Kiekviena motokroso federacija galėjo deleguoti tik po tris savo šalies atstovus. Šios varžybos būna dar įdomesnės už pasaulio čempionatą ir ne tik todėl, kad į vienas varžybas surenka pajėgiausius pasaulio sportininkus.

Jose kiekviena šalis deleguoja tris savo atstovus kiekvienoje klasėje 125cc (MX1), 250cc (MX2) ir „Open“ klasėje. Šeštadienį sportininkai dalyvaus kvalifikacijoje ir 19 komandų pateks į pagrindinį finalą. Viena vieta rezervuojama B finalo nugalėtojams, kurie paaiškės anksti sekmadienį. Tada ir prasidės visas įdomumas.

Iš varžybose laukia trys važiavimai, o kiekvienas motociklininkas važiuos du kartus. Pirmiausia MX1 ir MX2 motociklai varžosi tarpusavyje, po to laukia MX1 motociklų laukia kautynės su „Open“ klasės „žvėrimis“. Po jų MX2 susitiks „Open“ klasės. Pirmąją vietą užėmęs lenktynininkas savo komandai pelno 1 tašką, antrą — 2 taškus ir taip toliau. Laimi mažiausiai taškų surinkusi komanda, tačiau nubraukiamas prasčiausias kiekvienos komandos rezultatas.

Tokia sistema lemia tai, kad iki kol finišuos paskutinis lenktynininkas, nebus žinoma, kuri komanda surinks mažiausiai taškų.

Praėjusiais metais nugalėjo Belgijos rinktinė. Ji nustebino ne vieną šio sporto gerbėją, nes priimta, kad čia dominuoja Jungtinių Valstijų sportininkai. Jie, nuo 1947 metų rengiamose varžybose triumfavo tik

Tarp 34 šalių iš viso pasaulio vėliavų varžybose dalyvaus ir Lietuvos rinktinė. Mūsų šaliai atstovaus Arūnas Gelažnikas, Nerijus Rukštela ir Arminas Jasikonis.

MX2 klasėje Lietuvą atstovaus perspektyviausias Lietuvos motociklininkas 17-metis A. Jasikonis.

Anykščiuose gimęs sportininkas didžiąją dalį laiko praleidžia Belgijoje, kur treniruojasi ir sėkmingai rungiasi kaimyninės Vokietijos čempionate. Praėjusią savaitę pasibaigusiame Vokietijos čempionate jis užėmė 4-ą vietą absoliučioje įskaitoje.

„Mažu, 50cc motociklu pradėjau važinėti būdamas ketverių metų. Dabar dar mokausi, bet sportuoju pakankamai profesionaliai. Siekiu vieną dieną važiuoti pasaulio čempionate, čia yra mano tikslas“, — pasakojo sportininkas.

Vaikinas tarptautinėse varžybose dalyvauja daugiau nei pusę savo gyvenimo. Didžiausią jo karjeros pergale galima laikyti 2011 metais vykusį Europos čempionatą, kur 85cc motociklų klasėje užėmė 3 vietą.

Pergalės ir titulai savaime neateina. A. Jasikonis sakė, kad jau nesuskaičiuoja kiek šis sportas pareikalavo kaulų lūžių.

„Jei varžybų nėra, tai tobulėjimui reikia apie penkių treniruočių per savaitę ir dar pasiruošimo atskiro. O sezono metu, kai varžybos kiekvieną savaitgalį, tai vienos ar dviejų“, — kalbėjo jis.

Lietuviai neslėpė, šiemet jie tikisi patekti tarp 20-ies geriausių komandų. Kol kas geriausias lietuvių pasiekimas — trečioji vieta paguodos finale 2012-ais metais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją