Unikalios, motokroso varžybas į miesto erdves perkėlusios varžybos, Lietuvoje pirmą kartą surengtos 2014-ųjų spalį. „Iki šiol Lietuvoje motokroso varžybos įprastai vykdavo užmiesčiuose esančiose trasose, „Arenacross“ suteikia galimybę motokrosą iš arti pamatyti ne tik prisiekusiems šio sporto fanams, bet ir tiems, kuriuos traukia ekstremalus sportas, greitis, technika ir aštri kova. Išvysti visą motociklų kroso grožį jiems pakaks trijų valandų. Be to, tik arenoje įrengtoje trasoje žiūrovai turi puikią galimybę stebėti kiekvieną sportininkų judesį, šuolį nuo tramplino ar lenkimą, jiems lengva suprasti varžybų eigą, nevargina ilgos pertraukos tarp važiavimų,“ – sako varžybų organizatorius Vaidas Zdancevičius.

„Arenacross“, prieš keturis dešimtmečius JAV susiformavusi motokroso varžybų atmaina, savo formatu labai panaši į superkrosą – trasa trumpesnė ir daug intensyvesnė, kliūtys išdėstytos tankiau. Norint užlipti ant „Arenacross Baltic Cup“ nugalėtojų pakylos vien tik būti greitais sportininkams nepakaks: vienodai svarbūs bus fizinis bei psichologinis pasirengimas ir tinkamai sureguliuotas motociklas. Startui „Open Pro“ klasėje besiruošiantis daugkartinis Lietuvos motokroso čempionas Arūnas Gelažninkas sako: „Motokrose daugiau laiko praleidi ore, nei ant žemės, o suvaldyti virš 100 kg sveriantį motociklą reikia daug fizinės ištvermės. Be to, visą laiką, kol esi trasoje, privalai skaityti varžovų mintis.“

Jam antrina ir Lietuvos enduro kroso čempionas Mindaugas Paškevičius – šis sportininkas arenoje įrengtą motokroso trasą išbandė praėjusį rudenį: „Pirmą kartą sunkiausia buvo pasiruošti psichologiškai, nežinai ko tikėtis, uždara patalpa, nebandyta trasa, reikėjo labai greitai prie visko prisitaikyti. Trasa pakankamai sudėtinga, reikalaujanti meistriškumo, bet tuo pačiu saugi.“ Varžybų formatas, o ypač žiūrovų palaikymas ir sportiniu azartu persmelkta atmosfera įsiminė ne tik jam, ją įvertino ir Arminas Jasikonis, 2014-ųjų „Arenacross“ varžybose nugalėjęs MX2 klasėje, ir kiti sportininkai. Iškart po renginio A. Jasikonis sakė tokio žiūrovų palaikymo varžybose sulaukęs pirmą kartą gyvenime. Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidento Virginijaus Visockio teigimu jau pirmosiose „Arenacross“ varžybose pavyko pasiekti to, kas ne visada sekasi sporto renginiams – sukurti atmosferą, kurioje komfortiškai jaučiasi ir sportininkai, ir žiūrovai. „Dalyvaudamas „Arenacross“ sportininkas atiduoda save 110 procentų, o iš arti jaučiamas palaikymas ir žiūrovų įsitraukimas dar labiau skatina netaupyti savo jėgų,“ – sako V. Visockis.

Geriausiu praėjusių metų Lietuvos motociklų sporto renginiu pripažintos „Arenacross“ varžybos šiemet žada ne mažiau įnirtingas ir įspūdingas kovas. Kovo 21 d. prie starto linijos šalia lietuvių rikiuosis Latvijos atstovai, tarp kurių – pasaulio motokroso čempionate dalyvaujantis Roberts Justs, praėjusių metų „Arenacross“ prizininkas Davis Livs, po traumos į didįjį sportą sugrįžęs Karlis Sabulis. Kaune žiūrovai išvys ir praėjusį rudenį jau matytą estą Erki Kahro – šis pasaulio ir JAV motokroso čempionatų trasas išbandęs sportininkas vos per plauką netapo pirmuoju „Arenacross“ MX2 klasės nugalėtoju. Savo sportininkus į varžybas deleguos ir Baltarusija, Kazachstanui atstovaus Vyacheslav Yanovski, dėl „Arenacross Baltic Cup“ į Lietuvą sugrįš Norvegijoje gyvenantis ir jos motokroso čempionate dalyvaujantis Nauris Švedarauskas. Pirmą kartą „Arenacross“ varžybose kausis ir merginos – dvidešimtmetė Gabrielė Savčenkaitė ir aštuonmetė latvė Evelina Galeja trasoje su vaikinais žada varžytis kaip lygios.

Sportininkų motociklus technikos mėgėjai „Žalgirio“ arenoje galės apžiūrėti ir iš arti. Prieš prasidedant „Arenacross Baltic Cup“ finalams visa dalyvių technika – nuo 50 cm³ galingumo motociklų, kuriais lenktyniaus mažiausieji iki profesionalų vairuojamų 500 ar 650 cm³ monstrų – bus išrikiuota arenos fojė. Pačius naujausius krosinių motociklų modelius pristatys ir „KTM“ – šį motociklų gamintoją renkasi dauguma motociklų kroso meistrų visame pasaulyje. Ne išimtis ir „Arenacross Baltic Cup“ dalyviai – bemaž 80 procentų jų trasoje vairuoja oranžinius „KTM‘us“.

Kovo 21 d. į keturias klases – vaikų (50 cm³ galingumo motociklai), jaunimo (65–85 cm³ galingumo motociklai), „MX 2“ (85 cm³ dvitakčiai, 150 cm³ dvitakčiai ir keturtakčiai, 250 cm³ keturtakčiai motociklai), „Open Pro“ (125 cm³ dvitakčiai, 250 cm³ keturtakčiai, 500 cm³ dvitakčiai, 650 cm³ keturtakčiai motociklai) – suskirstytiems motociklininkams teks įveikti po du važiavimus. „Arenacross Baltic Cup“ superfinale vienas prieš vieną susikaus aštuoni greičiausi sportininkai. Renginį ves Rytis Kuzmenka ir radijo laidų vedančioji Raminta Vyšniauskaitė, prie muzikinio pulto stos DJ Mamania, žiūrovų laukia ir įspūdingi pirotechnikos bei šviesų šou.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją