Mohero uolos

Teigiama, kad keliaujant Laukiniu Atlanto keliu galima pamatyti ypatingų 180 lankytinų objektų. Viena iš tokių – Mohero uolos (angl. Cliffs of Moher), virš Atlanto vandenyno iškilusios net iki 214 m. Čia labai daug gyvūnų, ypač paukščių, o žymiausi iš jų – žavingi Atlanto mormonai, gyvenantys ant sunkiai prieinamų uolų. Mohero uolas patogiausia pamatyti nuo vienos iš trijų apžvalgos aikštelių.

„Mohero uolos yra viena įspūdingiausių ir gausiausiai turistų lankomų objektų visoje Airijoje. Vaizdas čia pribloškiantis – aukštai, statu, aplinkui ryškių spalvų ir šešėlių kontrastai. Sunku žodžiais nupasakoti šių vietų grožį ir suvokti jų išskirtinumą“, – Airijos gamta žavisi K. Mieliauskas.

Jis sako, kad tiek šalia Mohero uolų, tiek kitose vakarinės Airijos pakrantės vietose pastebėjo, neįprastą reiškinį: „Kas buvo Kalifornijoje ar Havajuose, turbūt pastebėjo, kad ten spalvos atrodo kitaip, tarsi būtų su filtru. Šis reiškinys vadinamas „jūros purslų efektu“ ir atsiranda dėl saulės šviesos ir pakrantės ore pakibusių labai smulkių vandenyno purslų, primenančių miglą.

Panašų efektą pastebėjau ir keliaudamas po vakarinę Airijos pakrantę – geltoni kelio ženklai, labai ryški žolė, turkio spalvos vanduo. Visur laukinė atšiauri gamta, pateisinanti Laukinio Atlanto kelio pavadinimą. Žinoma, yra kaimų, kurortinių miestelių, SPA ir t. t., bet tuščios erdvės čia dar daugiau – galva tikrai puikiai prasivėdina.“

Karolis Mieliauskas

Holivudo filmavimo aikštelė

Keliaujant Laukiniu Atlanto keliu ar bet kuriuo kitu maršrutu galima lankyti ne tik istorinį palikimą arba gamtos grožybes. Jau ne vienerius metus populiaru lankyti vietas, kuriose buvo filmuojami Holivudo (ir ne tik) filmai. K. Mieliauskas sako, kad Laukinis Atlanto kelias yra lyg nesibaigianti filmavimo aikštelė.

Viena iš įspūdingiausių vietų, įkvėpusi tokius filmų kūrėjus kaip David Lean, Ron Howard ir Studio Giants-Disney Lucasfilm, yra Dinglio pusiasalis (angl. Dingle Peninsula). Vakariausiame šio pusiasalio, o kartu ir Airijos taške – Dunmore Head – buvo filmuojama legendinio filmo „Žvaigždžių karai“ scena, kurioje vandenyje matomas sudužęs Luko kosminis laivas.

„Teko girdėti, kad Dunmore Head yra viena iš gražiausių Airijos vietų. Negaliu prieštarauti – gamtos grožis čia išties stulbinantis. Siaučiantis Atlanto vandenynas, atšiaurios uolos, ryškiai žalios pievos ir jose besiganančios avys palieka neišblėstantį įspūdį. Tokioje vietoje nesunku pajusti gamtos galią ir suprasti, kodėl čia filmus filmuoja“, – pasakoja keliautojas.

Motociklas – tai laisvė

K. Mieliauskas į pažintį su Laukiniu Atlanto keliu leidosi atnaujintu motociklo CFMOTO 800MT modeliu. Jo pirmtaku keliautojas važiavo iki piečiausio Indijos taško, šiauriausio Europos taško Nordkapo viduržiemį, įveikė ir kelias kitas sudėtingas keliones – iš viso daugiau nei 35 tūkstančius kilometrų. „Keitėsi kai kurie motociklo dizaino elementai, tačiau esminis pasikeitimas – ypač patogus CarPlay prisijungimas ir telefone esančios informacijos rodymas motociklo ekrane. Didesniam saugumui yra nematomos zonos (angl. blind spot) davikliai ir vaizdiniai bei garsiniai perspėjimai.

Airijoje tai ypatingai aktualu, ypač važiuojant pirmą dieną, nes eismas vyksta kaire kelio puse. Nors tokiame eisme dalyvauju ne pirmą kartą, bet džiaugiuosi, kad budrumą palaiko ir elektroninės sistemos. Oras nėra labai šiltas – 8–12 laipsnių, stiprus vėjas, lietus – todėl šildomos vairo rankenos ir sėdynė suteikia papildomo komforto“, – pasakoja K. Mieliauskas.

Visgi keliautojas pripažįsta, kad keliaujant jam svarbiau ne komfortas, o laisvės ir ramybės pojūtis, kurį patiria važiuodamas motociklu: „Man tai tarsi meditacija ant ratų. Metai iš metų ją praktikuoju tokiu būdu. Taip nuostabiausias ir gražiausias pasaulio vietas patiriu visiškai betarpiškai, tiesiog keliaudamas motociklu. Jei dar nebandėte – būtinai tai padarykite. Tik, žinoma, būkite atsargūs.“

Karolis Mieliauskas

Maršrutas ne tik motociklininkams

Motociklininkams iki Airijos nusigauti gan sudėtinga – važiuojant lauktų ilga kelionė per Europą arba ilga kelionė keltais. „Per Lenkiją pervažiuoti kartą ar du gali būti įdomu, vėliau tai tampa tik tranzitine šalimi. Tačiau pastaraisiais metais vis labiau populiarėja kelionės, kai motociklas į galutinį tašką yra nuvežamas logistikos kompanijos – taip sutaupoma laiko, o neretu atveju net ir pinigų“, – pastebi K. Mieliauskas.

Tačiau, anot jo, Laukinis Atlanto kelias nėra skirtas tik motociklininkams, čia galima sutikti ir automobilių, ir kemperių, ir dviračių. Šis kelias patiks visiems, norintiems pasimėgauti gamta, istorija ir airių svetingumu.

„Vienas iš mano kelionės tikslų buvo įsitikinti, kad Airija gali būti puiki atostogų kryptis. Man, kaip turbūt ir nemažai daliai žmonių, Airija asocijuojasi su tais pažįstamais ar draugais, kurie išvyko ten dirbti, bet ne su turizmu. Keliaudamas pamačiau, kad Airija tikrai turi ką pasiūlyti. Manau, kad kaip lietuviai jau atrado Norvegiją kaip atostogų kryptį, taip bus atrasta ir Airija.

Žinoma, airiai dažnai dejuoja dėl blogo oro, bet negaliu jų dėl to kaltinti. Oras čia tikrai labai permainingas, todėl reikia būti pasiruošus. Bet, kaip sakoma, nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. Pasiruošus ir nusiteikus, kad saulę greičiausiai keis lietus ir pūs vėjas, galima nerti į airiškas atostogas“, – dalinasi įspūdžiais keliautojas.

Na, o trečiame ciklo straipsnyje keliautojas ir motociklininkas K. Mieliauskas papasakos apie kitas labiausiai jį nustebinusias Laukinio Atlanto kelio vietas ir maudynes Atlanto vandenyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją