteikta pagalba – viskas, gauna 20 tūkst. eurų „premiją“, parduoda ne tik mašiną, parduoda dalį buto ir kitą kartą būna laimingas“, – kalbėjo V. Saudauskas.

Lenktynininkas Benediktas Vanagas „Žinių radijui“ sakė, kad nors įstatymo projektas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti juokingas, jame yra racijos.

„Ta racija yra tame, kad visa visuomenė turi būti atsakinga viena už kitus. Taip, už automobilio vairavimą atsakomybę turėtų prisiimti automobilio vairuotojas, bet kiekvienas keleivis yra visuomenės narys ir, jeigu žmogus nepraneša apie nusikaltimą ar nenori jo sustabdyti, jis yra laikomas nusikaltimo bendrininku“, – teigė B. Vanagas.

Seimo narys socialdemokratas Juras Požela įregistravo įstatymo projektą, kuriuo siekiama drausti keleiviams važiuoti transporto priemone, vairuojama neblaivaus ar nuo narkotinių medžiagų apsvaigusio asmens.

Už įstatymo nuostatos nesilaikymą prasikaltusiems būtų numatyta administracinė atsakomybė ir grėstų nuo 86 iki 144 eurų bauda.