Pėstiesiems eismo dalyviams primenama atšvaitų dėvėjimo svarba bei saugumui kylantys pavojai, ypač gatvių perėjose. Ne kartą visi eismo dalyviai jau buvo perspėti ir šiemet.

Vis dėlto išvengti skaudžių eismo nelaimių nepavyksta, todėl verta nuolat priminti tai, kas svarbiausia saugumui gatvėse bei keliuose. Šįkart policijos pareigūnai nusprendė paviešinti vaizdo įrašą, kuriame atskleidžiama, kaip pėstieji mėgsta „išdygti“ perėjose.

Pėstiesiems primenama, kad tamsoje, esant blogam matomumui, keliu einančius ar kelią pereinančius žmones vairuotojai dažniausiai pastebi tik transporto priemonei visiškai prie jų priartėjus. Kelių eismo taisyklės nustato, kad „transporto priemonių vairuotojai privalo imtis papildomų atsargumo priemonių tamsiuoju paros metu, esant blogam matomumui arba tais atvejais, kai pėsčiųjų perėja iš vairuotojo vietos nėra gerai apžvelgiama, ir įsitikinti, kad pėsčiųjų perėjoje nėra pėsčiųjų, kuriuos turėtų praleisti“.

Tačiau pėstiesiems labai svarbu suvokti, kad savo saugumo negalima aklai patikėti kitiems, o vairuotojai ne tik gali būti nepakankamai budrūs ir akyli, bet ir ne visuomet būna drausmingi. „Įžengti į važiuojamąją dalį pėstiesiems leidžiama tik po to, kai jie įvertina atstumą iki artėjančių transporto priemonių ir jų greitį ir įsitikina, kad tai saugu“. Bet koks įvertinimas, ypač įvertinant saugų atstumą, yra subjektyvus. Jis kinta priklausomai nuo kelio dangos, eismo sąlygų, automobilio elektroninių sistemų, padangų, greičio, masės, vairuotojo dėmesingumo.

Svarbu nuolat atminti, kad automobiliui važiuojant 60 km/val. greičiu, per 1 sek. nuvažiuojama 20 metrų. Staiga įžengus į kelią pėsčiajam, automobilio vairuotojo reakcijos laikas, priklausomai nuo jo būklės ir psichinių savybių, gali keistis nuo 0,2 sek. iki 1,5 sek. ir daugiau. Tai reiškia iki 30 nuvažiuotų metrų iki vairuotojui paspaudžiant stabdžių pedalą. Stabdžių sistemos suveikimo laikas priklauso nuo jos konstrukcijos bei techninės būklės gali keistis nuo 0,2 sek. iki 0,8 sek. Tai reiškia dar iki keliolikos nuvažiuotų metrų. Galiausiai, stabdymo kelias (kelias, kurį transporto priemonė nuvažiuoja nuo to momento, kai vairuotojas paspaudžia stabdžių pedalą ir stabdžiai pradeda stabdyti iki visiško sustojimo), važiuojant 60 km/val. greičiu yra apie 30 metrų. Taigi, važiuojamojoje kelio dalyje pėsčiąjį pastebėjęs vairuotojas gali nuvažiuoti daugiau kaip 70 metrų, netgi esant normalioms eismo sąlygoms.

Į tai atsižvelgti būtina, tačiau jau visišku beatodairišku poelgiu galima laikyti neretai pasitaikančius atvejus, kai ant perėjos staiga žengiama beveik neapsižvalgius, „užsisvajojus“, naudojantis mobiliojo ryšio telefonu ar įsitraukus į kalbas su einančiu greta. Sveikintina, kai eismo dalyviai gerbia ir rūpinasi vieni kitais. Tačiau, pirmiausiai, būtina pasirūpinti pačiu savimi.

Sek svarbiausias automobilių pasaulio naujienas: nuo naujo „Bugatti" modelio iki KET pasikeitimų. Nestabdyk – prisijunk prie DELFI Auto draugų „Facebook“!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)